"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Monday, June 10, 2013

Pregnancy : Pengalaman bila Kali Kedua minum glucose


Alhamdulillah...hari2 terus berlalu...
makin dekat dgn due yg aku kira mayb akhir2 Aug baby akan lahir...
Due date 2 Sept but Nureen dulu due date 9 Feb but akhir January juga ler dia nk lahir..
Tak sabar la tue!..

Makin dkt dgn due makin berdebar2 lak terasa..
Sakit dkt opis kah nanti?
Jammed kah nanti?
Macam-mana aku nk hadapi kalau jammed?
Sakit utk bersalin tue normal ler psl semestinya tak dpt nak elak..
Cuba dpermudahkanNya atau tidak jer...
dari segi perjalanan...kelahiran dan so on....

Naluri tue asyik risau jer kan! normal la tue...

Hari ini hari kedua aku kena buat MGTT nie...
aku rasa kenapa la kali nie manis siut!
ataupon perasaan aku jer...
ataupon mmg nurse tue tambah kepekatan glucose tue...

kali ni aku muntah kuning haa after 10 minit minum..
ekekeke..tetiba teringat kembali ms minum air gula nie time preggy Nureen...
muntah smpai nk telan makanan pon rasa geli! kui kui...

nasib baik ler hubby sentiasa setia menemani..
at least dapat juga aku lelapkan mata smbil bersandar manja menunggu 2 jam utk amik darah kemudiannya..

ececece..sengih tak hengat!..:P

Aku suka kalau dia teman...at least ada juga kwn nk bergurau mesra..
kutuk-mengutuk..usik-mengusik..paling tak pon tolong picit kepala aku ker! ngader..:P

Seyes..kali ni pon rasa sakit giler time kena cucuk...dah lebam haa tangan aku! Tak per..pengorbanan tue byk ganjarannya kan..:)

ok..daa..nak sambung kerja n rini last day course aku..pasni takyah susah2 balik lmbat! ~

#macam2 pengalaman minum air gula ni...ada org berjam2 woo nk telan..aku can't imagine kalauler hubby yg kena telan..rsnya sehari baru habis kot..dia x suka manis..eeeee!

#lepas amik darah berselera lak aku makan haa..:P

15 comments:

PinKy MoMMa said...

ummi pening tak masa amik darah tu? ai pening sgt huhu..rasa goyang2..amik masa setengah jam jugak nak habiskan air tu uhuks..

dah la lapar kena tahan 2 jam tak boleh makan..demi mu anak..ibu2 sgt menghadapinya kan :)

wantie said...

sekarang ni tak kira kan, ada diabetic ke tak de mesti kena minum air gula.

adoi..kalau akupun susah nak habiskan. Nurse asyik tanya je kan dah ke belum.. hehehehe

Hati Ema said...

kalau muntah bukan kena minum balik ke? hehehehe

Nad MamaZN said...

Take care sis! :)

lieyalatif said...

Uihhh bab minum air gula tu yg kembang tekak tu...manis kedaung...tp nak buat camne kan g..demi kandungan sihat kite ikut je laaa...

Lebam? Mmg kompom nurse yg buat tu x mahir....

mama lieyna said...

Hehe..tak suka part minum air gula gak..
eeiiyuuurk :P..

Tcare

Aty_Fared said...

cukup ar sekali aku merase minum air gula..sampai ke malam aku rase tekak perit susah nak telan..huhu...

Chekgu Azrine said...

4 pregnancy blm pnh kena amik darah lg..hehe

Zura@Iwan said...

masa aku pregnant tk pernah kena minum air gula ni...tp tk tau la kan..next preggy...

tgk gk ibu2 preggy yg kena minum air gula ni..mmg jenuh nk abiskan..

el said...

aah skun semua mak2 yang hamil wajib mnm air gula..aku anak dah 3 org x nah mnm air gula..mmg aku xnak mnm air gula..ni dah wajib kena mnm..ntahhh lah aku jenis x suka manis..caner lah nti ye..huhu
aku rs aku terus mnm non stop sbb mls nak tgu lama2..cepat abis cepat balik hahaha

Sidratul Muntaha said...

dua kali pregnant
ms time aqil tu mmg byk kali minum air gula
smpai dah lali
lsp tu time ara 2 kali je
tpi ya Alah
haus gile2 lepas tu
mmg nak air je
smpai nurse tu tak leh nk pujuk dah

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kali ne ila minum air gula rasa sedap plak.. manis yg tak manis sangat haha

elly nadyra said...

seb bek mengandung 3 kali tak pernah kena minum air gula nih alhamdulillah, cant imagine korang yang kena minum, mesti manis bagai nak gila kan!

Daddy Ziyyad said...

So how is your MGGT result? Hope takde gestational diabetes....Dulu masa anak 1st u ada diabetes ke masa preggy? Or family history?

misz sheyla said...

erghhhh...minum air manis sikit pun dah pening kpl..inikan pulak air gula pekat tu...aishhh x sanggup...tapi nk tak nak kena minum gak kan??