"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Tuesday, July 2, 2013

Homecooked!

Assalamualaikum...

Tarik nafas panjang smbil mengambil mood utk berblog!
Seriusly mmg dh ke laut sesangat! takper la kan..berblog just a part of my hobby! kalau rajin update laa..kalau malas, tunggu bila rajin nanti!

Rasulullah S.A.W berkata kepada puteri kesayangannya:

"Wahai Fatimah..Kelebihan wanita yg mengeluarkan peluh ketika memasak utk suami dan anak-anaknya, Allah akan bina parit antara dirinya dengan neraka bagi menghalang bahang api neraka itu dan jarak antara parit dengannya adalah sejauh langit dengan bumi..." (Abu Hurairah r.a)


Ummi...Nureen lapar laa....
Ummi...Ummi nie macam masterchef laa!

Oh..Mesti lahh! Ummi kan Masterchef Nureen & Abah! Tersengih2 aku bila now dier dh pandai berkata2 dgn sgt petah! kekadangnya kite sendiri pula terpukul dgn kata2nya...

Ni nak jek Ummi la tue! Dek kekangan masa..walaupun tak dapat nk masak setiap hari...depend pada keadaan pasal sampai rumah pon dh lewat dh...Tapi now, mmg suka air tangan sendiri instead of makan kat luar...lebih jimat kan...:)

Nureen..Ummi penat laa!

Eh..sapa suruh Ummi masak banyak2...

see..kang dh terkena!..:P

Suka mee goreng basah sendiri bikin..kalau kedai kat sini more tu mamak style! once in the bluemoon boleh ler pekena mamaknyer mee..not bad jugak!

Ini ..menu feveret Nureen..ketam nie dapat foc jer ms beli udang dkt Teluk Kumbar tue..
Sekor jer tersesat dlm gumpalan udang2 besau tue! Alhamdulillah..rezeki utk Nureen!
Besau kemain tau ketam nih!

Favourite suami kesayangan n me juga! sanggup g afternoon market semata2 nk beli petai ni!..
Nak beli petai..nak beli petai!..:P

Last but not least...ada sayur juga..:P



#Wanita dgn masakan tak dpt di pisahkan kan! bila anak dh membesar..mmg dh jd kewajipan utk masak...penat tue belakang kira but janji ikhlas...~~

14 comments:

Sidratul Muntaha said...

yup..
betyul kak gie
nk2 ade ank2 kuat mencekik mcm anak2 aku
24hrs tak renti msk
kdg2 confused gak..
apelah sedap sgt ke aku msk smpai sehari kena msk nasi smapi 3 - 4 pot
haih...
tpi syukurlah...
dah train selalu
budak2 ni klu mkn kat luar pun tak renyah..
paling kuat pun nasi goreng cina je

el said...

smlm aku baru wat udang sambal petai
hehehe..rs nak beli ketam le pulak..nak buat mee ketam wohoooo hehehe

Nad MamaZN said...

Menarik nya sume sume menu tu!
Klu makan kat kedai bape rm la kena ketuk kan? Hehe

Zura@Iwan said...

cm aku la..time rajin + tk penat..bleh la msk..

but msk2 simple boleh la..

ketam tu tk thn tu...feveret eden gak ni...lama dh nk mkn ketam..kekeke..

ALoNa CintamaniszLite said...

mee basah..ish..ish...faveret akak ni..tp jgn basah sgt ler..hehe..

ketam besaq?? wahh..lama tul akak tak terjumpa ketam besaq kat pasar sini. kalo besaq penoh isinya..walaweii..puas hati!!

atty's said...

kty pun suka mee goreng basah2..lagi kalau sendiri yg masak.

::NureeN:: said...

ketammmmm terbaeeekkkk....
sedapnyerrrr
petai aku x mkn, hehee

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

memang boleh master chef ni memacam dier masak...ketam tu mak ai sedapnyer....

fazilzura said...

harus arrrr sedp kalau home cooed beb

aku lg suke masak, tp aku x pandai mask cm hang...

wantie said...

wahai gie, tengok mee goreng aku teringat la ngan mee goreng kat stesen bas ko nerang masa kita sekolah dulu. nama pa ntah mak cik tu yang jual. Mee goreng sedap giler.

makan lak ngan es kacang pak dolah. adoi... pi mana la mak cik tu la ni. mee doreng yang sanat sanat sedap!

ku suka mee goreng basah. tak mo pecah teloq ok.

Yanti Isa said...

sedapnya menu depa ... air tangan mak is the best .

PinKy MoMMa said...

gigihnyer ummi ni huhu..tengok lauk tu smua sukaaaaa ;)

mama lieyna said...

Penat yang berbaloi... :-)

Anak2 makin mmbesar, mmg ibu kena berganda rajinkan diri di dapur..

*∽ IZAN ∽* said...

wow sedap2 tuh menu!!! rajin mak yong masakk wehhh! untung la papa and 'kakak' dapat makan air tangan mamanya walopon dah makin sarattt ;)