"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Tuesday, April 9, 2013

Pengalaman anak terkena jangkitan kuman pada kulit.

Sebagai ibu mmg tidak dinafikan kesedihan tue jelas terpancar...bimbang dan sewaktu dengannya...Naluri ibu tue mmg unik kan..kadang2 ada perasaan ingin marah pada anak dek kerana kenakalan dan tak mampu nak melayan setiap kerenahnya.

Pengalaman nie masuk dua kali ummi laluinya...First masa anak masih lagi bayi..dalam lingkungan 4 bulan..gambar Nureen masa kena tue masih lagi dalam simpanan...both perubatan moden dan tradisional we all cuba..

Perubatan moden > Bakteria infection..dan Perubatan tradisional > Kayap. Itu cerita 6 tahun lalu...kena dkt armpit...menangis teresak2 ummi tatkala mandikan Nureen..merah mcm daging separuh masak tue dkt armpit.

Selasa - 2/4/13.

Now...kejadian tue berulang...planning nak admitkan dia dkt Lam Wah Ee or mana2 hospital swasta dkt Penang nie psl mulanya just jadi ruam2 kecil yg normal tue dkt leher...the next day, makin merah....Then both laki bini bawa dier pergi Hope...cost spending $100+ dan doktor ckp its normal psl now cuaca yg panas...So just balik apply cream nie dan makan antibiotik..Then everything gonna b fine!


The next day after apply, makin teruk..kulitnya dah seperti ala2 kayap tue...but bukan kayap or terkena binatang carlie angel tue..dan semestinya its not a normal rashes. Kesiannya...makin teruk bila air bisa tue di sentuh dan merebak lak ke tempat lain..kanak2 normal la kan..mesti garu sana-sini especially malam...Dengan keadaan ummi yg baru jer baik dari tak sihat, so bersambung lak dgn Nureen. Alhamdulillah...Dugaan kan..



Saya tak dpt nak terima bila banyak orang salahkan cuaca dan musim...cuaca dan musim lak jd penyebabnya..Just a simple things tht we shd take in the consideration instead of blaming to the weather...Kun Faa Ya Kun..Semuanya dengan kehendak Allah S.W.T...Cheers!


Khamis - 4/4/13

Ping pong ping pong...serba-salah nak buat decision nak refer Nureen kat mana psl tgk makin teruk dan stop pakai ubat Hope Children Hosp...ada juga apply bedak sejuk, dan skin tue kering. Tapi still need to refer to other place kan..Anak nie amanah, sakit suka ker apa ker kita kena berkorban....so we choose GH (General Hospital). Jumpa pakar kulit a.k.a dermatologi kat sana....amik refer letter dkt KK hari khamis tue..Ummi amik time off & fetch Nureen awal kat sekolah..semua cikgu2 dier pon kesian....and gitau dia tak garu2 pon kat school dan ummi explain lebih kurang....terus meet suami dkt KK...Alhamdulillah, dpermudahkanNya utk terus jumpa pakar ptg tue juga..If not, uols tahu laa..nk jumpa pakar kat GH bukan sebarangan boleh jumpa..kena ada refer letter, kena amik no giliran..maybe dua or tiga hari baru boleh jumpa...



So terus g GH, and bermula ler edisi investigation mcm pesalah kekdahnya...mcm2 soklan doc tnya...Ayah ckp mybe Nureen main simen ms tolong ayah kat kg kot..but itu bulan lepas...and 1 of consideration psl Nureen main lopak air kat tpt kerja suami masa dok tunggu abah dia bersukan...hihi..



Takper la..its doesn't matter...as long as cepat g buat treatment..tak kira ler yg mahal or yg murah or jumpa perubatan tradisional sekalipon....janji cepat sembuh dan tak sanggup nak dengar rengekannya malam2 time tido..tambah lak bila digaru2 tue melarat lak ke tempat lain...



K lah uols...sekadar berkongsi..yg baik jadikan pedoman dan yg buruk jadikan sepadan..tak kira sakit sekecil manapon anak2 or diri-sendiri, pergilah buat treatment secepat mungkin...usaha tue yg penting...

Teringat one of my collegue yg niece dier recently yg just dpt detect sakit cancel stage 4 awal seminggu dari sakit kulit Nureen . Penyakit yg menyerang dalam diam bermula hanya bisul jer kat punggung. Di sangkanya bisul biasa...bila tak boleh nak berak, baru bawa pergi hospital dan doktor sahkan kanser..Sel tue dah menyerang internally dan now koma..Mudah2an dengan Izin Allah, anak sedara kwn saya tue pulih walaupon berlainan agama.



Tips dan petua:

Daun pokok delima pon bagus sekiranya jadi kayap dan ruam pd kulit..just hancurkan daun tersebut dan dicampur dgn bedak sejuk dan applykan pd rashes.

Time nie tak dpt nk cari daun delima psl skrg mmg susah nk jumpa..

Eh uols..jangan gunakan sabun anti-bacteria cam Dettol dan seumpamanya yg selalunya kita pakai utk org dewasa ms mandi tue untuk kanak2 psl sabun jenis2 sedemikian mmg menghakiskan kulit. Macam dewasa nie tak terasa sgt la psl kulit tebal mcm biawak.  So, guna jer sabun Johnson&Johnson dan kids nyer toilettries.


saya blurkan real gambar psl krg uols tak lalu lak nk mkn..:P
Ada juga kena dkt pangkal paha but tak perlu la taruk kat sini...:P

22 comments:

mummy_ayu said...

ala siannya..tgk pic tu..teruks gak..now Ian pun tgh tyak sihat..jadi rashes ..mostly kat tangan..but ada gak kat kaki, kat badan, kat punggung..dah gie klinik dah sabtu lepas.but today nak gie sekali lagi la..sbb kat tangan tu still ada..doc kata mungkin effection sbb hama ..ntah la..
apa pun..harap Nureen cepat sihat yer sayang...

Nad MamaZN said...

Kak g, ksiannye kt nureen
Baru tau die sakit camni
Igtkan aritu demam jek

Aritu tgk kt blog lea ibuimaan anak die pun kene camni jugak
Taktau die berubat cemane

Harap2nya nureen dah beransur sihat
Akak take care
Btul, bila sakit ni maknanya Allah sayang kita
Kene bersyukur sbb kita jd pilihan

wantie said...

hmmm.. bagi aku tak yah nak pancin le kalau jadi begini. perasaan pancin tu hilang bila aku kenangkan kembali si pesakit yang alami tu.

Syukur biji biji nanah Aleesya tu tak merebak mcm Nureen ni. Aku apply bedak sejuk. Kat kepala tu aku letak santan kelapa + asam jawa. sebab mak aku kata panas. cuba try, jgn sesuka ati letak cream. sebab chemical kan..

Sekarang dah kecut sikit. then My bos bagi sebuk mutiara cina utk diminum. sekarang ni dah ok.

mak aku la yg suggest pergi cari mutiara cina tu. last my bos tau, dia la yg pergi cari.

Aku doakan agar Nureen cepat sembuh. Yes.. anak adalah amanah! agree with you.

Chekgu Azrine said...

kesiannya nureen..serius..tak sggup.nk bygkan cmne dia lalui..mesti kita sbg mak ni ssh hti..sbb dia je yg dpt rasakan sakit tu..gatal2 tu..smoga nureen cpt smbuh..

Zura@Iwan said...

betui tu...sbgi sorang ibu kalau anak sakit mmg tak senang hati beb..

aku ni irfan demam on off gak..mmg asyik pergi klinik since bulan lepas..doc kata perubahan cuaca..then bdk2 sng dpt jngkitan dr org dewasa..haihhh hati jd runsing..kesian tgk anak..kalau dia demam je..aku mmg refer doc terus,br puas hati....huhu, alhamdulillah now ok dh..

neway mmg nmpk teruk skin nureen tu...hopefully dia cpt sembuh yer...

semua ni ujian kan...semoga kita kuat mghadapinya...redha...

che mid said...

Eh teruk juga tu... mujurlah dah bawak ke pakar.. tapi rasanya ambik masa untuk pulih betul-betul...take to both of you..

MrS. F!zA said...

kgie..darwisy dlu msa baby 3x naik..penuh giler kat lutut ngn siku..sbb dia merangkak kan..so kuman2 kotor kt lantai kot terkena..mmg ngeri tgk..tp sbnrnya diorg tk gatal pon..

now, adik plk kena kt kepala..kitorg syak mybe sebab tilan dia tido mlm2 berpeluh..pstu kitorg lmbt bsuh kot tu sbb kotor jgk..haha..

ALoNa CintamaniszLite said...

mgkn tu ruam biasa...tp bila kanak2 bermain...ada kuman yg terlekat kat kuku dia..dan pd masa yg sama dia menggaru tempat2 yg gatal.
Ntah laa, bg akak...anak2 nk membesar ni mmg mcm2 dugaan pada ibubapa. Sebagai ibubapa...anak2 adalah anugerah dari Allah dan sekaligus adalah amanah dariNya utk menjaga mereka sebaik yg mgkn.

::NureeN:: said...

YA ALLAH...
teruknya....
semlm aku jumpak anak hg... nmpk dr jauh dh ok..
alhamdulillah...
thx info ;)

aku tiap kali ambik elly
dia akan cerita pasal nureen kat aku
mcm2 la... depa dok kwn 2 walaupon berlainan kelas hehee...
sllau aku g ambik elly, mmg nmpk dia slalu dok sebelah nureen :)

el said...

skun nureen caner gie
hope cepat baik ye
sian anak dara sorg yg manja ni

Sidratul Muntaha said...

kena water wart ke Molluscum contagiosum kak?!
ara un kena jugak
tpi stage bawah lagi
mmg takde ubat
skrg kena refer kat derma paed special kat HKL
spital selayang tak boleh buat phenol treatment tu

Gieyana said...

Sidratul Muntaha

Doc just bg ubat dulu jer..N ada amik sampel gak utk hantar Lab..this week 11/4 next appointment..hope ok pasni..Sian Ara...dugaan sementara anak nk membesar nie kan..

Alhamdulillah ubat minum doc bagi tue mmg bkesan n luka2 tue makin kering..cuma tang pangkal paha tue jer degil lagi nk baik..:)

Gieyana said...

Mummy Ayu

tu ar kan..kesian dia psl mlm2 gatal..kalau siang nie ok ja but dh pesan jgn garu psl nnt tkut bjangkit..siap says Sorry ag bila satu mlm tue dia x sengaja tergaru n luka..

Hope Ian pon get well soon k..

Gieyana said...

Nad

A'aa..mula2 taknak story kat sini psl sakit nie dugaan Allah nak bg kan..but stkt berkongsi, mn tau petua2 tue dpt di amalkan pd ibu2 lain lak..

Dia x demam pon..cuma rashes nie ja laa..dia mmg kuat mcm abah dia..sek bek x mcm ummie..:P

Tenkiu Nad..<3

Gieyana said...

Wantie

Ak pon ok cuma tak sampai hati jer nk tgk..psl dpt rs keperitan tue..

rsnya lain syndrom kot anak hg dgn Nureen..:0

Neway thnks..

elly nadyra said...

Cian nureen. Semoga cepat sembuh. As mother kita mmg risau. Take care gie

mama_umar_maryam said...

get better soon kakak nureen, mcmanelah nureen tahan x garu ye t_t..semoga cpt2 jmpe penawar yg terbaik!

Aty_Fared said...

alahai kesian nyer..mesti pedih...tapi seb baik ar gak nureen dah 'besar sikit' so boleh larang die dari usik2 or garuk ker kan...kalau tak lagi teruk..risau aku lah..haaiihh

mama lieyna said...

Allahuakhbar, teruk jugak tu...harap2 nureen cepat baiknye.. usaha tu penting kan..

Thnks for sharing info, boleh dijadikan panduan :-)

LiYa HaNiF :: said...

alahaiii siannya dia kak...
neway petua tu sgt berguna bg ibu2 yg dah ank ni.. thanks

maria firdz said...

adoi.. tgk pun mcm sakit dh.. moga cpt smbuh..

suhaila Johar said...

kdg2 terlepeas jgkkt anak pakai sabun dewasa,tq share