"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Tuesday, October 22, 2013

Welcome to Thailand...Hatyai kami datang!

 Sawadikappp...

Sakan ko melancong yer G? Tengkuk baby pon dok lembik lagi haa! Ngeh3...
Best woo jalan2...dpt tgk tpt org..gain da experience n leh compare dgn negara sendiri..

Pestime masuk jln depa..perghhh! Wayar letrik berselerakan kt tiang2..x mcm ngn Mesia! 

Ni kiranya treatment saat2 menghabiskan hari2 akhir maternity leave..ececece...
lain la dgn kengkwn yg kerja gomen kan? Mcm aq ni cfm ler co. Cuma bg 60 hari jer haa...

Trip kali ni kita ke Hatyai, Thailand. Perjalanan dari umah mertua cuma 3 jam jer melalui jalan2 shortcut blkg yg terus ke pekan changlun. Kalau dari Kuala Nerang, sure 2 jam jer haa! Pasni aq harus kerap g sini psl jumpa port baru haa..ekekek

Before masuk sini, of coz ler kena ikut undang2 kan. Since we all dh ada passport except Najlaa. A day before raya haji tu we all terjah imegresen office dkt Alor Setar uk buat border pass. Nak buat passport makan ms.. So we all buat border pass jer. Border pass hanya utk anak2 yg lahir kat Perlis, Kedah, Perak dan Kelantan jer k. Harga cuma Rm10 & tempoh sahlaku 6 bln. Dulu kalau guna border pass ni upto 25km dr sempadan jer. But yg aq buat utk Najlaa ni leh pi sampai Hatyai. Since aq as bearer for Najlaa, aq masuk x yah guna passport. Guna border pass jer haa..Nureen of coz ler guna passport. Sowi ler yer..x byk tpt pon we all terjah except tpt shopping! Jln2 cuci mata..lgpon bawa bb kecik susah sket nk jenjalan. Umur baya Najlaa ni tidoo jer kerjanyer..:p

We all masuk 2 biji kereta. 5 dewasa n 1 kanak2 n 1 bayi.. So before masuk, haruslah beli insurance. Charges dlm range $16-$17 jer. Tpt yg we all buat ni $16. Suh depa filled up form putih utk imegresen Thai kena chrg $1.wajib bawa salinan geran time nk wat insurance ni yer..

Masa kat check point sempadan Mesia, x yah susah2 nk turun utk chop passport. Just queue up follow lane keta jer..
Sempat posing sekejap kt imegresen Thai ni sementara tunggu adik2 hb g kaunter utk daftar keta masuk. Masa nk chop passport ni, wajib kasi $1 utk each passport k. X sure aq samada as a tip or rasuah. Dr pemerhatian aq, untung berkandaq aih imegresen depa. Tak yah guna monthly salary pon x pa psl satu hari dh brp pelancong dok keluar masuk kt border ni. Masuk pon kena bg singgit, nak keluar pon sama. Bezanya, pintu keluar masuk dorang x ler strict mcm Mesia. Oh yer, kena park keta kt parking lot belah kiri tau dari mesia than jln kaki utk g chop passport ni. Time keluar pon sama. Parking kt parking lot yg sama than br g chop keluar.

Anak2 dara ai..ni ms dok tggu dorang buat insurance nk masuk thailand.

Since aq x larat nk dukung baby. Kite angkut ferrari kakak dulu sementara nk tunggu Bmw Baby. Ngeh3..

Jadi ler ko dpt posing kat sini kan Nureen. Ni pon dh cukup best dh compare ngan naik real gajah. Ko kan takut animal! Ekekeke
Dkt thailand ni aq observe da byk giler bank. Maybank n CIMB pon ada but nama lain sket ar..

Keta depa murah weh..compare ngan mesia yg mahai sket...no wonder org depa pkai keta best2 kat Hatyai nih.. 
Myr1 = 9.79 thai baht. Ringgit murah now!

Me dgn biras..ko jgn tnya mn gambar lg G? Ni jer haa pics yg aq dan amik..yg len2 non adoo psl aq busy kilik anak haa..:p

Satu jer yg aq nak kngsi haa..makanan mmg mahai giloss tp hotel mmg murah. Pastu kan, nak cr parking mmg susah bebenor. Motor n keta tut2 dorang tu parking ikut dan ja haa..

# nanti aq kngsi tpt yg membuatkan aq rs best gilossss!

Eskrem nyioq dia best tp aq amik rasa jer! Kang sakit urat satu badan jenuh..:p

Weh..petrol dorang 1 liter Rm3.30 weh..compare ngan mesia jauh bezanya. No wonder byk minyak dorang smuggle masuk siam..bersyukur lah dgn apa yg kita ada kan..:)








12 comments:

mama tisya said...

amboi baby kecik dh jln2 ye

syawalsimpsons said...

seronoknya dpt masuk thailand walaupun ada anak kecikkan...jemah kalo dapat meternity leave 60hari pon jemah rela..takmo la 90hari...beku otak duduk umah...lepas ni beranak egat nak amik 60 hari je kot..kikikikik

attyfir said...

itulah..dulu kty masuk thai pun..mesti nak kena ltk rm1 kt pasport..kira saguhati..

wantie said...

uits... masa pi tu pakai tayar kuning. balik dah tukaq tayar. jalan sungguh hang ni noh..sampai kena tukaq tayar. hahahaha....

money rate boleh dikatakan dah ama ngan kita.

::NureeN:: said...

aku x pernah smpi cni lg weh, walhal dkt jerr nak msk sempadan huu

SueZ said...

su dulu p ikut bot..tpp nk shopping memang best kan.....

mama lieyna said...

Waaah sempat aje ko ye gie, hehe... takjauh pun sebenarnya kan.,,pg ramai2 syok la.. :-)

el said...

bila ntah nak pi hatyai lagi
nak g sopin sn..murah2 uols :)

Amanda Suria said...

lama dah pi hatyai lg...best soping dan best makan tom yam..hihihihi

elly nadyra said...

penghujung cuti bersalin yang bermakna
seronok dpt jalan2 tapi ngan baby kecik tu, agak payah nak enjoy bebetul sebab priority utk baby, tapi tak pe, dpt jalan2 sama2 pun best dah

Zura@Iwan said...

seb baik i dh smpai hatyai..hehe..
pegi kan floating market dia? ak suka ice cream coconut tu..

ni kes munir dh pegi la ni..hg jeles..hahaha..dapat gak masuk thailand noh..nnti bila2 jom konvoi sekali? hehe

ALoNa CintamaniszLite said...

ok...timakasih share citer, gie.. :)