"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Monday, February 25, 2013

Trip 2013 Johor/Singapore : The Intro...

Alhamdulillah....dengan kesihatan yg baik dapat juga enjoy trip santai ini dgn jayanya dan miraclenyer..segala sengal2 kt sana sini dek pregnant nie go off...rasa mcm x preggy la plak!ekekkee......Saya ingat tiket pergi sini burn camtu jer...I'll share all the tips utk masuk ke Singapore k..don't worry! Kita masuk by shuttle bus then all the time using MRT/LRT. Frankly speaking that, kalau uols earning by SGD, it is worth to spend using SGD..but kalau earning by MYR then it is not worth to spend...Price 2 to 3 kali ganda than MYR...phewwww! smbil lap peluh...Since kita stay JB, so hotel stay dah jimat..kalau stay Singapore...phewww! sambil lap peluh lagi....

19th Feb 2013.

Flight from PEN at 6.45am...awalnya...Then reach JB pukul 7.30am. Awal 15mins...Trip nie Acik ikut sekali..but Acik terpaksa naik bas psl dier last minit ckp nk joint..so tiket nak pegi dh tak der..cuma tiket balik ke Penang jer!

So cost utk bas lebih mahal dr flight tiket ko! RM80.00,,,Giler cekik darah..katanya psl still under CNY holiday! Belasah jer la psl timing Acik sampai Larkin lebih kurang jer timing kite sampai JB..

Budak nie yg susah sgt nak bergambar..ada berapa kerat jer gambar dier!



Kawan suami datang fetch kat Airport...tak sangka lak psl dia kasi kereta dia utk kita pakai sepanjang berada di JB...Kawan suami a.k.a best friend adik ipar kerja Traffic dkt sini...dah untung berkandaq2 dh..tapi kita bknnya style yg suka amik kesempatan pd orang kan...consider macam, wht you get, you give back giteww...cheers!

After fetch Acik kat Larkin, makan2 kt Kg majidee..mak try mee rebus nyer..tak sempat nk mkn Lontong..igt nk cari Lontonng kat Tao Payoh..but rushing sgt n penat menapak haa..:P


Hantar kwn then kite check in! Hotel >>> Super dupper best! yeayhhh! Kita tak jadi nk stay Tune psl biliknya kecik..

Petang kita ronda2 kt JPO...tak der apa yg menarik pon..nama pon Outlet..so, price murah than normal booth laa..


20th Feb 2013.

Happy birthday to me! Awal2 pagi Nureen siap wish "Happy Birthday Ummi dan Baby!"..Comey gitewww~

Hari ini kita masuk singapore dan keesokkannya Insya Allah kita planning nak masuk USS..Acik tak masuk psl masalah passport..sapa suruh buat last minit...umur tak cukup 18thn, so Wajib kena ada parent utk sign kat form..next time la Acik kita masuk Sawadikapp! Oh ya..Exchange rate time nie..2.51 ok! giler mahal! :P

10.30 pg Kita naik shuttle bus dkt JB Sentral..park kereta kat sana..perghh...nak tunggu parking mmg jenuh psl overall, semua orang masuk Singapore park kat sini..tgk cara dorang parking pon nak tergelak..asal ada tpt kosong jer sure menyelit! kik kik..

Dekat jer Singapore dr JB..lebih kurang jarak Pulau Jerejak ke Penang Island la kot..rugi tak masuk utk buang duit! :P

Smpai Singapore dlm 11.30cmtu..naik MRT dkt Kranji station terus ke Marina Bay..


Then lepas lepak2 kat Marina Bay, Merlion Park..kita g Bugis Street..pastu Mustafa Centre...

Giler Senah...jenuh menapak dkt transit MRT yg berlayer2 tue...lenguh kaki..


21st Feb 2013

Tak jadi masuk USS psl kaki dh lenguh2 dh...next time ler...Lagipon rasa x best lak bila acik tak masuk...so kita rest2 jer dkt hotel..bw Nureen main pool, n suami lepak dkt Gym. Ajak Nureen masuk Singapore lagi...dia dh taknak dh! sure taknak psl x der tpt yg dia suka especially yg ada toys suma tue..Kalau msuk USS confirm tak nak balik!

Kita round area Legoland dan Hello Kitty Town jer..tak msuk psl smpai dh lewat..buka 10.00am to 6.00pm.

Lepak2 kat Danga Bay..


22nd Feb 2013.

Hari last kat sini...flight 5.30pm..sempat lg ronda2 kt Mall kt JB nie..nothing special pon psl sama jer Mall kt tpt lain..baik mak spend $ kt KL..:P

Then photoshoot kt area Danga Bay lagi..ekekke...

see..susah bebenor nak bergambar! Asyik nak cium 'tummy' saya jer!

Pastu hantar kereta kt kwn then kwn dia yg lg sorang hantar kt airport..



~ Overall, trip santai yg best...kalau stkt g holiday kat JB, rasanya mmg borink psl tak byk tempat nk pergi..sorry yer org JB..psl this is my own opinion...:P

Makan mahal sket than Penang...but murah than Kuching....

Saya lebih suka buat entry camni dulu psl nnt takut lupa haa..ekekeke..:P

~ Jangan Lupa joint my FM Giveaway kat Sini.saya-mahu-fm-dari-gieyana.

20 comments:

Nana said...

Bile nak smpai tah dok kat johor dah ni hehe

ALoNa CintamaniszLite said...

laa...tak masuk ler uss???
akak ingat nk tunggu ler citer masuk situ, hehe..

Gieyana said...

nana

Hang dkt ja beb..mmg dkt bebenor ngan Jb Singapore nih..:)

Gieyana said...

kak Lona

tak msuk psl nk nak mudaratkan diri..x per ar kak..next time leh p psl dh mengukur jalan dh..eekeke

wantie said...

pakat pakat dok wat intro. pakat pakat dok wat GA. aku ja dok menganga.

dok cari mood nak wat intro.. malas lak rasa.

mood aku pi jenjalan mana ntah. dah call polis suh cari mood aku tu. adei.. majuk la pulak cik mood ni

Nad MamaZN said...

Saya setuju ngan akak
Bukan tak berapa best
Cumanya tmpt best dr 1 tmpt ke 1 tmpt tu jaraknya jauh2.. Tu yg jenuh tu
Saya, kalu p sana dok masuk utm je la
Mengimbau kenangan hahaha!

*∽ IZAN ∽* said...

Gie... bukan nak cakap apa.....
aku yg dok JOhor ni pun TAK PERNAH jejak Singapore lagik kauu!! ahahahahhahaaha!!! punya la rasa 'dekat' sangat2 sampai laaa tak jejak2.. akakakkka

seronok nko ye dah posing ngan 'singa'... aku cuci mata je la duluu.. ada rezeki InsyaAllah nak jejak jugak USS tuuu... hehehehe

Zura@Iwan said...

ceta gini tk per tak lupa kan...aku nk buat gini tp nnti kata tiru hg pula..hg sll ceta gini mula2..hehe..

# perut tk nmpk ag...still nmpk slim deh..hehe..

PinKy MoMMa said...

alorrr sweetnyer nureen..kiss peyut ummi dia..oohh touching okeh..

gigih ok uols boleh jalan2 camni..ooh iols boleh pengsan kalau begini huhu..tak de tenaga extra skrg ni ;p

ummiiii cantik la kasut ekekeke..comel dan menawan hati..pink ai loike!

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

wah bestnya, kuarga bahagia + ceria gitu, kita teringin nak ke singapore jugak, tapi tak de rezeki lagik nak sampai ke sana...

Liza said...

Rilek je nampak trip kali ni. rehatkan minda ek?

el said...

bestnye trip santai uols
suka tgk pic uosl yg candid ni...cantek sgt2..hahaha nureen najwa ciom adik nya ye..sgt kiut :)

mamalieyna said...

Ada adik ipar kt JB, kdg2 turun gak JB kalau blk kg johor, tp bellum merasa nak jejak singapore..huu..

MizzTina said...

kak, sy org johor.. mmg xsuke nk bercuti kt JB n area sn.. xde apa yg menarik.. dh la 2jam perjalanan dr batu pahat ke Jb.. baik sy g melaka, sejam je.. makan mmg mahal..

::NureeN:: said...

nureen nk bergambo ngan baby jerr la tuh asyik cium tummy hg gie hehee.....

elly nadyra said...

aku org johor pun tak pernah sampai s'pore tau hehehehehehehe
kat johor byk benda mahal2 harga, alasan sebab singaporean ada.....buying power singaporean tinggi, nak wat camner, keadaan ekonomi jadi camtu, kita warganegara plak yang terpaksa kuar duit lebih jugak

ct rahani said...

betul la sis.. jb nih x byk sgt tpt yg besh nk dilawati.. tarikan terbaru legoland n hello kitty tu la.. tp tiketnya semput nafas nk bayar.. ekeke.. sy pun kdg2 x tau nak ke mana kt JB nih.. huhu.. s'pore belum jejak lg.. ntah bila nk wat passport nih.. :)

fazilzura said...

best nye .. haku pung x penah smp lg

Si Matatajam said...

Bestnya..M teringin nak ke sana..Ntah bila la agaknya..hu hu

Sidratul Muntaha said...

memang santai...