"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Thursday, May 16, 2013

Pengalaman pemeriksaan kehamilan di klinik kerajaan..:)


Ritu ada kongsi pengalaman check up dkt private kan...& now dkt klinik kerajaan lak...
Alhamdulillah now dh 6 bln hamil. Saat2 baby memberikan tendangan padu kt tummy mmg begitu mengujakan bila di kongsi bersama2 dgn Nureen. Terbahak2 aku dan Nureen gelak...tambah lak dgn soklan yg pelbagai yg keluar dr mulut dier..tak tertahan nk melayan...

Aku paling nak gelak bila dia ckp klau baby girl dia nk buh nama Najwa Latif. Pastu bila aku ckp mana boleh psl nama Nureen dh ada Najwa. Pastu aku ckp nk buh nama yg ada Nureen kt dpn..pastu dia siap ckp itu nama dia.. Mana boleh! Haizz! Sabar ja! 

Then klau dia siap gtau kat semua org yg tnya dia klau baby boy nak buh nama Iman kat depan tue.. Eh, Danial Iskandar mcm nama boyfriend dier! Sabar ja anak dara aku..kik kik...


Ok2..back to the subject...sekadar berkongsi yer! Korang leh la flashback pengalaman uols or bg yg belum ada rezeki lg utk menimbang cahayamata, this is for general knowledge n saya doakan suatu hari nanti uols akan berpeluang bgelar ibu dgn izin Allah...InsyaAllah..:)

Bermula dgn buat kad pink yg cute tu..hat ni mmg boring sgt psl amik ms half day..kena interview salasilah kesihatan keluarga n so on..bw buku pink yg lm utk reference juga yer! This time, blood test utk kumpulan darah x yah buat. Just amik yg lm jer but leh guna for 7 years ja..next pregnancy kena test lain la..then kena buat blood test for HIV n penyakit kelamin..pastu still nk tgk lg sijil kawin.. Hubby siap tnya knp nk sijil kawin erk? Aku siap seloroh ckp..dorang nk tgk kot2 la I kawin lain kaa! Kik kik..g check urine n so on..cakpong cakpong dh tghari baru msuk opis haa..:)

Lengang jer...

Masa pregnantkn Nureen aku check up dkt sini. Aku malas nk tukar2 tpt yg lebih dkt dgn opis psl kt sini mmg ada doktor n klau dkt klinik kesihatan yg kecil sket tue cuma nurse jer n time nk jumpa doc kena g klinik yg lebih besar gitu...

Pastu follow up monthly tu normal laa..sebulan sekali cuma nnt dh dkt2 due br la 2 kali sbln..sm mcm check up kt private..

Kalau bab masa tunggu turn mmg x larat nk tunggu..tp so far aku ok ja psl kali ni mcm x byk sgt orang..x sama mcm aku pregnantkan Nureen dulu..ramai giler n jemu menunggu woo! Check up kat sini aku x gitau Nureen pong psl nnt dia teruja lebih n sure tak nk g school! Si selalunya lepas hntar dia g school terus g check up n dating ngan suami gk..

Comparison between kad pink yg ms aku check up Nureen tu..byk dh improved cuma aku rs sesekali kesian lak dkt nurse2 semua tu nk menulis haa.. Dulu time ibu2 mengira tendangannya baby tu, just tick dkt satu helai kertas ja n now dh print siap2 dkt halaman2 akhir buku pink tu..so x yah gusar la hilang ker apa ka..:)

Eh..aku ker nih? comel jer haa..kik kik..:P

Pengalaman hamil yg first dgn yg nie mmg tak sama..yg nie byk dugaannya dari segi kesihatan..but Alhamdulillah dpt juga melaluinya..almost nk admit..pengalaman pergi emergency dkt General Hospital n so on..byk kali juga kena amik darah for test psl hb low laa..check ion laa..mcm2 laa..since alu amik shaklee lepas kesihatan drop tu, now sykur dh sihat..

Dari mula2 pregnant, tahap kesihatan ibu tu mmg di pantau dgn baik sekali..ececece..:) dan yg pentingnya, subsidi free dr kerajaan..:)

Kenapa dua2 tpt ko gi check up G?

Sebagai ibu, kita kn nak yg terbaik utk zuriat kita..so x salah nk pergi pon psl itu hak individu kan..lgpon kita x tau apa yg akan jd keesokkannya..kita plan nk bersalin kt private, tp bila Allah S.W.T x izinkan, x dpt juga kan.. Tp aku mmg nk bersalin dkt hometown psl semua sedara-mara kt sana..senang sikit..Mudah2an dipermudahkanNya..:)

# adess..x suka psl nnt nk kena telan air gula tu lg..dulu ms Nureen skali ja..but my friend says now mmg kena dua kali kalau parent ada penyakit kencing manis or berat naik mendadak..





20 comments:

Allene said...

air gula memang tak leh lari kalau checkup kt gov. ihhiih good luck

Nad MamaZN said...

Terus teringat time checkup dulu2 huhu

Riana said...

Tak menahan nurin da de bf..haha..comelnyer kak g =)

shark said...

hehe...
kecik konon..:P
yang sedang kedepan tu??acanerr :P

Myra Jay said...

Sweet Moment..
Wahh Nureen dah ada boyfriend ye.. hehee :)

Sekejap je masa berlalu now akak dah preggy 6mths :)

Ann Ishak said...

GH sekarang ni dah bagus perkhidmatannya kan :)

Orked said...

msti peminat najwa latiff ye..same la ngan ank2 kite

Batu Adventure said...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

Daddy Ziyyad said...

test minum air gula tu namanya MGTT ( modified glucose tolerance test). Yg terkini yg dijalankan oleh klinik kesihatan kerajaan ialah mana mana ibu 26 tahun ke atas, seawal 3 bulan pregnant dah buat test tu..sebab statistik kes2 ibu muda pregnant yg kena gestational diabetes utk tempoh 2-3 tahun kebelakangan ni makin tinggi...:)

MrS. F!zA said...

kita tk pnh rsa lg cmne air gula tu kgie wehhh..hehehhe..

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

fuhhh naseb la yanty tak penah minum sis walau yg ke 2 ni...cume hb jerk la low...huhuhuuu

PinKy MoMMa said...

dah minummmm..iyekssss..
25minit masa utk menghabiskan air tak sedap tu..

dah la tu lapar nak kena tahan utk amik darah lagi hahaha..

lapar je skrg ni..haishh

Dee said...

dee tak pernah ada pengalaman bersalin atau buat check up di hospital kerajaan..thx for sharing the info sis..comellah u..

fazilzura said...

sgt x suke minum air gule , tp time amni ngn akil kene jgk teguk 2x ..nyampahhhh ...

wahhh bulat nye perut muuuuuu

Zura@Iwan said...

dh ada pgalaman check up kt KK, Hosp Bersalin GH n Private Hosp..hehe..

semua tu pengalaman yg menyeronokkan...

cuma tk pernah la kena minum air gula tu..tk taw la kan next preggy nnti...hrp2 ok la..hehe..

#apa2 pon aku doakan hg n bb slmt n sihat...ameen..

Chekgu Azrine said...

Chomel je sis preggy..akk dulu 3 ank yg girls tu semua cek up dua2 private n gomen sbb akk nk bersalin pusrawi..tp yg no 4 tak cek up lgsh kt gomen sbb kekangan masa..huhu

mama_umar_maryam said...

xkesah mane2 G..yg penting dua2 ibu anak sehat & dijage baik :)

el said...

aku byk2 test air gula blum lagi..

lieyalatif said...

Comel je g skrang...muke menten je slim tang perut je ade bb bump heheheheh...kompom pas bersalin g senang slim balik...

elly nadyra said...

mcm tengah nyanyi lagu negaraku ko diri kan...aku dulu pun maintain check up kat 2 tempat, bila nak bersalin terpulang lah.....hehehehehhehe....tak pe, pi aje, 2 pendapat dari 2 tempat agak baik!