"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Thursday, August 29, 2013

Pengalaman kelahiran anak kedua..~~

Assalamualaikum...

Time aq tgh sibuk2 nak draftkan entry ni, jam menunjukkan jam 5.00 pagi...suami hensem lak tgk sibuk2 kat dapur nk bsahur katenyer! Lagi 2 hari kot dia nk habiskan posa Syawalnya tu! Bangganya aq! Eh! dgr suara ayah menemani menantunyer! Hari yg aq sakit nk bersalin tu pon dia  try posa tp dia x dpt nk thn lapar n buka posanya tu...

20th Aug 2013 ~ Selasa

Hari ni aq g kerja mcm biasa tp aq da rs mild contraction dh...hr ni ler my opismate belanja the whole team mkn kt Cargas Cafe kt Bayan Lepas area eport tu..mau almost $10 hengget kot harga makanan aq..da ayam goreng yg mmg top, kari ikan pari yg supper dupper sedap, smbal terung n tauhu kot yg aq amik! Makan smpai semput beb! Nk bgerak pon rs sakitnya urat belikat aq! Kali ni preggy mmg aq sakit urat belikat..sakit yg teramat sgt klau makan terlampau kenyang or duduk tlampau lama...

Time nak balik aq gtau kt opismate aq yg aq da rs mild contraction...n pinggang aq da rs sakit on n off...so aq ckp next wk myb dh bsalin la kot! 

21st Aug 2013 ~ Rabu

Aq gtau kt boss n opismate aq nk timeoff psl da last check up kat Klinik Kesihatan Jln Perak bfore cont check up kt kg..aq plan nk ler g shopping brg2 sket dkt Paragon Mall tu..aq nk terjah H&M, nk beli 'hat' yg btenun kaler putih dkt Mothercare utk bb dkt Gurney tu juga weekend, sabtu or ahad ni bfore balik kg katernya..tp x dapettt! 

Eh continue jap ag psl kakak Nureen tjaga nk air! Dia demam..pitty to her!

Ok smbung balik...akhirnya rini aq x g kerja pong psl masa aq bngun pg tu aq rs letih sgt..sakit pinggang pon on n off...aq amik mc ja lah! Leh relax kt umah n kemas2 apa yg patut.. =.=

Se awal pg aq n hubby g klinik utk meet last appointment dkt KK ni..:)
Masa nk amik urine tu aq tgk da kesan blood sket..x byk pong n aq gtau suami n x nk gtau KK psl x sakit n takut kena seluk...so aq ckp kt hb myb bsok dh bersalin la kot...

Settle2 semua we all balik n hb bsiap nk g kerja..dia kerja shift ptg week ni...aq kemain aktif mengemas brg2 nk bw balik kg incase sakit nk bersalin ker...tp dgn keadaan diri yg sarat ni mmg semput weh! Buat kerja sket rehat...buat sket lg n rehat! Pheww mmg fenat...hb lak setiap jam call kot2 aq sakit..tp aq ok jer! Siap gtau hb aq nk g fetch Nureen...

Lepas solat Zohor aq bc Surah Yasdin..Sedekahkan utk Allahyarham pakcik..utk mereka2 yg telah pergi..tatkala sampai dkt ayat 'Sallamunkaulanmirrabbirrahim' bb menendang sbyk 3x time aq bc 3x..Ya Allah rs touchingnya..

Ptg tu jam 5 aq fetch Nureen n aq ajak Nureen g SR..kot2 dia nk mkn kek ka...aq x ler teringin nk mkn sgt...
I love her! Dia sgt baik ms aq pregnant! Ya Allah terasa sgt disayangi...


Nureen siap order kek feveret dier, spagetti dan air strawberry yogult...kemain dier mkn n ummi pon tumpang!

Mlm tu before tido suami bc ayat2 suci utk bb n kemain aktif bb bergerak..aq n hb dah rasa semacam jer...dh dkt dh sgt kot bb nk lahir..:)

22th August 2013

Ok sambung lg...welcome to the world baby!

Subhanallah..she's so adorable!

Aq terjaga pkul 4.00pg tgk basah ja tpt tido aq..aq igt aq kencing tp cium tgk x bau hancing pon...so cfm air ketuban aq pecah..kejutkan hb utk kemas2 n terus direct g KMC ( Kedah Medical Centre. Alor Setar). Aq x rs sakit pon cuma sakit pinggang ja on n off..4:30pg aq dan suami gerak balik lepas mandi2 n packing mana yg patut..sempat lg aq posing utk snap pict! Kerlass ko!

Singgah pump minyak kt Bdr Sunway, Sbrg Jaya dan beli ns lemak dkt Gurun..Spnjg perjalanan aq msg kakak2 aq gtau..msg boss aq yg aq on the way g spital pdhal time tu 5:30pg..for sure dorang tgh tido... =.=

Kakak aq yg no dua yg kerja nurse tu reply suh aq cepat2 g spital..dia kerja mlm..no wonder cpt dia reply..:)
No bertuah..satu utk aq dan satu utk bb..yeayhhh 26 babeh!


We all smpai KMC jam 6.00pg lebih n aq terus di 'check in' kan kt Labor room until bersalin... Dorang check bukaan dh almost 4cm..aq x rs sakit sgt! Dorang ks ubat berak n dan2 rs nk tercirit! Ekekeke...
Kali ni x dischrge keluar byk pon psl smlm aq dh keep visiting toilet non-stop...

Dorang psg CTG utk check kekerapan contraction n heart beat bb..taruk air utk percepatkan proses kelahiran..hubby siap buat lawak2 bodo lg after hntar Nureen g umah kakak sulung aq kt Jitra. Alhamdulillah..dia temankan aq dari mild contraction until bersalin...

Lebih canggih dari 6 thn aq lahirkan Nureen kt tpt yg sm..SOP pon byk sgt berubah..staff yg sgt friendly n service yg sgt bagus!


Sakit bersalin kali ni mmg terasa sgt eventhough taruk ubat tahan sakit..aq x amik epidural pon...masa bersalinkn Nureen dulu aq x feel lnsung rs kesakitan utk melahirkan smpai wajah Nureen pon aq x perasan cmna psl mabuk ubat...

Ya Allah besar rahmatNya pd setiap kelahiran umatNya...ms doctor check bukaan tu br 5cm..terasa lmbt sngt bukaan kali ni n sakit pon jd makin kerap..dlm ingatan aq dh x pikir apa2 dh cuma suami dan Allah Taala ja..Nureen pon dh x terlintas dlm fikiran aq dh! Pitty to her!

'Abang..maafkan G ya!'N hubby pon ungkapkan ayat yg sm! Ms ni rs sebak sgt..eh, time aq type ni pon mengalir airmata..:p

Aq minta ubat tahan sakit lepas nurse tambah ubat lg untuk percepatkn bukaan dgn arahan doctor n kali ni aq dh jd mcm separuh sedar...

Ms ni dorang psg oksigen kt hidung aq dan ks aq sedut gas utk kurangkan kesakitan..aq still igt, kuatnya gengaman tngn aq dkt tangan hubby n merengek gtau sakit tiap2 kali contraction dtg! Mcm sedut ganja jer beb psl high smcm jaa..kik kik..aq rs panas giloss ms sakit nih eventhough ms mula2 check in kt labor room ni sejuk gediss! Lepas dorang psg alat bntuan bersalin utk letak kaki tu dorang advise aq pegang besi kiri n kanan tu utk lebih senang n kuat instead of pegang tngan hubby..

Aq dgr nurse advise jgn tutup mata psl aq rs mcm nk tido ja! Alhamdullillah dgn dua kali push baby comey aq dan suami dh lahir kedunia tpt jam 12:13tghr..terus dorang letakkan ke dada aq without cuci lg..aq touch pp bambam dier dan rs sebak sgt! 

Doctor tarik uri bb keluar n jahit kt $&#*^...x byk pon luka but still kena toreh psl gap jauh sgt kot n memudahkan kelahiran...hubby ckp doctor pkai kasut pua chu kang! Nak tergelak aq!

Hubby ckp dia bgenang airmata tgk aq menahan sakit! Lepas selamat bsalin berkali2 dia kucup dahi aq tnda terima kasih!

Lepas tu dorang bw bb masuk utk aq dan hb luangkn ms bersama n sempat lg aq snap pict bb selepas bsalin..dpt luangkn ms dua jam bsama sebelum bb dihantar ke nursery n aq di tolak msuk ke wad utk rehat..:)

Subhanallah...dia sgt comel..ada lesung pipit kt side kiri sm mcm hb! Idung seiras kakak n skin dier lebih fair dr kakak..
X sgka bb nk keluar awal pdhal aq dh plan nk g jenjalan lg weekend tu..:p
Day 8..Jaundis bb dh makin menurun..Alhamdulillah..:)

Kesakitan bersalin ni tersgt berbaloi..rs syukur sgt2 bila Allah bg peluang utk merasai kesakitan yg sm ms mak aq melahirkan aq...setiap saat ms menahan kesakitan ni aq x putus2 igt pdMu..

Terima kasih Ya Allah kerana tidak lalaikan aq utk mengingatiMu tatkala menahan kesakitan melahirkan zuriat aq dan suami..:)

Last but not least..tersangatlaa appreciated dgn kengkwn yg wish, ks goodies, angpau dan so on..hanya Allah S.W.T yg mampu membalasnya..

~ eventhough aq dpt free GL utk ke hospital kerajaan tp aq takut la psl dgr citer itu ini..x per laa, bg aq duit boleh di cari n bukan often pon kita beranak kan..tp ms preggy ni mmg aq x psg niat pon nk jugak2 bersalin dkt KMC..cuma aq ckp klau Allah izinkan dpt lah aq bersalin kt sini..mn tau kn..kita sbgai hmba yg lemah ni hnya mampu merancang n Allah yg menentukan..:)

~Hugs utk readers semua~

21 comments:

Nad MamaZN said...

Sangat touching!
Sangat terharu!
Sangat sebak!
Happy for u n ur famili sis!
Love u!

Chekgu Azrine said...

alhamdulillah..syukur alhmdulillah..bb nama apa ye G??

PinKy MoMMa said...

tak sangka kite selang sehari je kan ummi..alhamdulillah smua dah selesai..moga kesihatan ummi bertambah baik :)

selamat berpantang and huggggssss utk ummi dan bb dari kejauhan..

mama tisya said...

sempat lg posing b4 p spital ye...baby putihhhh

syawalsimpsons said...

mmmm...ooohh so sweet...sue bersalin en asbeen tak dpt tgk pon...1st kena vacum...2nd mmm nurse tak kasi sebab labour room kecik..al maklum la kajang kan..hosp lama..mmm...bestnya....

::NureeN:: said...

aku stuju ngan hg gie..
mcm2 aku dgr dr GH, buat aku takot n ngeri...
bila tgk pic yg last tue.. yesss, baru nmpk muka mcm nureen..
klau pic yg kat spital tu nmpk lain ckit...
nureen ari2 kiss baby yerr.. sweet :)

attyfir said...

alhamdulillah dipermudahkan ye zie..
baby pun comey sgt

ALoNa CintamaniszLite said...

Alhamdulillah...
Tanda kuasa dan kebesaranNya..

el said...

aku tiga2 anak bersalin kt GH
woo GH skun sgt bguih tau
siap kenal aku lg kah3..tp masing2 lah kan..lau aku mmpu pun aku nk merasa gak kt private ni..kena simpan duit lah ea..tp riso gak kang pi private satg lain jdnya serong skit suh bedah..ha nak kena tambah duit lg.alih2 kena refer kat GH huhuhu

tulah aku dah habaq kt laki aku lau ada rezeki no. 4 ni aii nak bersalin kat private..nak rs jugak lain skit..pas2 xmo sakit2..aii nak amek epidural...rs cukuplah tahan n merasa sakit tiga2 org tu..kehkehkeh

tp ntahlah kdg2 apa yg kita nak tu xdpt semua tu kerja DIA..

welcome to the world bb
ntah ape nama dia gie
izzara ke haha

wantie said...

bila baca ni rasa mcm aku duk tengah push Aleesya la pulak. hahaha...hanya org yang bersalin je yang tau mcm mana nikmatnya rasa bila dengar baby menangis sejurus lepas keluar tu kan..

jeles kat hang sebab dapat dua anak perempuan. Ada satu hadis ke sabda nabi pun aku tak ingat.

barang siapa yang berjaya menjaga/mendidik 2 anak gadis dengan sempurna maka masuklah ke dalam syurga dengan tangannya begini.. tak sure tangan begini tu mcm mana sebab aku dengar kat radio ja..

hang dah ada tiket tu. cuma tunggu masa je na redeem kan.

Tak pe lah..mana tau pas ni aku termengandung kuaq anak pompuan lagi leh la aku dapat tiket yg sama.ngeee

Zura@Iwan said...

ha dh keluar story pgalaman bersalin...:)

ak pn rasa touching gk..kelahiran zuriat yg amat berharga kan, mana tk menitis air mata, selama 9bln dlm perut...dn keluar dpn mata kita...sketul atas dada..sm mcm aku la, ritu doc buat cm tu..tergamam ak dbuatnya...huhu...legaaa lps tu..hehe

iwan pn tggu ak masa bersalin dulu..dr masuk labor smpi bersalin...tp kdg2 keluar gk la..gi mkn ke kencing ke..haha, tp tgn dia la tmpt aku genggam erat bila sakit giler...huhu...

tp yg toucing tu..bila lps bsalin hb kiss dahi kita kan..owhhh...terasa sgt disayangi...

pjg plk aku story...neway, alhamdullilah dh slmt semuanya...tggu hg blk mai sini..nk main ngn bb lah..haha..

Myra Jay said...

Alhamdulillah, 1 pengalaman yg sangat indah kan kak :)

Tahniah untuk 2nd baby yg sgt comel..
Mesti Nureen happy sebab ada geng main :D

*∽ IZAN ∽* said...

Alhamdulillah... semuanya dah selamat. Tahniah Gie.. she is so adorable!!

ALhamdulillah di permudahkan bersalinnn. sempat lagi posing vogue vogue yekkk hihihi

selamat berpantang ketat2 luar dalam. bab slim tu petik jadi je sbb mmg dah selim melimm! hihihi

Aty_Fared said...

Setiap kali bc cerite org bersalin mesti aku yg nangis lebih2...touching beb....apepon...alhmdulillah....allah permudahkan semuanye..:)

Norlizayati Othman said...

Menghayati giler baca entri kali ni. Sedihnya. Masih terasa saat-saat bersalin anak-anak walau dah nak 5 tahun yang pertama tu dan dua tahun yang ke dua.

Moga Najlaa menjadi anak yg solehha dan menyenangkan hati ummi dia. :)

Farah Nazrie said...

Salam. Kak, nak tny. Berapa ye total cost bersalin normal kt kmc?

Farah Nazrie said...

Salam. Kak nak tnya, berapa kos bersalin normal kt kmc ni?

Farah Nazrie said...

Salam. Kak, nak tny. Berapa ye total cost bersalin normal kt kmc?

Gieyana said...

Farah Nazri

Akak amik Dr Siw, doctor yg sm ms lahirkn bb first. Yg ni kena 2.5k.setiap doc x sm consult fee dier yunk psl sedara blah mertua kakak akak amik doc lain, lupa dh nm doc tu kena 3.5k. Deposit ms nk msuk kena byr 2k. At least kena standby 5k psl tkut lain complication kan. Klau c-zer x sure lak brp. Rsnya doc siw murah jer sket..;)

Farah Nazrie said...

Thanks kak for the info. Really helpful. Nk tny 1 lg, 2.5k tu sekali dgn stay ke? sy tny kwn2 sy yg bersalin dkt hosp lain, mcm pusrawi, sekali dgn 3d2n stay..

Gieyana said...

Farah Nazri

A'aa yunk. All in. Skali ubat pusat n bath utk bb. Ubat sembelit utk ibu, thn sakit n ubat cuci luka. Bilik akak amik 4 bedded. Open wad mcm kt stgh spital private x der n minum 4 katil la. Rsnya $80 pernite kot. Akak the nextday dh dischrge. Tp now byk spital private mcm kt penang n KL kena stay 3D/2N kan.. Tu yg jd mhl tue. KMC ni under KPJ. Kalau Faah decide nk deliver dkt Alor Setar, INS Specialist pon ok n lagi murah. :)