"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Wednesday, June 12, 2013

Kampung aku memang awesome! Kau ada??..:P


Balik kampong mmg awesome..

Tempat percutian yg aku rasa paling best yg aku ada…
Untung sangat…

[entry mengandungi semua gambar Nureen]




Dulu aku mmg dibesarkan dalam persekitaran kampong yg nyaman…
Dpt dgr kicauan burung2..
Bunyi unggas2 yg sememangnya aku tak kenal….
Bunyi lembu mak…
Bunyi Kambing mak…
Bunyi ayam2 mak…



Kesan parut allergic yg Nureen kena dulu..now dh go off!


Mengharungi kehidupan yg susah…
Dari rumah berdindingkan buluh…
Kemudian berdindingkan papan…
Dan akhirnya Berdindingkan konkrit..
Alhamdulillah..rezeki dari anak2 maybe…
So now, I do appreciate with what I have!




Eventhough now aku menetap dkt bandar yg penuh dgn hiruk-pikuk kebisingan..
Aku sentiasa rindukan suasana kampong…pdhal tepi flat aku pon kampong juga! Setinggan..:P
Awesome weh!



Paling best, kecik2 dulu aku suka mandi dkt sungai blg umah mak..
Best woo! Siap panjat pokok n buat aksi tarzan! Oppss! Terlebey sudahh..
Now…sorry kalau nk suruh aku buat semua tue…
Takut weh! Tgk air sungai yg banyak pon aku dh rasa smcm ja…

Kalau dulu masa zaman kanak2…bila time air empangan tue dorang buka..
Leh plak hanyutkan diri kat sungai tue…
Pastu siap naik atas jambatan gantung & terjun…perghhh! Ganas mak!


(gila jadi jakun masa aku 2mnth+ pregnancy recently..mandi dkt sungai rasa best suit..tapi lepas tue jd sengal & gatal satu badan! Rasa taubat nk berendam air sungai:P)





Nureen now pon suka gila kalau balik kampong..
Tapi....
Dkt lembu mak dia takut…
Dkt kambing mak pon dia takut…Eh..tapi now kambing dh takder..dh dikendurikan..
Unggas2 yg sepupunya tangkap then buat mainan pon dia takut…(ganaih sepupu dia)



Since dia dh pandai naik basikal roda dua tanpa additional roda tue…
Kemain asyik ajak balik kampong..
Dkt kampong kan luas…




Dan yg aku perasan tentang Nureen…
Tempat yg paling aku rasa awesome utk ambil matahari pagi…
Pon jadi tempat dia utk melepak dan makan…adess! Memang no good kalau makan atas tangga nih!

 
Port nie mmg best cari kutu uban, garu kelemumur….dari ayah, mak smpai ke anak2 beratur ja sorang satu amik anak tangga!

Kik kik…



Aku asal bangun pagi ja & pas settle kerja lebih kurang..tempat nie ler yg paling suka aku terjah..
But kadang2 asal bangun jer terus aku duduk sini…best berangan won!..:P




Ok..itu jer kot aku nak citer pasal kampong…itu tak termasuk lagi aku pernah tanam padi kat sawah mak…naik pokok asam jawa..naik pokok keriang…berbasikal panas2…kik kik..:P



# Uols sure ada kenangan di kampong tp majority my friend now mempunyai “kam dar” = kampong Bandar..or “kam Man”= Kampung Taman..

Suka-suki aku jer kan mereka ayat…:P


I Love you Nureen!



~tak sabar nk makan lemang nih!

19 comments:

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

bertuah nureen ada kampung

Nad MamaZN said...

Yeeee
Saya ada kam man huhu

Gieyana said...

Ila

Jom dtg kg saya..:)

Gieyana said...

Nad

Haha..sempoi kam man tu kan..:p
Jom terjah kg Kak G..leh mndi dkt sg..:)

~Siti Hajar~ said...

Aku xpnh ada kg, tp aku kawin dgn org ada kg, best kot, rmh PIL dikelilingi sawah, merasa anak2 aku ada kg gak...

Aku ketegori 'Kamdar' la jgk...hehe

el said...

auntie pun ada kampung nureen
mcm ummi nureen gak
yes kampung mmg nostalgia
aku pun nah tanam padi..main bendang lecah semua..yg best mandi air tepi sawah bendang ape nama org panggey aku lupa hahaha..seronok betul time tu..pas2 pi mengaji kt kampung sebelah..tp ponteng ngan abg..pi mandi sungai hahahah best giler kut time2 dulu2..rs budak2 skun ssh nak dpt pegalaman mcm tu kan

lieyalatif said...

alahaiii...kite yg bace ni tetibe tingin nak makan lemak jugak hahahhaha...kalah makyong hah tekak mengidamnyer....lieya suke kepala lemang tu g...sedapnye laa santan kat situ....lemak bekrim!

berselera nureen makan yeak...suke tgk pic die suap nasi tuh....

Zura@Iwan said...

aku mmg tk dbsrkan di kampung...selalu blk kg je dpt suasana kg tu..kg abah aku mmg kg betui lah...

ada sawah bendang....dulu penah lemas dlm parit bendang tu..hahaha..

tp now dh tk de semua tu..sbb arwah tok n tokwan dh tk de...semua dh dijual...huhu..

ALoNa CintamaniszLite said...

walaupun korang beli rumah taman...tp sekurang2nya tokwan dia masih ada..masih tinggal di kampung yg semulajadi membuatkan nureen mengenali apa maksud sebenar perkataan kampung.

Eyriqazz said...

Huhuhuhu..buatku rindu nak pulang ke kampung..

Chekgu Azrine said...

sis..akak ni memang dri kecik dibesarkan di KL..tak best langsung..biler balik kg hubs kt penang rasa heaven giler..hahaha..jakun

*∽ IZAN ∽* said...

cantek2 gambar bebb!! tu laa kampungg mmg bestt.. tapi kampung nenek dulu2 lagi best, mandi kat paya lagii. mmg balik kampung seronok nak berkubanggg hohohoho!!

mama_umar_maryam said...

kg zt dulu pon best1best giler!skg xde dah :(..

mama lieyna said...

Yeaaah kampung mmg awesome... rindu sgt kenangan lalu... apa yg kau rasa, ku rasai jua.. hehe.. kenangan yg takkan luput dr ingatan, now mana ada org tanam padi manual cam kita dl kan..berteman lintah..weeiii geli la pulok bila diingat2x, tp sgt berharga kenangan tu... syioklah !

atty's said...

dulu masa kecik2 ,mmg suka balik kg ..
sbb kg dekat ngn laut..lepas tu ada kolam..asik g laut ..mandi kolam.

tp semua tu takde dah skrg ..laut dh kena tambak..kolam dah kambus ..

lor ni pun kitaorg duk kam dar ..dah .

Daddy Ziyyad said...

Nostalgia beb baca kisah u kat kampung dulu dulu...sambil baca, sambil tgk aksi Nureen yg sweet...;)

Photogenic your daughter ni..:)

Anyway, nice bokeh kat gambar2 tu...guna prime lens?

Aty_Fared said...

Aku tak de kampung..sobsob..

elly nadyra said...

aku pun rindukan suasana kampung, aku pun dulu dibesarkan kat kampung, pengalaman ko lebih kurang ngan aku, syukur anak2 skang dah makin senang. aku buatkan sebuah umah utk mak ayah dan anak2 aku kat kampung, alhamdulillah dah siap, so far, anak2 selalu request nak balik situ, seronok main, tanah luas hahahahhahahaha
ohhh gambar2 nureen semua cantik!

Amanda Suria said...

SA memang suka balik kg..every week memang balik...