"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Monday, September 23, 2013

Berpantang sendiri...macam seronok jer bunyinya..

Assalamualaikum...

Welcome back buddy! Idea nak mengarang ketandusan since tgh enjoy giler jd full time housewife nih! Seyess wei! Seronok giler..tambah lak ko diberi saat2 yg awesome handle dua anak sendiri!

Si kakak aku tak yah susah2 sgt psl si kakak dh berdikari dan mmg banyak membantu aq since dia ada adik nih! Mmg sgt2 boleh di harap!
'Nureen amik pampers kejap!'
'Nureen tolong siram pokok ummi!'
'Nureen tolong amik wet tissue jap!'
'Nureen pergi mandi! Nanti abah balik abah marah!'

Untung berkandaq sket weh bila different anak first n anak kedua ni jauh..Tp kalau jarak dekat tu nak wat camna kan psl rezeki Allah Taala nak bagi!

Kalau aq la G..aku tunggu habis pantang dulu baru la balik sini! (penang)

Banyak org tanya..kenapa ko balik sini G? 

Anak aku sekolah..x kira ler baru tadika ja pon..aku nak anak aku ikut cakap mak bapaknya bkn mak bapak ikut ckp anaknya! Pergi sekolah is a MUST bagi aku..kat sekolah la anak2 boleh belajar mcm2..sama mcm kita g kerja kan..kita enhance byk skill dkt tpt kerja! 
Kecuali la anak x sihat kaa..mak bapa gatai nak g jenjalan ka! Oppss..:p
(Setiap parent ader their own perception, so i do respect taw) peacee...

Dua minggu Nureen absent school aq dh ralat sgt..attendance ms accessment nnt for sure drop..so keputusan nk balik bpantang kat Penang aq amik pdhal aku sedih giler nak tinggal parent n family..

bkn senang weh nk spend masa lama kt kg..paling kurang pon weekend jaa klau time dh kerja..tu pon terkejar3 nk balik Penang! HaiZ! X pa..next week aq balik bkmpung kt hometown balik until raya haji! Yeayyh!

Ok..back to story! Semua benda aq handle sendiri. Lagipon dh kuat kan..cuma benda2 heavy aq x buat laa..mcm angkat kayu balak kaa! Ngeh3..

Hubby banyak tolong..basuh baju baby. Siapkan Nureen g school dari A to Z psl dia tau wife dia wake up setiap dua jam utk bf.

Pemakanan dalam pantang ni mmg aq pentingkan. Bkn sembarangan leh makan kan! Bab masal mmg aq masak sendiri. Takat nk wat sup sawi n grill ikan ja kan. X susah mana pon! Mak aq ms pantangkan kami dedulu lagi susah. Dgn x da elektrik..air nk kena angkut..tmbh lagi adik beradik yg gap dekat2 + nakal..
Bab makan ni aq suka! Makan ikan2 mahal weh! Kah kah..isi ikan merah yg sekilo pon rega antara $40, ikan bawal putih, ikan biji nangka..ayam aq x mkn psl ms nureen dulu aq gatal..so kali ni biarler x mkn walaupon ubat adaaa...
(Berselera tul aq mkn tau dlm pntang ni! Jgn buncit dh laa! :(

Bab jaga baby lak..mmg dari A to Z aku handle najlaa cuma tukar pampers ja kdg2 hubby tolong..Nureen aq suruh cuci berak adik pon mmg dia taknak. Pembersih mcm aq juga haa.. Org utara ckp 'pancing'!
Mandikan baby mmg aq handle sejak najlaa kat kg ritu. Sama ler ngan nureen dulu. Mak aq x berani pegang..hubby pon sama.. Tak pandai katanya n risau psl bb kecik siut! Aku tawakkal ja psl anak sendiri kan..nak tak nak mmg kena handle!

Time mandikan baby aq mandiknnya waktu Dhuha. Bagus time2 Dhuha tu mandikan baby..selalunya antara pkul 10-11.00 laa..awal sgt x bagus lak psl paru2 baby lemah lg..aku gunakan showel gel yg KMC bg tu jer. Yg kat pasaran tu x berani guna lagi psl skin baby kan lembut giloss!

Perghh pnjang giler aq kongsi haa..smbil menaip bb Najlaa tgh bf..now dh lena dipangkuan. Leh la aku buat benda2 lain la..

Till then peep, nanti aq kongsi2 lg pengalaman2 nih! Thanks fpr drop by yaa!

My heart! Nanti aq kongsi pict Najlaa yg aku gatai2 shoot smlm..:) abaikn gmbr yg byk siut kt dslr tu! Aq tau x elok sustained byk pict kt memory kad..:p

~ mcm2 pengalaman dlm pntang ni kn..bila dh anak dua ni feel tu keterujaan tu lain..tak tau nk describe camna yg pentingnya mmg syukur n Alhamdulillah..now on routine pon changed! Think about pampers..milk..n bla2...



23 comments:

syawalsimpsons said...

pengalaman lain kan bila pantang sendiri..jemah walaupun mak ada kat sisi..tp bila der kuar tinggal berdua ngan anak pon rasa mcm berpantang sendiri pulok..kkiikkikiiki

wantie said...

hmm..sama la mcm aku. semua kena wat sendiri masa berpantang tu. tapi bertunku tu. sampai 44 hari aku tetap maintain 4 tungku sehari.hahaha..

eh semalam gi umah member tengah berpantang. Siap dia dok tingin nak makan tom yam ko. sabor je..

take care yer.

SueZ said...

best nya dapat cium baby hari2 kan...rindu bau bb ngan tangan comel bb....

ALoNa CintamaniszLite said...

owh..dh balik penang ye..
Kalo ada rezeki tingin nak gi lawat baby...
Harap2 ada laa masa nk pi sn.

Akak berpantang anak ke2 ngan mak mentua. Mklum ler nk bg adilkan. Yg sulong ngan mak sendiri..yg ke2 ngan mak mentua. Tp umah ngan mak mentua pun bkn jauh mana. Somi akak ler yg bawak balik baju2, lampin..barut utk dibasuh kat umah sendiri.

Berpantang Akiss tu laa yg sepenohnya kat umah sendiri. Mak akak dok sini jaga 5 hari. Mak mentua pun lepas2 tu ulang2 jgk ler datang jengok pagi2. Tapi bila anak dh lebih sorng ni..badan cepat sket kuatnya...hehe..

**Untung laa dpt suami yg baik, ye Gie.

lieyalatif said...

heluww najlaa syomel!! how are u?...minum susu mama banyak2 key..bagi bambam n bambam lagiii key.....

elly nadyra said...

enjoy ajelah masa2 ni berpantang, ngan anak2 berdua tu, nanti dah kerja rindu tau time2 gini
aku pun sama, pi sekolah is a MUST
no ponteng2
itu disiplin namanya!

Gieyana said...

Syawalsimsons

Kann..sy msk x dpt nk ikut psl kmbing,ayam, itik,kerbau,lembu x da org nk jaga..muahaha..:)

Gieyana said...

Wantie

Itu nmnya berdikari kann..aq respect hg psl siap hntaq mak hg lg tu..;)

Perghh dasyat kwn hg..aq mlm after delivered tu tingin giler nasi kandaq..haha

Gieyana said...

Kak Lona

Dtg laa..dok kt sini lg dua minggu jaa..sepatutnya month end ni dh nk blik tp kakak nk mai awl bln tu do extend lg seminggu..:)

Untung akak gk tu psl umah mak n in law dkt..sy klau dkt sure mak of kakak hari2 dtg..tht why ritu blik bsalin kt kedah tu..:)

Gieyana said...

Elly

Kann..adess rs mls siut nk g keja beb..

Sama ar beb..aq x nk nnt dh start std 1 x nk g school sm psl dr mula kita dok bg muka..;)

PinKy MoMMa said...

cepat transfer gbr gbr itu hehehe..tak sabar nak tengok najlaa version dslr ;)

sama la ummi, ai pun tak berani makan ayam lg hahaha..tapi pasni nak cuba start mkn slow2..klu tak gatal..leh makan banyak2 ;p

Zura@Iwan said...

best gak pntang sdiri beb..
pgalaman gak tue...

masa anak sulung tk per la..
pantang duk kg kan..pestime..

ni bila dh ada anak bersekolah..
kesian plak dia kena ponteng kan...
lagi satu plak..tk berjauhan ngan hubby..kesian hubby gk sorang2 kt png..kahhh! galak2...

#ak ni ada ura2 srh cpt pregnant..nnti anak dh sekolah ssh plak nk tiggl pantang..hahaha..sbr je la..tawakal je..ada masa tdkt ni, alhamdulillah kn..

Yanti Isa said...

Insha Allah , ummi mesti boleh . Alah bisa tegal biasa . Caiyok !

mama lieyna said...

Pengalaman berharga n sgt manis..
Untungnya hang, sbb gap jauh kan,, klu gap dekat, agak stress jugak sendirian handle anak2.. tmbh yg sulong suka wat hal..mcm nureen dia dh pndai berdikari.. tiba2 teringat experience sndiri..hehe.. stress weeh, tp mampu je handle.. :-)..syukur.. peluang berharga utk kita nikmati :-)

el said...

aku bab mandi2 bb ni mmg suka..semua anak2 aku aku mandikan time bb..kdg2 tu mil aku mandikan..dia pun seronok mandikan bb..tp mak aku mmg x berani pgg..hehe
mil aku tu dah biasa cucu pun dah 25 org..semua dia yg jaga :)
lau aku disituasi hang pun aku pun wat mcm tu gak..suh anak aku pi skolah..cukup lah kut 2mggu berpantang org jaga..dah cukup kuat dah nk jaga sndiri :)
syukur time tu nureen dah besar..xdelah ssh sgt kan..yg gap dkt2 ni yg payah semua tu cam hang ckp rezeki no :)

PADLE said...

haihhh..

rase macam nak ade baby sendiri jugak, tapi kawen pun belum ni..

hihi

*∽ IZAN ∽* said...

aku paham Gie, anak dah sekolah payah la nak berpantang kat kampung. sekolah sekarang bukan evaluate result kertas peksa semata2 but overall attendance, behaviour, passion semua dia ambik kira.

untungla anak dara dah besar leh gak tolong2 mama apa2 ug patut. dah boleh di harap. mcm ni mmg harus tambah sorang lagik hihihi

~Siti Hajar~ said...

Waa ko dh nk lps pantang tp aku xsampai2 lg, asal weekend je ada hal, kenduri byk sgt, xp pun serba salah jgk, pastu lani musim penyakit, hbs anak aku demam...huhu...xelok la plk aku nk p jengah ko klu anak aku xsihat, kang jangkit bb Najlaa...

Xpe InsyaAllah aku akn sampai gak rmh ko G, lps pantang pun blh kan...hehe...can't wait to see u bb Najlaa..

Chekgu Azrine said...

Samala..rin pun anak ke4 pantang sendiri..best jgk!!ahaha

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

nureen jadi pembantu mama yer..mesti eksited nureen dapat adik...saya berpantang anjer2 tau mak yang jager hehe...rindu bau baby...

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

nureen jadi pembantu mama yer..mesti eksited nureen dapat adik...saya berpantang anjer2 tau mak yang jager hehe...rindu bau baby...

- dieyana - said...

Alhamdulillah, yang penting, ada kerjasama suami. Dieyana pun setuju psl nureen sekolah n tk bleh tinggal sekolah lelama w.pun dia baru tadika, sbb dr tadika ni lah kita nak asuh n didik dia..kan...take care ya!

suhaila Johar said...

kerjasama suami mmg sgt penting msa dlm pantang ni..