"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Friday, October 25, 2013

HomePro, Thailand | Tempat shopping home accessories yg ku rasa seperti berada di Ikea!

Assalamualaikum...

Aku nak kongsi haa salah satu tpt yg akan jadikan aq teruja kalau masuk...
Tak dapat beli, dapat tgk n set as a wishlist pon dh cukup best dah! Jgn ingat aq suka shopping bermakna tiap2 kali aq terjah mall aku spend $ cam air keluar! Oh nehi..berbelanja now kenalah mengikut kemampuan setelah tolak expenses utk anak2 i.e insurance, makan pakai but of coz ler susu baby Najlaa save psl 100% susu ibu. Ngeh3..

We all masuk Hatyai ni pon plan last minit bila adik hb ajak utk shopping2 & cuci mata. Eventhough trip kali ni aq spend more dok dlm keta psl bw baby! Sob3x..tapi x per, insyaAllah nak pergi lagi psl border pass yg buat ritu lasting 6 mnth kan..kiranya kasi bb besar sket ar br best kit! Haizz...

 
Ok, back to the story, outlet ni terletak sebelah kiri jalan sebelum sampai pekan Hatyai yg sibuk dgn tut2 n orang bermotosikal without helmet tu and after Pekan Sadao. Dari sempadan, lebih kurang 45mins. Nak masuk sini, security strict sket especially bila tgk kereta dari luar but guard dep friendly. Depa minta nak tgk passport n siap scan passport dkt cctv. Nak gelak pon ada psl rs kelakar jer bila guard tu tunjuk passport dkt cctv. Dpt ker erk cctv tu focus perkataan2 kt dlm passport tu. Oh ya, dorang turut scan whole body kereta yg masuk psl takut da bom kan. Kan selatan thai dlm keadaan berjaga2 kan...
Kita pakat2 catwalk nak masuk outlet ni. Outlet ni lebih kurng besar Tesco Extra n Giant. Parking kat sini foc jer but ruang parking tersangat ler sempit. Nak buka pintu kereta pon sempit giler..haizz!

See..aq meroyan giler tgk storage box ni..x byk gambar yg aq snap psl ni pon curi2 snap jer..kang kena marah dgn guard dlm bahasa thai jenuh aq. Tak paham sepatah haram ko! Dorang pon speaking kureng sket..
Time we all masuk ni da sale but mostly utk member. Tapi ada gak utk customer biasa. Teruja weh psl brg2 dier mmg menawan kalbu. Murahh lak tu n berkualii walaupon made in Thailand. Senang jer nak convert rega brg kat sini 695.00 baht tu bersamaan dgn Myr70 camtu la psl nilai ringgit skrg kan lebih murah dr Thai baht. 
Ada satu item yg masing2 rs tersangat ler nak beli psl murah dan lembutttt...ni kalau tido ni cfm rs malas nak bangun nih.
Ni ler benda yg pakat2 dok kerumun tu..green pillow. Aq rs best n teruja siut dn packaging pillow dorang. Dorang compress pillow ni and senang la bila nak bw. X macam kat mesia yg jd susah nk bw eventhough beli 2 pillow ja kan. Rega ada mcm2 range ikut brand. Ada murah lg dari yg ni. yg ni x silap aq Myr30 kot.
See,bila nk guna..just buka packaging dan tepuk2 smpai dia kembang jd bantal cam kat umah kite tu..
Ni container multi-purpose yg aq beli. Aq nak taruk beras actually. Leh taruk 10kg beras n kedap udara. Ada gak box yg utk 5 kg beras. Rega aq lupa..rsnya 30 hengget kot. Murah dr rice container brand Tupperware yg aq aim tu won..

See..siap da cawan utk cedok beras haa...

Seyes, mmg aq nak pegi lg psl dkt jer kalau dr Kuala nerang..kalau dr Penang mmg jauh laa..lebih kurang nk g KL. But kalau dr KN cuma 2 jam n lebih kurang nk balik ke Penang.

Cuma satu jer yg kena amik berat..bila drive sendiri ni kena lebih bhati2 psl kalau jd apa2, susah sket psl kat Thailand ni kira main dgn duit jer.. X sure as a tip or rasuah..haizz!

#seronok bila tgk brg2 yg murah2 ni especially kat Ikea, Daiso n so on..tp kena siap $ ler psl ada gak nnt brg yg x da dlm list TERbeli..ngeh3 sejuta kali..









27 comments:

PinKy MoMMa said...

jauhhhhhhhhhh la ummi..nangis la tengok huhuhu..gerammm!

Chekgu Azrine said...

Bestla..suka sgt contena cam ni utk ltk beras..

attyfir said...

morning gie.
ye lah gie mcm ikea dah ..

syawalsimpsons said...

wahhh best ni...ada rezeki boleh la G sana kan

mrs Fiza said...

wah tk sgka betul kt hatyai pon ada kedai mcm ni eh.. mau rambang mata ni kgie weh

Lin Azlina said...

syoknya..suka jgk tmpt cmani.. konpem rambang giler mata

Myra Jay said...

Boleh tengok jela, sebab nak p tu entah bila kan :)

wantie said...

ku dok ko nerang pong tak pi. hahahaha...


bekaih beraih tu berbaloi. kalau aku pi mesti dok gila beli toto ngan container . kat sana murah. hat dok mai juai di ko nerang tu pun dari sana gak...

::NureeN:: said...

best la wei bantal tue...
mmg save la bonet kena nak bubuh...
mmm nmpk gaya aku nka jugak bebila terjah sana...
pg td plan ngan elly nk p umah hg weekend ni tp x jd sbb emir c.pox huhuu

Nad MamaZN said...

Babai ikea ke kak g? Hehehehe

Ann Ishak said...

terbeli barang keluar list tu memang biasa, dah rawang mata katanya hiksss

Gieyana said...

Nad

X juga beb..ada brg wishlist kt Ikea yg x dpt2 lg ni..ekekeke

*∽ IZAN ∽* said...

perghhh!! bestt giler wehhhhhhhhhhhhh

kalo la ku dekat.. mau jugak ku redah nihhhhhhh

el said...

nti lau pergi lgi kt sini..try sggh..aku ritu xtau pun ada home life outlet ni

Zura@Iwan said...

oo dkt je la..

tk smpi town haytai lg la..

tk per..ada rezeki boleh la pegi cuci2 mata...insyaAllah ada rezeki tk mana kan..

Gieyana said...

El

Ni adik ipar yg bw we all psl bfore this depa sh pernah msuk..ada byk cawangan homepro ni..kt salah satu mall kt hatyai tu pon ada tp aq lupa la mall tu nm apa..ekekeke

Gieyana said...

Izan

Next wishlist ko ler beb cuti2 g sini..mmg best la tp some item x brp brani nk beli psl kang kena cukai..ekekek

Amanda Suria said...

murah eh Gie..compare ngan kat Malaysia...ecece...if jauh murahnya..grab jer...

Gieyana said...

Zura@iwan

Nak kata dkt sgt tu x la juga psl dh dkt siut ngan Hatyai dh..

Boleh jer beb..g sendiri lebih relax n santai..tmbah lak ada bb kecik..bln 1 or 2 jom..

Gieyana said...

Ann Ishak

Kannn..mmg rambang mata jadinya..nm pon gegurl kan..:)

ALoNa CintamaniszLite said...

best tul tgk...baru tgk sket jer tu, hehe..

che mid said...

Terbeli barang yg takde dalam list tu yang payah nak control ha ha..kadang-kadang yang wishlist ntah kemana yang takde dlm list tu yang banyak.. RM keringgg ..

SueZ said...

syonokkkkkkk tgk bb dan mak nyer berjalan2...baik plak bb G tk meragam...

Suez ada buat GA, jom join geng....

mama lieyna said...

Bab2 sopink ni mmg semua pompuan pun suke... herm...bila agaknya nak smpai sana, tak jauh mana kku dr kedah nun kan...

JunAina said...

Akak walaupun kg hanya 20 minit ja nak sampai sempadan tu tak pernah masuk sampai Hadyai pun...

Chenta Ummi said...

tq for sharing waaa macam best tapi amat jauhhh huhuh :)

Aty_Fared said...

Aku suker tmpt2 cegini nih... :)