"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Friday, February 1, 2013

Perlukah early stage pregnancy nie pergi holiday?


Kalau di tanya soalan padu maut nie, saya pon 50/50 nak jawab...Tapi bila tanya doktor..sure doktor bagi opinion di mana :-


a) jawapannya tidak

b) jawapannya Ya.


Tidak tue bergantung pada keadaan ibu hamil tue samada mengalami alahan yg tahap gaban. Ataupon keadaan kandungan yg masih baru dan risaukan kemungkinan2 yg akan timbul kelak.

Kalau jawapannya Ya....ibu hamil tue sihat walafiat..tp still dalam tempoh berjaga2..perlukan byk rehat..perlukan tidur yg cukup dan elakkan melakukan kerja2 berat...

Saya jatuh pada kategori kedua..Alhamdulillah...cuma penat jer..selera makan tetap A1. Saya confirm membesar bagai juara..:P

So percentage untuk proceed trip 19hb nie 70/100. Kalau diizinkanNya, insyaallah boleh go ahead. Cuma semua jadual trip nie terpaksa dibubarkan secara besar2an.

Luckily bukannya by coach & onboard pon sejam lebih jer...


Masa nie saya 6 week pregnancy..~~

You all nie nak pergi mana G?

Universal Studio Singapore jer! Tapi mmg burn..kalau pergi mmg tak masuk pon..mak rasa rugi jer dgn keadaan yg x larat cmni..cmna nk main n jalan! kekeke...Pastu plan mulanya nk stay dkt Tune Hotel, kite cancel dan mencari hotel yg lebih selesa dan semestinyer Ada swimming pool + breakfast. Ate percutian yg santai2...Kalau jadi pergi leh mak Nureen berenang2 dgn jayanya...Perghh Thistle Hotel nih mmg awesome! Gila lawa siut pool dier...rega pon mmg lawaaaaa sangat!..>Takper laa, burn USS tue Allah dah gantikan dengan sesuatu yg sangat bermakna..Perancangan Allah tue kan yg terbaik....

Kalau larat..boleh la mak menapak dkt Merlion tue smpai peluk2 manja dgn dier jer! ekeke..:P

Alhamdulillah..masa check up recently..doktor cakap, baby awak sangat sihat...don't worry n you may proceed to travel...tp not recommended by coach laa..psl jauh juga tue..


~~ Hurmm...jom g Kuala Sepetang!

23 comments:

wantie said...

alhamdulillah semua selamat

LelakiSemalam said...

boleh sahaja...

Nana said...

klw mak aku dia bising2 ms awl pregnant aku dok bjalan sana sini, turun kluang dua tiga kali, tp so far ok je xjadi apa yg xelok.
Klw org jenis xkuat, bimbang juga terhntak2 tu kan

el said...

kita hanya merancang..Dia menentukannya..w/pun kita mengelak sekalipun ianya tetap hadir..qada dan qadar..

yg penting jgn lakukan keje2 berat n stress...mengandung ni kena happy sllu hehehe

pergilah holiday bersama org yg tersayang..kalau hati x sedap..xpayah pi..aah g kuala sepetang pun dah ok next time leh p berempat yehoooo

x sabaq nak tgk ang gemok hehe

take care gie

Gieyana said...

wantie

Alhamdulillah..:-)

Gieyana said...

lelaki semalam..

:-)

Gieyana said...

nana

Org tua mmg caring kan..nih family aq x tau nih nk g jln..ekekeke...:-)

Hrp2dpt g..insya Allah yakin n tawakkal kan..:-)

Gieyana said...

el

touching lak aku hg komen cmni..makasih beb! Insya Allah next time leh msuk berempat kan...ada hikmahnya tue...:-)

jom2..weekend ni insya Allah leh singgah psl hb nk g wedding..

♥ Wina ♥ said...

boleh je kot travel..yang penting take care :)

Nad MamaZN said...

Saya tak kuat..
Dh penah keguguran sblm nayli
Lepas trimester kedua rase sehat baru bleh berjalan..
Tp klu mcm kak g ni, berjalan maksudnya berehat santai2 ok laaa kan? :)

mama tisya said...

slamat cuti2 tp kena take care..uss burn tkpe ada rezeki pegi ngan bb nanti

ALoNa CintamaniszLite said...

nk cari mee udang ke kat kuala sepetang?? hehe..

Ummi Eisya&Amani said...

Oh..ni la nak g holiday tu ye..tak pe,uss tu leh g lain kali..sama gak tmptnye...bab travel tu,klu rasa diri larat blh je g..daku dlu masa prngtkan eisya g kl..pusing2 kl..sambil muntah2..kejap beti wek wek...tp tetap gagahkan diri..hihihi...moga semuanya selamat g..

MizzTina said...

alhamdulillah.. tp buat sm skang akak mmg kena berjaga² la kan..

kak, apel asamboi tu sedap sangat.. sy lebih suke yg suam je..

Chekgu Azrine said...

Semoga dipermudahkan untuk sis ye...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila sampai 9 blnla lepak umh.. nk g shoping complex pun bpusing. caner? pg balik keja je

LYAfrina said...

muka gie mmg makin berseri sjk mgndung ni..apa2pon kesihatan kna jaga & kna ckp rehat

elly nadyra said...

nak share ngan ko sket:
first pregnancy, masa tu dah 6 bln, nak ikut cik abang ke UK, tapi sebab masa tu first pregnancy dan aku pun lps kawin lambat conceived, so tak ikut.....padahal kawan dia pun pregnant 6 bulan gak masa tuh
second pregnancy, aku beli tiket AA awal ke langkawi...seminggu duk langkawi, masa tu aku pregnant 3 bulan......aku pi gak....in fact masa kat langkawi tuh, aku siap puas la jalan, sewa keta, pas tu aku pi lagi island hoping, panjat sampai ke tasik dayang bunting ko.....tapi masa flight nak balik KL, aku rasa cam perut aku turun la ko....hahahhahaha
so pokok pangkalnya, ko je yang leh decide samada ko nak travel atau pe jua aktiviti ko nak buat....selepas mintak advise doktor....hehehehehehe
pengajarannya, lepas aku balik dari langkawi tuh, aku tak leh jalan byk2 sampai la end of pregnancy...jalan sket, aku dah kena duduk hehehehehehhe so, sila ukur kemampuan diri ketika mahu bercuti.....bercuti boleh, tapi sila jgn ketegaq cam aku ye....enjoy ur holiday!

Gieyana said...

elly

ko mmg aktif tahap dewa haa..kalau aq mau stpt stay jer hg..ekekeke..thks beb..wll take care of myself..:-)

Zura@Iwan said...

mcm aku pula..kalau early stage mcm hg ni, mybe aku tk berani..tk berani bkn apa..sbb aku kan lmbt conceived..pestime nk dpt bb kan..

kalau dh lps thp risiko tu..in shaa Allah mgkin bleh dipertimbangkan..

#tapi kalau holiday santai2 gitu tk per kut...neway hg decide la elok2..apa2pon aku hrp semuanya slmt k...jgn pk2 sgt...

::NureeN:: said...

tahniah G...
aku baru tau nih...
last baca n3 hg ada la teka2.. pas2 aku x dan nk bw..
ri ni bru smpat review sat..
weh.. dh sebln yerr.. tahniah skali lagi...
mmg betol la, aku kan jarak 4thn, masa preggy mmg anak caring tp masa hg nk due nti nureen akan manja lebih tau, n dia cepat sensitip.. klau sama mcm anak aku la..
skrg ada time dia baekkkk sgt ngan adik dia, ada time dia nk marah, x der hirau dah... hehee

ummisalsabila said...

saya kan kak..berjln masa preggy ok je.duk umah plak mabuk2.Haha

Aty_Fared said...

Pkg pnting...kene jg diri bebaik key..:-)