"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Wednesday, February 13, 2013

My Pregnancy Journey ~~

Terasa nk berkongsi pregnancy2 journey baby kedua nie...Speechles actually! Macam tak percaya jer bila Allah SWT makbulkan doa dan diberikan amanah serta peluang untuk menambahkan umat islam..Insya Allah.~~

Alhamdulillah..dberi peluang kedua utk hamil lagi..~~

eh..saya letak label baru ler kat Gieyana.com nie yer...Gieyana;s pregnancy! masn pregnatkan Nureen dulu blog ini takder lagi... :P

Apa hikmah yg saya perolehi dari kehamilan nie?

~ Kasih-sayang amongst us! Ya Allah...Rasa sangat2 touching bila suami dan Nureen amnya berikan perhatian yg khusus pada diri. Kalau penat sket jer, Nureen sure says : Kesian Ummi..Ummi penat..Nanti Nureen mandikan Ummi yer! Sambil letak kerusi kecik dkt bathroom utk Ummie duduk! Pastu siap siram Ummi lagi..Aduyaii.. caringnya puteriku..

~ My time management saya totallah changed! Kalau dulunya tido lambat..,.Paling cepat 11.30 dan now...paling lewat tido pukul 9.30mlm. Kesian lak bila Nureen main sengsorang sambil tunggu suami balik kekadangnyer...
Alhamdulillah..Allah S.W.T pinjamkan suami yg sangat penyayang utk saya..

1st Trimester now!.

~ Fasa yg sangat memenatkan...Bau ketiak orang pon dh terasa busukknyeeeee...
~ Berjalan banyak sket jer sure rasa penatnyeeee...
~ Segala jenis mak nenek yg dulunya saya suka sangat..now nehiiiiii! especially Char Kuey Teaw..lalu pon dh rs eeeee...:P
~ Tengok Mall jer dh rasa loya + nak muntah...malas giler nak mengukur keluasan mall..kalau pergi pon kerana terpaksa n nak beli barang. Kalau setakat window shopping...---> NO!
~ Eeee..Tak sukanyer susu Enfamama...baru jer minum beberapa kali dh rasa jelak! Sapa nak? saya nk kasi....susu mamil mama rasa best ler plak..especially yg coklat tue..rasa mcm susu kotak yg dpt ms sekolah rendah jer!
~ Now saya 11wk! dah rasa bonjolon kt depan dh terasa mcm preggy 3month+ Nureen dulu..haizz! tgh imagine perut 7 month..semua pregnancy dress saya kena shopping lain psl yg lama dh sedekah kt orang!
~ Always rasa menegang jer kat tummy tue dan senak kat ari2..risau gak psl masa Nureen dulu takder rasa apa2 pong! Sek bek orang ckp normal jer tue..usually 4mnth+ br rasa cmni..
~ paksa diri juga utk masak kadang2nyer but lepas masak..Eeee, saya x leh nk makan psl rasa loya2nyer....kena tunggu 30mins to 1 hr br leh jamah..ekeke
~ Selera makan mmg A1..Seriusly, cung2 time makan...confirm bergegar satu badan..Alhamdulillah, Allah tak tarik nikmat utk makan..
~ Pernah sekali merajuk taknak makan..pastu baby pon merajuk psl day after selera makan totally down! Padan muka ko G!..ekekeke..:P
~ Eh, mertua saya ckp boleh makan air tebu...tapi sorry..saya amik taste jer...suami siap ckp..don't worry...Yakin pada Allah SWT...Doalah agar setiap makanan yg G makan tue sempurna utk G dan baby yg G kandung..Insya Allah tak der apa2..Sayang u! ~~
~ Sorry guys! Saya tgh menaip nie pon tetiba rasa..meloya aihhh!..:P
~ Aduyaii..malas tahap dewa ku rasa nk g f/up kat Klinik Kesihatan..dulu ms Nureen mmg dual check up..both specialist & KK..
Alhamdulillah takder muntah2 yg teruk2 smpai skrg..stkt uwekk2 time berus gg tue normal la kan...hihi..:P  
 

Teringat kata2 my princess setiap kali ambil dia dari umah 'mak'..

Ummi..Nureen sayaaaaang sangat dkt Ummi! Sambil cium pipi ummi non-stop (dah ler tgh sibuk drive kat parking after fetch dier) Tiap2 hari tau!
Kenapa? says me.
Pasal Ummi ada baby!
Nureen sayaangggg Ummi!
Ummi Sayang awak juga...

26 comments:

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

G, ank ila yg no dua tue yg bujang 4 thn tue akan tunggu ila sampai hbis muntah..siap masuk toilet..tgok muntah ila tanpa geli smbil cakap "cian mama, sabar ye" yg sulung pulak tiap kali muntah akan cakap "kenapala baby tue nakal suka buat mama muntah" yg hisband pulak " semua anak pun teruk alahnnya" hihi.. what to do kan?

Dee said...

percaturan Allah SWT bagus sgt kan sis..u grad je terus hamil..tp dee tak taulah kalau u merancang..merancang utk kebaikan diri sendiri dan keluarga pun bagus..

gosok gigi rasa loya tu normal..happy for u..take care..apapun..makan tetap kena jaga :)

che mid said...

Alhamdulillah dan tahniah utk Gie.. jarak jauh juga tu dengan anak pertama.. he he bolehlah ummi manja lebih-lebih sikit, dah ada baby baru esok berganda-ganda sibuknya nanti..

elly nadyra said...

Nureen sure syg adik dia. Tabahkan hati kuatkan semangat ye

LYAfrina said...

alhamdulillah.. dikurniakan rahmat utk mbawa satu nyawa di dlm rahim..serius lya tumpang happy buat G..alhamdulillah..dikurniakan jk ank & suami y sgt prihatin..

Riana said...

Tahniah..yana pun xbole masuk enfamama tapi sgt suke mamil mama =)

Chekgu Azrine said...

Terharunya baca...semoga sis sentiasa sihat ye..

wantie said...

Hehe sama la pulak enfamama aku tak minum. Segala susu mengandung tak leh minum. Loya.

Omega leh la pulak. Minum gak la. Janji susu kannnn

mummy_ayu said...

ala2..sgt sweet la Kak Long Nureen..sgt caring..hapy for u too dear..take care yer..

Aty_Fared said...

Yang pasal tngk mall tu rase loya mual..same ngan aku dulu...heheh...nak bukak blog pon rase nkmmuntah..awal2 lah..pastu masuk trimester ke 2 baru semua kembali pulih...take care g...:-)

ibuhebat said...

take care G :)

fazilzura said...

mmg lain rs nye bile kite ngndg + anak besa...

diorg plak xtra care dr ayah nye hehehe

shark said...

taakecare kawan!!

Zura@Iwan said...

alhamdulillah...aku pun teruja beb...

mcm aku teruja masa mula pregnant dulu...

aku dl minum ss anmum..alhamdulillah ok je...tp bab makan tu..mmg A1 la aku pun....cuma mula2 aku tk brp suka mkn ayam...daging je selalu..hehe..

Nureen tu seronok n xcited nk baby tu beb...seronok kan..

Sidratul Muntaha said...

take care kak
seronok sgt tgk orang seme pakat2 pregnant ni

MizzTina said...

awwww, sweetnya nureen...

Alyyani Anuar said...

simptom kita lebih kurang sama. letih lesu. serba tak kena. tapi ko dah nak end of 1st trimester. aku jauh lagi. moga kita ok2 aje. and baby alam perut pun ok2 aje. amin...

Cute Mum said...

teringat masa pregnantkan sara... lagi2 bab dania main perut dan kesian bila uyun letih, dania main sorang2..

Gieyana said...

ila

Alhamdulillah...punyai anak2 yg concern kan..hrp2kasih syg dorang x pernah kurang kan..begitu juga sebaliknya dgn kita..:-)

Gieyana said...

Dee

Alhamdulillah...:-)
X sangka juga sy sis..x amik apa2 ubat pon n mmg dh redha dgn ketentuan Allah SWT...x sgka Allah kurniakan pengalaman kedua ini..:-)

Myra Jay said...

Alahai sweet moment.. Bestnya baca journey kak G..
Bila baca kan myra dok bayang kan diri sendiri yg alami moment tu, tp taktau la bila..
Moga Allah makbulkan jua doa kami.. insyaAllah aminnn :D

Gieyana said...

Myra Jay

Insya Allah dear..Kak G senantiasa doakan kengkwn & adik2 yg masih menanti2 kan cahayamata agar Allah Makbulkan doa..jgn terus putus asa & teruskan berdoa k..Doa yg plg senang dimakbulkan adalah Doa selepas solat..Insya Allah..

Yg penting redha dan tawakkal dgn ketentuanNya k..Dia dh rancang yg sebaik2Nya utk kita..bila dh tiba msnya, insya Allah dimakbulkan..

Zikir pon salah satu dari usaha utk kita dktkan diri kita..Insya Allah..Love..<# Kak G..

mama_umar_maryam said...

tkcare G..nureen mmg anak & kakak yg amat2 baik & bijakk ;)

MrS. F!zA said...

touching nya kelakuan nureen tu..smpi nk mandikan ummi..caring n lovingnya nureen kt ummi..sweeettt

ALoNa CintamaniszLite said...

owh bahagianya ada baby lagi dlm kandungan..semoga sihat2 ye..

Alahan ni...biasalah, semuanya kerana nikmat akan lebih dirasai bila baby dh keluar ke dunia nanti...

Nana said...

Hang xmau susu bak mai kat aku hahaa
Xpe beb kejap je first trimister
Aku skang dh msk 2nd trimester cam xcaya je