"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Thursday, June 27, 2013

Pregnancy : Check up 30th week


Cepatnyer masa berlalu....tak sangka lak this week dah 30wk...smlm check up 30wk dkt Klinik Kesihatan dan Ahad baru2 ni check up 29wk dkt KMC..

Doctor ganti dkt KMC ckp awak boleh choose kalau nak terus dtg ms bersalin nanti without dtg utk mnthly check up pon tak per since awak mmg consistenly check up dkt KK..or awak boleh dtg next mnth utk next check up..tapi Hb awak low laa! Awak dh buat Blood test dkt KK kan but kat sini kita buat another blood test psl kt KK mmg tak buat..ya ler, ms kat KK aku buat Ion test, Hiv test n penyakit kelamin..dh brp byk darah daa aq donate dkt botol2 cute tue! :p
Pengalaman pregnancy yg sgt mengujakan...

Aku since awal2 preggy mmg hb rendah..masa Nureen dulu ok ja..

Smlm check up 30wk dkt KK...Alhamdulillah..semuanya ok..stiker hijau pon dh berganti ke putih after melalui mcm2 test...

2x buat sugar test
Amik darah utk ion test psl hb asyik low jer!
Terbagi tau kat doc yg aku amik supplement lain instead of vits KK whereby doc suh stop ms previous check up pdhal aku lupa nk mkn vits dua hr bturut2..sbb tu la hb not consistent! Haiyaakk!
Aku dh cancel scan dkt KK psl aku mls nk repeat g sana..Doc pon ckp ok n amik result kt KMC jer tunjuk kt dorang..siap doc tnya cfm ke u nak bersalin dkt KMC..
X berani nk ckp dkt doc..cuma aku ckp InsyaAllah doc..tgk keadaan..:)

Masa check up KMC..berat baby dh 1.4kg ~ Ideal weight dgn usia kndungan...Ummi jer still nmpak mantain cuma bump jer yg maju ke depan..:p
Alhamdulillah...details scan menunjukkan baby sihat..x der sumbing..jantung ok..bone ok..Syukur n counting for my precious di lahirkan..Hopefully dipermudahkanNya agar dpt balik bsalin kt KMC..x leh berniat psl sume Auntie, mak n kakak aku dh pesan siap2..cuma minta doa jer apa yg kita hajati tu dimakbulkan..:)

Utk tatapan..gambar Ummi yg comel..kahhh..:P

Aku nk bercuti awal this time psl nk relax2..uols tahu ler kan..since jln kt second bridge yg collapsed tu di tutup..nk g kerja n balik kerja kt opis aku ni kemain sgt jam nyer...risau gk beb psl aku drive sendiri dtg kerja..sian hubby klau nk susahkan dia mnghantar n mengambil..:)
Cuma timing nk dtg kerja leh adjust sendiri asalkan cukup working hour..byk kengkwn aku yg opt dtg opis kul 7.15 n balik kul 5.00pm..tp aku tak boleh la psl nk menghantar Nureen...nnt bulan puasa boleh la psl boleh balik awal..ngeh2...aku planning nak balik pkul 4.30pm time puasa nanti...yeayhh!

~ Mendoakan mummy2 yg seangkatan sihat2 hendaknya..PinkyMomma, take a good care babeh!

14 comments:

Nad MamaZN said...

Alhamdulillah so far ok kan?
Moga dipermudahkan segalanya...
Akak cuti start bila?
Kang ada nak pos barang kang
Tgk pas berpantang baru bleh amik plak ;)

mama tisya said...

kejap je dh 30weeks..tk brp lama je lg mau deliver

PinKy MoMMa said...

tq ummi sayang..u too..jg diri yer..eh berat baby kite lebih kurang kan..hehehe

minggu pn sama 30weeks :)

Zura@Iwan said...

aku dl rasanya byk c/up kt KK
tp private ada pon kalau nk scan details..

aku kn ada problem gak..so kene refer kt KK di Hosp Bersalin tu..huhu

aku dl ingt nk amik cuti awal..tp tk amik pon..pergi kerja pon still bw sdiri..mybe sbb dkt kan tmpt kerja...

apa2 pon tk care yer...semoga semuanya dipermudahkan...masing2 ada simptom tersendiri kan...

begitu juga buat Pinky Mommy, tk care..jgn pk byk2 sgt kan..mmg risau psl bb instead diri sdiri..

el said...

30w dah looorrrr kejapnya
bape mggu je lagi..ke bb kuar awal ni hehehe..x sabar nk tgk bb junior gieyana famili :)

ch@ said...

take care akak comel. smg dipermudahkan kelahiran permata hati tu. tak sabar.

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

Kalo preggy dulu cukup takut kalo dr nak amik drh siap pejam mt ngeri gitu...memang comel n gojes tau...

Z@i Z@mR33 said...

waaa....dh tukar sticker putih...syokla...sy tukar ke kuning dh..huhuhu

lieyalatif said...

Mesti g teruja tgu kelahiran bb kan...lieya pun x sabar nih heheheheh...nureen sure x sabar dpt gelaran kak long...

Lieya kan g mase preggy mmg hb dok kat paras 7-8 je...mmg terok...dah mcm2 mkn ubat laa ape laaa tetap x naik2... Seb baik semua dipermudahkan....

In sha Allah moga g pun dipermudahkan segale urusan deliver baby....take care ok

ALoNa CintamaniszLite said...

semoga sihat ibu dan baby kat dalam tu..hihi..

mamaRIFQY said...

wahh kak gie !!! lama na tak jenguk sini...eh salah la..jenguk tapi tak mengomen...hehehee....same2 la kite tunggu saat bsalin.weeeee...tak sabarrrr

Izan Ishak said...

salam singgah gieyana...

sebelum ni dah folo ig. hari ni singgah sini nak folo n komen2 jugak.

alhamdulillah... kejap je dah 30
weeks ye. moga Allah permudahkan semuanya sampai masa melahirkan nnti. izan pun tumpang happy bila tgk kawan2 blogger yg pregnant ni.

zety said...

alahaiii..mentennye ummi

Sidratul Muntaha said...

semoga sepnjgn pregnancy ni akak sihat2 selalu
amin - amin amin
ya rabb
tak care kak!