"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Tuesday, May 7, 2013

Pengalaman pemeriksaan kehamilan di hospital/pusat swasta... Meh baca meh...:)


Assalamualaikum....
Sekadar berkongsi pengalaman..mana tahu sebagai pengetahuan kepada bakal ibu dan ibu2 yg berkira2 utk membuat pemeriksaan di hospital swasta..


Tak dapat di nafikan, dekat hospital/pusat bersalin swasta mmg menggunakan duit yg banyak…kos monthly check up, test itu ini dan of coz masa bersalin nanti..

Pada ibu2 yg mampu dan inginkan perkhidmatan yg terbaik utk diri-sendiri dan bayi bolehlah membuat option nie…Dan semestinya, menabung sedikit demi sedikit la yer..kalau sekaligus mmg tak mampu ler!
Mcm byk org cakap laa..sakit tue still sama jer..cuma besanya dapat menahan or tidak jer! tgk keadaannya kan...

Budget Kos bersalin at least 5k, tak per..simpan mana tau nk guna kan!…masa bersalin Nureen dkt sini Cuma 1.4k jer kot psl bersalin normal…


Saya di sini semalam..sepatutnya appoinment 5/5/13. Tetiba jer tarikh mengundi daa pdhal appointment dh set dh! so postpone smlm psl dorang cuti!


Macam aku pula..mmg both Klinik Kesihatan kerajaan dan Specialist nie aku visit…Biasa ler..aku kana da byk masa! Kik kik…


Since aku stay dan bekerja dkt Penang…Klinik kerajaan aku visit during opis hour! Nasib baik boss ok! Mmg dorang allowed staff2 nie…tak yah susah2 nak apply cuti…

Tapi pandai2 la cover balik time off yg ambil tue…what you get, you payback…stayback little bit utk settle kerja dah memadai dah..:)

Then macam dkt specialist nie..aku option check up dkt Alor Setar! Kemain jauhnya ko check up G! Biasa la..aku kan anak Kedah…so InsyaAllah aku decide nak bersalin dkt Kedah juga dgn izin Allah…

So both tempat pergi senang sket..mana tau kan, apa2 emergency yg jadi ni ada juga back upnya!..

 
Semalamnyer scan..Hye baby! how are you! Hidung tak tumpah macam Nureen masa check up ritu! hidung besaq kak aq cakap! ekeke...4D sepatutnya kaler brown tp bila print cuma jadi black n white jaa..x der la save dlm disk bagai tue..nnt aku check ngan doc bila next check up next month..:)


Ini toilet kaler purple dkt ground floor...gigih nk snap2 lak..:P

Ok, bercakap tentang pengalaman check up dkt specialist nie…setiap bulan 1 kali check up..macam check up dkt KK juga yer anak2! Ececece..macam ler org tak tau G oii…


Bezanya….waiting period tak ler selama cam kat KK..ate kena bayar kan…

Bermula dgn bg appointment kad..then just tunggu jer smpai nama di panggil. Since mak dh check up dkt KK, segala jenis mak nenek blood test tue tak yah susah2 buat lagi dkt Specialist..Just guna buku pink tue jer kasi dkt Doc yer…So dah jimat di situ..Kalau idak..mahal juga tue!

Kalau early stage below 3 bln camtu, dkt tpt aku check nie tak yah urine test lagi…Cuma doc scan jer keadaan baby..so charges murah la sket!

Then start 4 bln baru buat urine test..ala, macam kat KK yg kena kencing dkt botol tue! Pastu budget malu nk bawa n cover dgn tisu paper..opss! ada juga org kencing kat botol tue smpai penuh! Aku idok ler psl nurse Cuma nk tet sket jer dkt paper test tue jaa! Lagipon nurse bukannya nk sentuh pon..sendiri kena hulur botol dkt nurse dan sendiri buang yer!

Tapi dkt sini..just kencing dkt paper test tue ja..kan senang..tak yah susah2 mengangkut botol!..:P

Tapi takper..pengalaman camni bukan selalu leh dpt….sweet tue!

Then timbang..pastu baru tunggu nama dipanggil utk jumpa pakar…tak yah susah2 tunggu no..;)

Masuk bilik doc pula…doc mmg manis jer mukanya menyapa! Kena bayar beb! Confirm ler manis..mau kalau foc…pandang muka kita pon kdg2 mcm endah tak endah ja…ya ler, rushing utk next patient yg ramai menunggu dkt luar kan! Pastu check blood pressure ibu….Pastu sembang2 ler apa2 yg patut…ubat tak yah amik la psl ate nak jimat kan! Kan dh amik supplement pregnancy..so tak yah la amik ubat!

Part nie paling teruja..”K, we meet baby k!” that why tiap2 kali kalau balik kg, kalau bukan time check up pon Nureen asyik ajak nk tgk baby! Sabar jer!

Masa nie mmg doctor akan memeriksa keadaan bagi dgn penuh teliti..masa me check up semalam, kandungan dh 23week…keadaan jantung, buah pinggang, perut, tulang2 serta bibir baby dah leh di lihat dgn begitu jelas sekali..Alhamdulillah, baby sihat dan perkembangannya memberansangkan…dkt tempat aku check up nie leh tgk 4D so leh tgk baby moving in LIVE..Dia melambaikan jari-jemarinya..menghisap jari..menendang!that why Nureen tersangatla teruja! Mostly dkt mana2 specialist mmg ada sediakan 4D scan..bezanya mahal or murah jer..

Aku prefer check up sini jugak psl both tempat ada keistimewaan masing2..macam dkt KK, kesihatan ibu mmg dititik-beratkan..manakala dkt specialist..tahap perkembangan bayi yg dikandung tue serta layanannya…so, both memberikan benefitsnya yg tersendiri…kos check up kat sini usually below $100. Kalau kat Penang confirm above $100.


Uitss..dasyat Nureen sengih..nanti aku transfer byk gmbr latest Nureen dkt kamera gabak tue yer! rindu lak nk kongsikan kat sini...ngeh3..

#Tak sabar nk meet baby! Nureen yg paling teruja sebenarnya..~~


Gender? Still menjadi rahsia Allah Cuma instinct Ummi……hihi...~~

Tak kisah..asalkan sihat walafiat…


21 comments:

PinKy MoMMa said...

ummi..tgk gbr tiba2 tergelak sorang2 hahahaha..

moga ummi sihat..baby pun sihat..iols mmg dh kena tekad amik gomen kali ni sbb twin hikhikhik..

Allene said...

seronok yek kakak nak dapat adik.... =) da kuar mesti sayang adik lebih ni

Gieyana said...

Pinky Momma

Kah kah..ko jgn...tue seloka dipagi hari tau! ekekeke...

InsyaAllah babeh..u too! iols pon x leh commit psl semuanya dgn izin Allah kan..:)

Gieyana said...

Allene

Kakak tue mmg teruja..hari2 tnya bsok bulan brp..haiiz! x larat Ummi nk jawab..kik kik..:)

Chekgu Azrine said...

Bestnya sis..pengalamankan...akk rindu nk preggy lg..tp 4 dah cukup kot.

mummy_ayu said...

Ayu masa dua2 pregnant.....check up every month kat private clinic..and bila dah 7 bulan baru gie GHKL...check up * buat buku pink..sbb bersalin kat hospital kerajaan jer...
cuma time Iris tu..kerap gak ke GHKL sbb 1st baby..Ian besar, so diaorang takut kencing manis but alhamdulillah..takde apa2 pun..
and alhamdulilah..kedua2 pengalaman Ayu bersalin di hospital kerajaan..both pun ok....sakit...of coz sakit & bab layanan pun..ok la..semua mis baik2..doc pun baik..memang pusa hati sangat2...

el said...

aku rs ko peknen sm time ngan adik aku.. 5 bulan gak ea..wohoo x lm lg tu..npk dah perkembangan ang skit2 tang muka tu hehehe...

kt mn2 pun cek up pun boleh asal bb sihat ye dok

aku dulu semua kt KK beranak kt GH...xsmpi 20henget kot hahaha

masing2 kemampuan dan kehendak kan

♥MAMASYAZA♥ said...

sama gak cam akak, 3 anak akak bersalin kat kmc. slalu pun tak mahal mana dalam 1.6 k cam tu ja. janji selesa.

Alycia said...

ohhh, sweetnya muka kakak ;)

wantie said...

meh scan baby aku sekali boleh?

wah teruja benau nureen tu yer.

Nana said...

Alahai comei jek isap jari hehe
Aku checkup kt kk je
Sekali g private nk scan 4d

mama lieyna said...

Pengalaman.. syok lah peknen, nak jugak..hehe...

Waah dpt tgk baby, pasti2nyelah teruja nureen tu kan, arif eina pun dh request tu, mama nk bb girl...hehe..

Kos below 100, kira oksgt la, kalau ada buat scan 4d sekali,,.berbaloi,..

::NureeN:: said...

yess G, kita sama.. aku pon check both..
kmc mmg agak mahal, aku dulu bkn ikut spital tp aku ikut doc.. hahaha
aku mau doc yg sama masa aku bersalain ellesya.. skrg doc tue dh pindah spital, dlu mahsuri masa ellesya, pastu PMC masa emir, skrg doc tu kat INS, so klau ada rezqi 3rd bb aku p c2 la plak.. doc tue mmg scan 3d 4d tue mesi dia punya, so dia p clinic mana pon mesin tue setia d sisi hehee...

Wak Gelas™ said...

tahniahla dpt baby tu kanns.,ehHe

Gieyana said...

Nureen

Oic..hg ikut doc noh...aku pon doc yg sama ms delivered Nureen aq..dulu doc tue pernah kerja kat PMC..

haha..sempoinyer doc hg..da kwn aq p INS tue gak..:)

Gieyana said...

El

A'aa..5mnth dh..early Sept due. InsyaAllah..

Betui tue..mana2 pon sama jer..ikut budget dan Allah dh tetapkan habuan msg2 ms mengandung & melahirkan tue kan..:)

aq kalau kt GH foc jaa..:)

Gieyana said...

Mamalieyna

kannn..pengalaman tue dgn izin Allah..:)

uits..sama mcm Nureen..siap request lg..tp x leh la psl Allah bg bukan kerana apa yg kita nak..tp dengan izinNya kan..:)

tu ar..mmg berbaloi..tp campuq toll suma lebih kurang kt Penang lak..but 2in1 laa..dpt balik kg..:)

A D I A said...

For me ikut budget jugak. but if perkara2 besar biasa direfer ke Govt jugakkk. like my case dulu.

Myra Jay said...

Myra yg tak tau Kak beza check up KK ngan swasta sebab takdak pengalaman tu kan... heheheee ;)

Tp betul tu, sebagai hadiah diri seniri apa salah melabur kan... Bukan selalu, nak baby bumb sihat je :D

Zura@Iwan said...

Aku check up dua2 gak..tp swasta tak every month pun..kalau ada mslh or nk buat scan 3D je aku gi swasta..

kk tiap2 bln la kan,..smpi la bersalin...ntah la..instinct aku sama kut bersalin kt gomen...hikss...

suhaila Johar said...

best chechkup swasta..kalau ade sedikit duit x salah ke tmpt lbh baikkan