"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Wednesday, November 13, 2013

Bayi kembung? Meragam sepanjang hari? macam mana nak mengatasinya?

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia...

Welcome back peep! Now a day tersgt ler sibuk dgn tugasan harian. As a working mother mmg masa sgt mencemburui. Mana taknyer, pukul 7pm baru sampai rumah psl tersangkut dgn kesibukkan lalu lintas..:(

Hari ni nak kongsi psl kembung perut pada bayi. Of coz, semua bayi mmg mengalaminya samada secara berterusan or one off. Macam Nureen dulu mmg jarang nak kena kembung but lain pula buat Najlaa. Mmg tersangat kerap, especially bila terlampau sejuk, berada dlm tempat yg ber hawa dingin dlm tempoh masa yg lama. Or berada dlm kenderaan yg berhawa dingin. Jadi, minyak angin adalah peneman yg setia bila keluar dari rumah.

Mengesan ciri2 bayi terkena kembung.

Mulanya, bayi akan merasa sedikit gelisah. Nak menjaga bayi bukannya susah. Cukup minum susu, pampers kering dan selesa serta perut tak kembung. So, takkan menjadi masalah sekiranya kita nk buat kerja2 rumah yg lain. Bayi selesa, ibu pon selesa! 
Bayi akan merengek2 diikuti kaki dan tangan tetiba menjadi sejuk. Ini melalui pengalaman baby Najlaa ler. Dan seterusnya menangis secara berterusan. Time ni, klau uols sumbat susu pon tak di minumnya psl perut tak selesa.

Apa, bagaimana dan cara utk mengatasi?

Urutan dan minyak bayi adalah satu2nya benda yg perlu ada pd isirumah yg mempunyai bayi. Urutan dilakukan selepas mandikan bayi disertai dgn spuan minyak pd tapak kaki, belakang betis, ari2 dan sekitar perut. Bagi aku, minyak yu yee cap limau ler satu2nya minyak angin yg sgt serasi dgn Najlaa. Sebelum ni aku gunakan minyak telon. Namun kembungnya tak reda. Lately, ada juga dgr khabar2 mengatakan minyak yu yee tak halal. Mmg dkt botol minyak tu takder tanda halal, tapi dek kerana minyak ni we all beli dkt farmasi islam so yakin pada Allah taala kerana minyak ni ler satu2nya pelega kembung baby Najlaa.

Bila baby Najlaa meraung dek kerana kembung, salah satu caranya adalah meniarapkan bayi setelah disapu minyak angin. Disertai dgn menggosok tapak kaki bayi sehingga kembali ke suhu asal. We all turut tuamkan perut bayi dgn tuala lembut utk menghalau angin2 yg berkeliaran mcm butterfly dlm tummy baby. Haizz!

Kesian bila bayi terkena kembung. Mmg menangis teresak2. Ibu pul perlu mempunyai kekentalan emosi. Tak boleh marah2 psl akan menyebabkan tekanan emosi dan seterusnya menyumbang kepada perkara2 yg tak diingini. 

Biasa ler bila amarah menguasai akal, mcm2 perkara yg x elok pasti berlaku. Nauzubillah..mudah2an ibu2 diluar sana yg aku kenali merupakan ibu2 yg sabar dan tabah mendidik anak2..

Macam baby Najlaa, bila di serang kembung, masa yg di ambil utk kembali ke keadaan asal tu dlm 10-20 mins. But now, bila dh dpt agak/feel ketidakselesaannya..we all cepat2 sapu minyak angin dan urut.
Ada juga bc artikel, kembung ni akibat dr usus bayi yg not performed well lg..so bersabarlah mybe after 4 month, kembung pon go off InsyaAllah..:)

~ aku mmg mkn pntang psl fully breast feed kan. Pemakanan ibu pon menyumbang pd bayi kembung gak tp yg semestinya, Allahlah maha penyembuh dgn setiap penyakit yg dberinya..

16 comments:

syawalsimpsons said...

sama izz je najlaa ni ye

wantie said...

yup..suka ayat hang. nak jaga bayi bukan susah mana pun.

lieyalatif said...

alahai comel najlaa...tu la kan g...masalah baby kembung mmg selalu dihadapi oleh parents beranak kecik nie...kalo boy lagi laaa kene hati..kene tuam selalu telo die....

el said...

anak2 aku semua ada kembung perut..dah mcm2 jugak cara weols buat urutlah tuamlah letak atas kepala lah..tp apa yg pasti lepas 3bln tu dah ok..kena kuat sabar..mmg xleh tahan dgr bayi nangis lama2..mmg marah tu akan kuar..dan akan efek pd bayi dan semua org..sbb tu mesti ada org lain dlm umah tu..pas kita jaga..bapa pulak jaga hehe

mummy_ayu said...

Ayu pun dulu..mula2 guna minyak telon, pas tu..tukar guna minyak yu yee cap limau tu..memang serasi.

Gieyana said...

Suawalsimpsons

Syawal pon kena kembung erk..najlaa mmg often sgt kena haa..:)

Gieyana said...

Wantie

Kan kan..n kena byk bsabar psl kekadangnya smpai kite lmbt nkandi bila bb meragam..:)

Gieyana said...

Lieya

Tu ar kan..najlaa ni mmg kerap sgt..tu yg jrg bw dier g mall. Oh yer ka? Ssh gak boboi erk?

Chekgu Azrine said...

tula tuh..
rin ada anak perempuan 3..
anak lelaki sorang je,,
tapi yg boy tu alhamdulillah dalam pantang takpenah kena kembung..
masa yg 3 girls tu selalu jugak..wuwu

Z@i Z@mR33 said...

mber kami ckp bg minum ayaq boon(btoi x eja dia).
pemes kt belah penang.ayaq kaler putih mcm kapur kasut skolah tp kami x penah tgk rupa lg...dok dgq mber2 crita ja sblm2 ni

LYAfrina said...

lya pon mmg serasi minyak yuu yee.. smpai skarang mesti spare kat rmh.. btl tu, kita kna yakin kan.. ada gak y kata tu khabar angin..selagi jabatan islam x memutuskannya..gunalah tanpa was2.. insyallah

mama lieyna said...

Minyak yu yee mmg terbaik kan..

Baby n kembung perut mmg sukar dipisahkan gitu.. bila dh kena, kena nak pandai handle.. masa dlm pantang anak sulong, kena jugak..nasib dgn mak di kmpung, mak handle..hee.. anak ke2 ni, alhamdulillah..tak... sbb pantang kt kl kan, cuaca tak sejuk mcm kg tu..

mamaRIFQY said...

Jaga bb kecik ni mmg byk sgt cobaan. That why x sabar nak tggu bb besar..alhamdulillah dari zaman iqy, mmg xpnh kembung. Iyad pon same. Xde dugaan dari segi tu, allah bg dugaan lain. Iqy iyad mmg jns yg ssh nak tido siang, nak berdukung je. Xnak duk bawah. So pyh nak buat keje kalo sengsorang kat umah. Rasa nak menanges bila time byk kije tapi baba xde kat umah.. Huhuhuuuu

Gieyana said...

Zai

X pnh dgr lg ni..tp tau air greatwater or apa nth..tp sy x berani ar bg bb psl tkut complication lain selagi bkn atas nasihat doc. Usus bb kn still not performed well..:)

::NureeN:: said...

aku pon ada dgr pasal myk yu yee tue, betol kan.. yakin pd diri, tp aku x guna sbb x suka bau dia.. hhihihi aku guna myk telon...
sama jer kan janji perut x kembong..
setakat la anak2 aku x pernah kena kembong perut, mak aku ckp sbb aku bg depa tdoq meniarap..
tp ada jugak ckp x elok bg tidoq meniarap...
mmmm... ntah la

Zura@Iwan said...

sebut psl kembung?
hmm..irfan dulu kembung beb..
dia bila mai malam kembung taw..
ak jadi risau kalau mlm dalam kul 11 tu start nanges..siap sedia la..

smpi dia umor 3bln cm tu kot dh ok..mmg mcm2 dh buat, sapu minyak tu mmg wajib la kan...tuam kt perut lah..kalau bb boy tuam kt "bebird" gak, takut angin pasang kan..

inshaaAllah lama2 nnti ok la najlaa..