"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Tuesday, August 27, 2013

B-Complex dan Jaundis...


Assalamualaikum...

Day 6 dlm pantang...
Sempat lg ko online yer G?
Sorry la..aq online guna mobile jaa...
Bkn tab or lappy...
Kalau lappy confirm aq kena marah! Eh..mcm mak aq straight giler dlm pntang ni kan!
Cuma pntang ni aku memilih giler food! Aq serik dh ms pntang Nureen dulu dorang bg aq mkn ayam! Gatal $&%%* beb! Lalalala...

Ok..aq nk story psl title kat ataih tu!
Byk kengkwn aq ckp klau amik vits hat klinik govt kasi ms pregnant tu anak leg dot Jaundis a.k.a kuning ni! 
Mmg jaundis ni ler benda yg plg kena amik berat time bb baru lahir ni..
Nanti side effectnyer teruk...
Korang pon tahu kan apa akibatnya..
Tak tahu google laa! :p

Day 4 baby aku ada kuning sket..
Day 5 pon naik sket
Dan hari ni naik sket lg...
Doakan jaundis bb aq tak terus naik la yer!

Oh ya..continue story...aq totally tak amik vits yg klinik ks tp aq amik supplement yg aq beli yg tgh top skrg ni tu..aq amik full package utk pregnant worth $300+..

Korang teka2 sendiri laa...aq tahu B complex mmg sgt penting utk perkembangan bayi tp supplement ni mmg bila time kencing ms pregnant tu kuning giler! Aq da tnya kt dealer yg aq beli tu..mkn suma vits ni bb x besar ka? So dia ckp tak! But then aq akui bb aq x ler besar pon..lahir 2.7kg ja..so boleh la terima dgn hujah yg dberikan tue...

Cuma aq ritu lupa nk tnya..makan suma supplement ni anak leh dpt jaundis x? Nukilan aq ni bkn nk kondem..aq just nak sharekn pengalaman aq jer! 
Aku tahu..pembaca2 blog ni pon myb ada juga yg jual supplement yg pelbgai ni kan..so just take its as knowlegde k..no heart feeling..:)

Aku time preggy mmg bkn mkn hari2 pon..on n off jaa...nasib baik aq x tmbah lg ja..but then after dischrg tu hr ketiga n ke aq start amik vits supplement balik nk bykkn susu katanya! .ptg hari ke 4 tu aq nmpk kesan kuning tu dh ada kt mata bb..hb immediately suruh aq stop amik supplement! Seriusly nk ks susu kt bb pon aq x sanggup weh!
Kuning giler susu aq..bb pon x brp nk isap..myb dia nyer body lemah dek jaundis ni! So jd bengkak susu lak aq!
Terpaksa ler aq perah n buang ja! Nk bg bb mmg tak ler psl mmg kuning giloss!

Aku bkn nk kata supplement x bagus tp bila dpt pengalaman cmni rs nya mcm x brp nk confident ja nk teruskn..tp ada gal type supplement yg aq amik tu bagus cam omega tu najis aq x keras pong! :p

Anyway, thks pd friends yg inbox kt fb kasi petua utk kurangkan jaundis..tp klau bab suruh bb minum mmg sorry to says aq x kasi! Paed kt tpt aq bersalinkn bb pon dh gtau organ2 dalaman kt bb tu br lg n tgh sesuaikn diri dgn alam ni..yg boleh utk bayi cuma susu ibu ja! So jgn dek kerana benda2 yg kita ks tu jd kot lain lak! This is my opinion k..msg2 ada pendapat yg tersendiri so i do respect individual opinion..cheers!

Klau ks mandi or sapu ker aq ok lg tp ayah aq ckp sapu pon klau boleh tu jgn la psl skin lembut lg! 

Dah berubah sket dh baby! Nanti lg berubah.. =.=



#kasi mandi dgn teh n akar kayu dulu..:p


14 comments:

@e_da said...

gee tahniah agak terlewat tau g dah bersalin... nak kurangkan jaundis cuba bg titisan air anggur dlm 5 titik kat lidah baby.. anggur hitam yg manis takde biji tu... sy try kat deena aritu berkesan.. 5 hari baik dah jaundis.. berbanding mika 12 hari baru nak baik.. masa tu tak tau petua ni lg.. cuba je la kot2 sesuai..

mummy_ayu said...

tomei2.....tomei sgt baby....emm...normal la baby kena joundis..cuma kena jaga supaya tak terus naik.. apa pun..selamat berpantang Gie!!

el said...

tiga2 anak aku dulu jaundis..dah bapaknya penghisap rokok..mmg kenalah jaundis
tp kejap je..sbb mil aku mandikan ngan daun kucai dan bg minum air anggur hitam satu sudu kecik..alhamdulilah kejap je jaundis turun..loga den..lau x kena ulang alik ke klinik amek darah..oh no..bb kena cucuk oh no..xsggup mak..anak x ngis..maknye nangis guling2 huhu..xpelah G..buat ape yg terbaik ok..smoga bb cepat sembuh dr jaundis..pg2 jemur lah skit kat mula2 matahari nak naik tu ea..bf pun jgn putus..tu ubat paling mujarab :)

wantie said...

Aku doakan agar baby hang kurang le kuning tu. Aku dulu pun tak ambik supplement tapi Aleesya jaundis giler punya teruk.

tak dapat nak bagi petua sebab time Aleesya tu pun aku dah mati kutu tak tau nak buat cam na dengan kuningnya.

last masa dia kena sawan tangis tu baru la ustaz tu buat air tawar. pas tu kuning pun turun.

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

makin cumils....la sis

ALoNa CintamaniszLite said...

Tp susu kambing InsyaAllah berkesan, gie. Bkn bg banyak pun. sketttt jer..mcm bagi ubat, hehe.
Anak2 akak dulu masa baru lahir...3-3 ada kuning ni. Yg paling teruk angah tu laa. Mujur tak kena bawak ke klinik semula bila misi dtg check tiap2 hari. Guna susu kambing tu laa. Alhamdulillah, ok..

Zura@Iwan said...

susah nk ckp kan..kdg2 terkena gk sket jaundis kt bb..wpon kita dh prevent...

aku dl mmg mkn vits yg klinik kasi..mmg ada bcomp kaler kuning tu..huhu, then bsalinkn irfan..mula2 tk de kuning ag..aku blk Selama hari ke 4 kut,misi mai check br ada, sbb ak rasa ak tk fully bf kt irfan mula2 dia keluar dl, coz ss ak tk keluar..huhu...

mak ak ad try mandikan dgn air kucai...plus kena bfkn dia sll...alhamdulillah makin lama jaundis dia trn....risau taw ak masa tu..dh la ank 1st...nk nanges tgk dia kena amik drh kt kaki..huhu..

ak hrp jaundis bb hg cpt trn k...

syawalsimpsons said...

alahai sweetnya....mesti berubah lagi kan muka BB

Zura Hasan said...

kak G, jgn mndi dgn air teh or daun inai...nnt lg kuning...ni nurse yg bgtau sbb bila balik kg hr tu bb ade kuning sket lg..mak suh try ubat sinseh kaler itam tu, titik dlm mulut bb 3titik 3x sehari...2hr lps tu g check, kuning dh ilang trs..rasa lega sgt...

Zura Hasan said...

kak...hri tu lps bb kuar wad, trs balik kg..mndikan dgn air daun inai..ingt kuning dh ilang...tp nurse dtg check kat umh bgtau ade lg sket..dia suh stop air daun inai/ akar kayu sbb kuning melekat...mak suh try ubat kedai cina yg kaler itam tu...titik dlm mulut bb, 2 hari lps tu g check up kuning dh ilang trs..rs lega sgt...

zety said...

tahniah lg skali G :D
zt plak dua2 anak mmg jaundis..gune cara tradisional je, bagi susu ibu byk2..mmg nk baiknye agak lmbt..tapi alhamdulillah, yg penting hilang jugak :)

::NureeN:: said...

jaundis kebanyakan bb akan kena tp klau kita darah jenis O mmg bb mau x mau akan kena, cuma tinggi @ rendah jer..
sbb aku darah O, awal2 lg doc dh pesan, mmg bb akan kena jaundis..
masa preggy aku mkn supliment tp bukan b complex ke ape juz homeopati jerr.. mkn ubat clinic bg jugak..
tp masa pas bersalin sebarang supliment aku x mkn sbb takot efect bb..
aku juz mkn ubat dr hospital smpi la dlm 2mgu lebih baru aku start mkn herba..
ikut org G.. ada yg mkn ayam ok..
mcm aku mmg x kan mkn ayam selagi tak lebih 30 hari ari..
aku mkn ikan bakaq ja ari2..
ayam x silap dh dekat 40hari bru aku mkn.. tp org kata mkn ayam kg ok.. klau nk cuba bleh la...
apa2 pon.. selamat berpantang yerr...
zura dh tgk gie jr yerr...
nama dah kasi ker??

Myra Jay said...

Selamat menempuh alam pantang ye kak G..

Adik myra dlu ms preggy consume suplemen (lupa lak nama pe) sbb dealer ckp anak tak kuning, at last bila bersalin baby plg rendah kuning ialah 180, yg lelain more to 250++, plg tinggi 320 kot xsilap,
sepanjang tmpoh pantang dia n bby kna berulang ke spital ambik darah, ksian kat bby kna cucuk kan.

Smpai abis pantang kuning tak hilang, siap kami p jumpa kaunselor mngenai kuning ni, yela kan effect j/pjg. So Doc advice utk kes bby ni akan hilang masa dia berusia 3 bulan. Dan skrg alhamdulillah dan setahun lebih sihat cergas :)

Sidratul Muntaha said...

huhuh
time ara mmg bagi susu kambing fresh
sbb kandang kambing sebelah umah.
tp bagi sikit jelah
mmg dalam al quran and hadis pun petua itu jugak klu nk bagi anak baik kuning
satu lagi
klu aura positif kita percaya dgn satu2 perubatan tu
mmg jadilah since Allah itu Maha Berkehendak
take care kak gie
selamat berpantang