"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Friday, November 15, 2013

Breastfeeding Journey..

Assalamualaikum..

Breastfeeding or exclusively susu ibu ni memerlukan semangat yg kental dan tinggi. Dan semestinya kena tabah, tak boleh stress dan of coz memerlukan time management yg tinggi serta berserah pd Allah S.W.T. Senang jer conceptnyer..supply vs demand. The more you pump, the more production u'll get.

Di sini, aku nak kongsi apa itu exclusively penyusuan ibu bg aku. Aq tahu, dgn zaman sains dan teknology ni, mmg byk ibu2 moden yg berkerjaya support pd penyusuan ibu ni. Salute tul dgn info2 dkt internet dan semangat2 kental ibu2 ni. Sila angkat tangan tinggi2 yer! Tp aq tau aq x nmpak haa uols angkat tngan tuu..:p

Susu ibu mmg susu yg terbaik buat bayi. Tak dpt menandingi susu2 formula yg lain. Nak tergelak aq bila ritu dgr Ustaz Hassan Din dkt rancangan Tanyalah Ustaz ritu. 'Sebaik2nya bagilah bayi anda susu manusia. Paling kurang pon exclusively selama 6 bln. Dan bukannya susu lembu psl nnt anak jd perangai mcm lembu/binatang.'..erkkkk...:p

Back to the story..atas persetujuan aq dan suami. We all decided utk bg baby 100% susu ibu. Seriusly aq mmg takder simpan stok ebm ms dlm pntang psl berpantang dkt kg. Storage ebm yg menjadi isu. Takder tpt nk simpan psl esbox mak aq ada mcm2 harta karun. So aku hanya sempat buat 20-25oz jer kot stok ebm. Sadiss tau!


Bila baby makin besar, mmg demand utk minum sgtlah tinggi. Nak pump pon x der masa psl baby asyik nak menyonyot jer. Klau ko dpt pump pon cuma hasilnya dlm 1oz-2oz jer. Then sehari dpt pon cuma 4oz. Masa ni dh panik giler dh haa..so aq tawakkal haa..dan yg psling penting dorongan suami yg memotivasikan diri.

Yg paling aq sedih ms aku demam teruk last two week ritu. Tak leh nak bangun, x der selera nak mkn dan of coz, production susu merudum secara mendadak. Mana taknyer, asal nk minum jer rasa payau giler mulut..makan pon sama. Cuma aq tetap gagahkn diri bg direct bf kat baby jer..mmg sgt sefih time ni psl aq makin risau takut susu aq tak cukup bila aq g kerja. Alhamdulillah walaupon stok susu mmg zero, Allah still bg peluang utk aq produce susu dkt baby.

Sekarang, sehari sekurang2nya baby Najlaa minum 480ml or bersamaan dgn 16oz susu. Seriusly mmg stok aq zero dek kerana hasil merudum last two week. But berkat doa dari suami dan diri sendiri, aku dpt hasilkan 16-18oz sehari. Tu pon mmg kental giler mengepam. Aq tau, bila stress or pikir susu dh kurang, hasilnya mmg susu pon kurang. So now aq tawakkal n think positively. InsyaAllah bila niat kita baik, Allah akan permudahkan setiap urusan kita. Dan semestinya yakin pd rezeki Allah.

Uols nak tahu ker jadual pumping aq?
Mmg giler kentang jadual mengepam haa..aq start jam 5:45pg or pukul 6 pg. ms ni dpt dlm 3.5-4oz psl 2/3 jam sebelumnya Najlaa dh direct feeding. Then aku pump dkt opis lunch time dlm pukul 12camtu. Dptla dlm 5oz..aq terpaksa ler rotate dgn member cina srg ni psl dia pon bsalin awal seminggu dr baby aq. Kdg2 kite pump secara berdua..mmg lawak bila berdua dgn opismate..asyik gelak jer haa! Ekekeke..
Then next pumping pukul 4.45pm. Ms ni aq amik masa working hr..sbb tu seisi pertama time kerja tu aq pump time rehat. At least aku x consume ms yg lama hnya utk pump..yer la, satu kali pump average dlm 20-30mins kan..tp member aq srg tu lg lm..45mins. Aku x nk ler pump lama sgt psl nk simpn sket susu utk Najlaa direct feed ms aku smpai umah. So dua kali pump dpt ler 10oz..

Dkt umah lak bfore tido aq pump lg n dpt 2oz jer psl Najlaa dh df kan..since aq nk kena jd kelawar utk early morning. Plg lewat aq tido jam 11. Alhamdulillah ler psl Najlaa mmg x byk hal. Dia mmg tido awal lepas menyusu. Syukur!

Alhamdulillah..satu2nya sumber makanan bayi aq walaupon satu hr ritu dh nyaris2 nk beli susu formula..hiapp hiappp! :p

Then last session of pumping bila najlaa bangun utk menyusu dlm pkul 1.45-2am. Time ni dpt pon sket jer psl mind tak berapa nk function well. Ngantuk katakan. Tu pon pump one side jer psl Najlaa dh minum hat lg sebelah..haizz!
Mmg pack bkn jadual pumping aq! InsyaAllah weekend ni back on track balik. Dpt kot simpan stok utk following week. Doa2 kan eh..

So moral of the story, nothing impossible once we set certain things as our goal. Not only for breastfeeding..in your life journey, career, friendship n so on..yg penting, tawakkal..look forward..think positive..always says 'yes! If they can do, why not me!'...berserah sepenuhnya kpd Allah disamping sokongan yg berpadu maut dari susmi tersayang..

Fresh frm oven this morning..dh gatai nk bergurau senda dh haa..
Aku tau..aku tau! Cfm uols ckp aq mcm daddy! :p


~ meh kongsi your bf journey too..but for those yg x experienced lg, boleh jadikan sebagai pedoman n gain knowledge too k..

~ best tgk singapore yg support breastfeeding. http://www.breastfeeding.org.sg/

~ ko jgn gatai nk tanya..x amik milk booster ker? Aq mmg amik Alfalfa n esp haa..sbb tu muka aq gebuss jaa! Kahhhh..:p

13 comments:

wantie said...

teringat pulak time aku dodulu. peties sampai penuh sebab susu aku memang banyak giles. temporary no ikan, ayam or what ever yang ada dalam peties tu. semua dah di booking oleh susu Aleesya.

aku dulu ni, kalau ALeesya menyusu sebelah kanan, sebelah kiri gigih gigih la mengepam. mang banyak leh dapat. kalau pump tak mo keluar tunggu je time anak menyusu, sure akan berpancut pancut susu tu.

waktu tido nyenyak memang tak de la kan. tu la kan, setiap pengorbanan pasti ada hasilnya.

el said...

aku bf time alana je..time peknen tu mmg aku bc bab2 bf ni..mmg aku dah nekad nak nyusu dia selama 2 tahun..paling penting doa...nawaitu..dan semangat...jgn putus asa..mood kena stabil..kena ceria2..even kita tgh pum sekali pun..diiringi doa byk2...aku pum 4 jam sekali..siang mlm..mmg time bf tu aku x cukup tido..mlm aku bgn 2x pum..igt aku lg ms aku pun tu..siap senyum ckp ngan tetek aku ngan susu tu..wahhh byknya susu..ni tuk alana mama..alana nak mnm susu..lglah byk kuar susunya hehehe..pas2 aku mmg pantang..even ais pun aku x mnm..susu horlick sawi btg putih longan kurma mmg jd stok mkn aku..tulah penyumbang susu aku...insyallah lau ada rezeki nak try shaklee pulak..hehe..aku doakan hang dipermudahkan bf dan dpt menyusu najlaa smpi 2 tahun..insyallah

Gieyana said...

El

Kan..mmg byk giler artikel2 psl bf kn internet ni..ada gk berkongsi info dgn mummy2..aq gelak guling2 bila hg ckp ngn tetek hg...kahhhhh...stg aq pon nk ckp gak la psl nk dpt ss byk...ekekekeke

Gieyana said...

Wantie

Cfm teringat beb psl pengalaman tu...tu ar..klau bb menyusu, lg sebelah tu cfm keluar ss byk kn..:)

Seri Selaseh said...

untung yg ada bnyk susu. Yg xde bnyk susu terpaksa gak la pakai susu formula

mamaRIFQY said...

kak gie..na nak bagi pendapat sikit.sekadar apa yang na tahu..Rasenyer kak gie boleh kerap lagi pam kat opis.Biasakan pam lebih kurang selang 3jam..means pagi kat opis pam skali, tghari n petang..and actually, kite tak boleh tunggu sampai breast bengkak @ penuh baru nak pam. bile kerap kite pump, means demand terhadap ss pon banyak. so production ss akan bertambah lagik.and kene makesure breast sentiasa kosong after BF baby. Macam yang kak gie pam pukul 2am tu. yang sbelah lagi tu,, kakgie pump balik after susukan najla..utk pastikan breast betul2 kosong(ewah..pandai je nasihat org, pdahal na ni, after susukan iyad malam2, terus tdo..kakakkak)

** na ni lagi haru kak gie..dah la ss na ni hanya kat sbelah kanan je yang banyak.belah kiri mmg xde.kalo pam dapatla 2,3 titik. tapi tetap pump jugak la..aritu iyad still nak bf belah kiri, now dah pandaii...xnakkkkk langsung belah kiri maybe sbb ss kurang kot. penat nyoknyok tapi, xkenyang la kot.haishh budak ni....bila sua belah kiri ni, die mula la..buat2 bcakap ngan kite..duk agah2..sengih2..tanda xnak !! tapi , alhamdulillah la, belah kanan mmg ok.Alhamdulillah......

** na rasa mgkin mslh kekangan masa la kot kat opis kan? nak pam banyak kali...tapi na mmg pam 3x kat opis..pukul 10@10.30, pastu kol 2.30, pastu petang sblm balik pukul 530 macam tu la..skali pump paling lama pon dalam 10minit.dapat la 1 side dalam 5-6oz..malangnya, i side je la yang ade hasil.yang sbelah lagi..yillekkkk..huwaaaaaa....haru kann ??

malam2 lak..si iyad ni mmg akan kejut bf every 2 hours. tak pernah miss..kol 1, kol3, kol 5...huhuhu....

wah..panjang lakk berkomen..excited nak mengomen pasal BF. nak share ngan kak gie...ehheheheh.......

::NureeN:: said...

sronok kan baca crita el & wantie..
aku pon setakat la still bf tp dh x leh nk pump d opis, dpt ckit jer...
masa bb smpi 6bln x silap aku mmg 100% bf, pastu jerr aku dh start campur..
kira masa kat umah bb sitter campur, d umah aku 100% bf :)
alhamdulillah, la ni emir dh 1thn 7bln, still bf :)

mama lieyna said...

Alhamdulillah... untung si anak :-)

Fiza Rahman said...

Alhamdulillah. Masih BF qhalif lagi.

Good luck. SMoga urusan BF dipermudahkan olehNYA.

Chekgu Azrine said...

Alhamdulillah..syukur sgt..
Skamg ibu2 bekerja mmg support bf ni..
I pun still breastfeeding aish..tp umur dia setahun i mula dtg period..
Susu dah mula kdg2 merundum..
Terpksa top up ngn ebm..
So rezki aish fully bf hnya setahun saje..
Alhamdulillah

Zura@Iwan said...

ak tk dk pgalaman sgt...
tp mmg teringin sgt nk bf bb...
sian irfan dpt minum ss ibu smpi 4bln cm tu kot..huhu

good luck beb..

*∽ IZAN ∽* said...

Alhamdulillah Alhamdulillahh! naseb baik mommy kuat semangat. mmg kena sentiasa positif dan konsistenn! gud luck mommy!!!

NinaAz said...

Syoknyaaa sisss. Nina pun berazam nk fully bf. Huhuhy. Harap2 impian tercapai next year!!!