"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Wednesday, September 25, 2013

Bayi dan Ibu | Check up 1 month selepas kelahiran yer!

Klau kaum cina nih dorang dh habis pantang dah haa..cuma kaum kita melayu jer pntang sampai 44 hari kan.
Aku pon x sure kenapa kena ikut angka nih! So kita ikut ja laa haa adat berpantang orang melayu.

Opismate aq laksa pon dh hentam kromo dh leklok dorang 30hari abis pntang. Aq idok ler..mau lama bebenor aq pntang haa..:)

Semalam aq bawa Najlaa & aku g check up for 1 mnth. Aku cuma amik urine test n amik blood lg utk check darah whether ada risiko talasemia or tak. Alhamdulillah ibu back to normal n berat pon BMI yg ideal juga. This time ms pntang bkn kemain byknyer aq mkn especially dinner. Lepas makan aku makan dan makan lagi smpai hubby perli! Nnt jd tong drum baru lu taw! Eh aku dpt kondom! Kahhh..:p

Najlaa lak berat bkn kemain naik dgn jayanya! Baru 34hari dah 4.2kg. No wonder ms pangku dier time bf dh rs kegebussan tu! Ada potensi nak naik n naik dgn jayanya nih! Doctor siap ckp wahh cptnya naik n nnt sure bb lebih besar dr maknya nih! Kali ni aku planning for fully bf. Hopefully dipermudahkanNya...

Aku tak continue pon amik Shaklee kecuali Esp jer psl supplement bpntang tu x serasi. Serasi dgn aku but not baby. da side effect dgn baby since aq mmg monitor. Berak non-stop sampai merah2 haa back sidenyer. Mcm hubby ckp laa, tak semua supp tu or ubat tu serasi dgn seseorg individu kan.. 

Alhamdulillah, perkembangan Najlaa memuaskan. Time check up ni kemain nyenyak dia tido..smpai ms nk inject tu, puas dkejutkan pon x nak bangun. Tp klau kt umah lak time2 kul 11 tu alert giler n bkn kemainnya susah nk tido..siap bebal2 lg dgn nenen..haizz!

Leklok jarum tu inject kat paha gebus tu kuatnya dier melalak! Lebih kuat dari baby sebelumnya...yg lawaknya, lepas melalak tu terus tido balik smpai nurse semua gelakkan dier...next check up will be on 22/10 ni lak...

Sy pkai bj love comel2 smlm.. Pdhal bj ni utk 6-12mnth tau..kejap ja dh leh pkai..

Ummi rakamkn kenangan bfore keluar...

Last but not least..nnt ummi upload pict gedik santai me yer!




20 comments:

nanakimie said...

ololo...comelnya baby akak:) tido dalam senyuman,heeee

el said...

doakan hg dpt bf bb
seronok bf bb ni
aku pun dah makin rindu nak bf bb huhu

elly nadyra said...

cepat je baby membesar, the last pic was cute!

syawalsimpsons said...

comell tido dalam senyum ni

Chekgu Azrine said...

Wahhh..semangat baby..alhamdulillah..dh sebulan

PinKy MoMMa said...

kannn dulu sllu tnya mak kenapa 44 ari mak..pastu mak malas nak jawab ahahahaha..

next cek up twins 30hb oct..masa besday abg long..lambat pulak rasanyer huhu

wantie said...

kuatkan semangat tuk BF baby. antibodi anak pun kuat. yo yo BF. jadi mcm aku ni. Aleesya dah 2 tahun 2 bulan dok BF lagi.

Tapi 2-3 hari ni dia mcm dah nak stop sendiri ja. sambil BF pun dia dah mintak susu botol.

Aku Mintak kat Allah utk 21/2 tahun. pelan pelan la tu dia nak lah.

Z@i Z@mR33 said...

cpt btl dia besarkn...comey

::NureeN:: said...

tdoq dgn senyuman..
kejap jer dh sebln kan
cantik last pic tue

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

ololo geramnyer tengok dier comel....

Nad MamaZN said...

Comellll sgttt! :)

Gieyana said...

Nanakimie

Tq sis..:)

Gieyana said...

El

Tq2 beb..Insyaallah kalau da rezeki hg k..yakin pd rezeki Allah k..:)

Gieyana said...

Elly

Tu ar kan..nw dh 30hr lebih dh..thks beb..:)

Gieyana said...

Syawalsimpsons

Kalai hb selalu dia ckp tido cmni tido dlm iman..haha..:)

Gieyana said...

Chekgu azrine

Tu ar kan..ma cepat berlalu..:)

Gieyana said...

Pinky momma

Tu arbkan..suddenly wondering knp 44hr..this time umi nk tmbah lg sehari..:)

Oh..me kena delay sehari kot rasanya..:)

Gieyana said...

Wantie

Insyaallah..Nureen dulu pon aq bf smpai 2 thn but campuq ngan susu formula..yg ni aq plan nk fully bf insyaallah..:)

- dieyana - said...

comelnya bbay n awk juga gieyana! ;-))

Zura@Iwan said...

alahai senyum
bb sure tido akan senyum sorang2 kan..hikss..

ak dl pantang 45hari..hehe..tp rasa mcm pantang "tutt" tu lama jek..sbb masih rasa tk selesa..huhu..

alhamdulillah bb dh mbsr dgn jayanya..nmpk bulat dh muka dia.