"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Tuesday, September 10, 2013

DEKORASI | Shopping lampu di IKEA


Aq ni x tau nk story apa..klau asyik post psl bb jer, karang org jemu lak..mcm aq sorang jer yg ada baby erk? :p

Jauh bebenor aq shopping lampu haa! Ko ader? :p

Nak mencari table lamp yg ala2 romantik mcm kt hotel tu haa... Table lamp lama aq yg ada dim tu rosak n now since ader bb ni haruslah psg lmpu memalam..ate ai  joint team kelawar utk jaga mlm..so kena ler guna lampu utk penglihatan...

Uols ni..cepat2 jer haa klik bila aq post title da vouge nih! Pntang woo sebut ikea..cfm lajus2 klik nk tgk beli lmpu apa laa si G nih! Aku pon pntang gk klau org buat entri yg da sangkut IKEA nih! Mak teruja ko! Dpt tgk brgan yg org beli pon jd lah pdhal hati tu tgedik2 nk pergi! Haizz!

Ni table lamp yg aq beli..after 50% disc dpt $93. Mls nk survey kt kedai lain dh haa!

Ni haa bila dh siap cuba try test! Sempoi laa side table ko G! Sila jgn percaya yer! Ni testing jer..keseluruhan bilik aq mmg semak giler! Nangis!

Aq close up sket..ader tali yg leh on n off kan lampu..cover shade yg di wrap dgn plastik tu temporary mak x bukak lg..ate syg kot2 kena habuk! Kahhh kahhh..:p

Ko ni kan G..plan nk beli table lamp jer tp dh terbeli brg lain! Ko tau la kan nafsu shopping gegurl nih mmg...smbung sendiri ler ayatnya! Down light kt umah aq tu asyik blur jer! Regret aq psh down light yg da cover tu! Br ja psg bulbnyer, cepatan sgt 'pop' kegelapan! So kali ini salesman tu bjaya merasuk aq utk beli LED bulb yg save energy n x keluarkan haba nih! Psg semalaman pon x pns!

See mak close up sket! Kali ni aq amik yg 7watt n kaler putih lak instead of orangee cam bulb lama tu..umah aq pon dh mcm demam kuning dh haa! Rega bulb ni Myr 26.00. Nanti aq psg..opss laki aq psg aq share yer! Tu pon klau aq x lupa laa..:p

Korang jgn percaya haa kater aq g Ikea..aq g Mikea jer..janji ada wording Ikea kt blkg tu jugak kannnn! :p

Perghh..meroyan tgk lampu2 semua nih! Nsib baik umah aq bknnya under renovation..idak cfm hbis duit melabue kt sini..haizz!

Lokasi Mikea nie dkt Jalan Perak, Penang. Dkt dgn Hope Children hospital jer.. G ler terjah psl ada sale 50%. Aq nk g terjah KA lighting/ Metrolux dkt Jln Dato' Keramat tu tp x sempat haa..:p



Tips dekorasi : seboleh2nya elakkan memasang downlight yg ader cover kerana ia memerangkap haba dan seterusnya membuatkan mentol tak tahan lama. Namun skrg dah ada teknologi canggih mentol mcm LED yg betul2 save penggunaan kuasa letrik n tidak mengeluarkan haba yg tinggi. (Seyes mmg x panas lngsung n salesman tu ckp klau ON smlman pon x kan pns - nanti aq cuba try test tgk yer!) So no worries utk psg downlight yg ader cover yg cung melecun mcm kt umah aq tu! Kahhh..:p







13 comments:

MizzTina said...

bkn ikea pun cntik gak tu..

Zura@Iwan said...

ha beb,,,
umah ak kt sp tu..
downlight dia ak taruk 6 biji kt living room..satu je bleh pakai..kahhh! bahkan mmg jarang pakai kan..mmg ak ada psg cover...

duk nk beli..tk beli2 ag la...
oo kt MIKEA tu kan..mmg tk penah siggh lg kedai dia..mmg tgk meriah tul lmpu2 dia kan..

nnti aku gi beli yg LED tu..nk psg kt umah SP...

*∽ IZAN ∽* said...

tertipu makk! tapi mmg sebijik cam design ikea gakkk.. nice!

Myra Jay said...

Okla tu bukan pun tetap cantik :D

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

tertipu...ahahhaaa klu pasal shopi.g ikea perghhh memang laju padahal ceta org lain akakakaa

Nad MamaZN said...

Saya pantang nmpk tajuk entry ada ikea ikea ni
Hahahaha..!
Tipah tertipu bang, tipah tertipu
Kekekekek...
Ada nk pesan apa2 x kt ikea?
Meh saya belikan
Hehe

~Siti Hajar~ said...

Tipah tertipu da...Mikea pun Mikea la...haha

Aku pun plan nk tukar lampu kat hall rmh aku tu, ye la 1 lampu 5 mentol, byk guna letrik tu, sbg langkah berjimat aku nk tukar lampu len...

wantie said...

ada jugak ko table lamp le, down lamp le apa lamp ke..aku ada lampu kalimantang je. kahhhhhhhhhhhhhhhh


Si Matatajam said...

Cantiknya Lampu tu...

mama lieyna said...

Betul..dlm pntang penting lampu ni, tak cerah sgt, tak gelap sgt.. oooh Mikea pun ada ye.. :-)

syawalsimpsons said...

tertipu sudah,,,...egatkan ikea meh

elly nadyra said...

trick la ni konon mikea ye huhuhuhuhu
tetap cantik la wei

eddy ipoh said...

Ada lg tak contoh lampu ikea