"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Monday, February 18, 2013

Pengalaman membuat passport antarabangsa utk kanak2..

Phewww! tarik nafas panjang2..tak dinafikan..process membuat passport ni actually sekejap saja kalau x der orang..cuma nak tunggu passport tue siap lebih kurang satu jam jer!



Sila jangan contohi saya! dh nk travel baru sibuk nk buat..asyik delay..delay & delay jer..:P

Semua dh mengetahui kan..bermula 2013, cuma RM80/2 tahun dan RM150/5tahun.(utk kanak2 bawah 12 thn dan orang tua yer) .kalau OKU >FOC jer...tapi kena ada Kad Jabatan Kebajikan laa..~~

Saya nk berkongsi pengalaman buat passport utk kanak2 nie..since Ahad baru2 nie baru kesempatan nk buat..Saya dan team pergi buat dkt Kulim jer psl Kedah kan dh bekerja...Weekend dorang consider Jumaat dan Sabtu..

Ambil gambar kat kedai apek on Saturday..~~


Aduyaiii! Kat sini acara main tolak2 tali...Si anak dara tue mmg tak memberikan kerjasama yg baik langsung! dia mmg x suka kalau orang ambil gambar dia dalam keadaan yg ready! Tht why Ummi selalu snap gambar dier candid jer! Terpaksa ler Ummi duduk kat sebelah & En Suami yg jadi photog kat kedai apek! haizz! So gambar dier mmg tak menjadi langsung setelah try & error bbrp kali..biarkanlah psl Ummi tak larat nk tunggu!
Aduyaii...Nureen sengihhhh...:P

Buat passport on 17/2/13..


Seawal pagi kita sampai Kulim...tapi, mak aiiii! panjangnyer beratur...actually yg dtg tue bukannya local people..mostly orang Penang jugak..ekekeke..:P

Beratur nie mau dkt 2 jam utk check form serta ambil no jer...Kalau kt Penang dh tak payah isi form..cuma bw gambar 2 keping dan myKad. Maybe SOP nyer tak sama...

Dah dpt no..nak kena tunggu lagi giliran utk submit form..ni pon dh makan masa almost 3 jam..ramai sgt! mau beratus2 orang woo..

So, utk kanak2 sebaya Nureen..kena chop jari bagai...dia pon naik jemu haa menunggu...

Imagine smpai sini pukul 9.00..dpt ambil passport jam 4.00 ptg..tue pon patah balik Penang psl nk menghantar Acik..bukan kerana process utk membuat passport tue lambat..tapi ramai manusia yg skrg mampu utk travel ke luar Malaysia kot..

Masa nak amik passport tue Nureen kena chop jari dier yg comey tue..haa! time nie jenuh berperang juga psl dia mood tak ok..baru bangun tido...jenuh mak! ekeke...~~

# tak puas hati dgn gambar Nureen yg senyum sengihh tue..tapi biarkan lah psl nk travel bsok dh...hihihi....

#Ummi > 3 month..

#uols..kalau nk buat passport, better buat awal2 tau..jgn last minit k...

23 comments:

PinKy MoMMa said...

nasib baik nureen nak jugak tersengih hehehe..

hang pa nak pi mana ni..bestnyer leh jenjalan..nak ikotttt ^^

fazilzura said...

heheh

akil pun dh ado .. dia lg la .. org suh sunyum dia wat PEACE skali beb .. wakakakka
kne gelak je ngn org kedai ..

lieyalatif said...

hahaahaha...nureen diva gituuuu.....

ye laaa gie, pic passport mane leh sengih....mija dulu gitu laa, jenuh tak bagi die sengih..sebab dah biase amik gambar sengih hahahaahaha...

takpe la gie, seb baik semua dah ok walau last minit.....semoga semua urusan gie dipermudahkan yeak....

MrS. F!zA said...

enjoy kt USS k...nginap tune hotel gak ke?

tpksa abah jd photog tu tktahan..hehe

ALoNa CintamaniszLite said...

masa ni ler dia bertenggek atas kaki pak dia, kan...ngee...

Gieyana said...

Mrs Fiza

ohh..kite x stay Tune psl sempit....choose tpt lain yg more comfortable...x sure ag nk msuk uss ker idak nih..:-)

Gieyana said...

Pinky Moomma

Insya Allah kita bw nureen g negara singa..hihi..
Jom2..:-)

Gieyana said...

fazilzura

Ekeke..sabar ja kan...tp mmg kelakar akil..:-)

Gieyana said...

lieyalatif

Haha..sabar ja anak dara kite kan..kerlass gitu...mak pon sengihh gak tau..:P

el said...

aku dulu wat 3 org anak aku ni pun mmg jenuh..abg danish wat kt imigresen tu ja..yg lg dua 2 buat kt kedai..arwen mmg payah skit..xmo senyum..manjang masam...xreti dok diam..alana time tu baru 9bulan kot..letak kt atas kusi bg teddy bear..terus dpt gambar tp gambar masam jugak hahah jdlah bkn nak bg org tgk pun gambaq tu haha

Nana said...

Xde pasport lg
Amrul kata tgu nak g jalan br buat haha
Klw wat awl rugi dia ckp ceh

eT said...

ok tu..nasib leh guna utk passport..hehe

elly nadyra said...

Enjoy your journey

Z@i Z@mR33 said...

lamanya....naseb ms sy buat kt Sbrg Jy hr tu p pkl 9 ambik pkl 1 sbb sistem down...klau x down mybe cpt lg kot...

hehehe...pon sempat ke Penang setelkan kad bank yg ilang :)

Dee said...

mujur dee bwk mimi & fifi buat dulu dorang ok je...org pun taklah ramai sgt..buat hari ahad..dorang ralit main tab..hehehe..

Nad MamaZN said...

Have fun kak! Bestnye p jenjalan
Ole ole 1 !! Heeeeh

mama maman aka yana said...

mmg stress... mama pun dah kali ke 4kali gi ulang alik ke putrajaya.. gi perpagi pun.. boleh abis no u.. maybe kana ambik cuti gak la nak buat passport..

Zura@Iwan said...

oo hg buat kt kulim gk yer? aku ritu buat kt kulim gak..mmg ramai weh..dan mcm tk de system je kt sini...

aku lg la..buat ari tu...then tk dpt siapkan ari tu gak..seb baik buat awal..hehehe...

hg buat last minute..duk pk la tu nuh...at last jadi gak cuti2..

enjoy yr holiday k..

shark said...

x penah buat pasport..
nk jln luaq negheri kalu baru buat :P

atty's said...

baru2 ni kty bawak mak dan maklong kty g buat pasport pd 13 feb..org baru lepas cuti..bapak ramai org, nak amik no je dah 3 jam lebih..

nasib masa kty buat dulu..kejap je..tak smpi 2 jam,semua siap

Aty_Fared said...

Amboi menyengeh nureen yer...:-) suker ler tew nak jln2 kan..:-)

Amanda Suria said...

tgh plan nak buatkan passport Dania...x tau la mcm mana ghupernya nanti...

♥ Wina ♥ said...

cute jek gambar Nureen hahahh..