"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Tuesday, December 31, 2013

Keterujaan Nureen memasuki darjah 1

Assalamualaikum...

Minggu ni byk kengkwn up status psl anak2 sekolah. Tak kira dkt Instagram, facebook dan laman2 sosial yg lain. Teruja weh! ni ummi teruja ker Nureen yg teruja nih?

Tak sangka lak year 2014 Nureen dh darjah 1. Mula2 nak hantar dkt SK Batu Lanchang, ada gak opt for Sk convent Greenland, SK minden and at last daftar dkt SK Jelutong. Sekolah Minden height ter miss IQ test dier psl SPT mmg kena jalani ujian IQ dulu. Lastly x jd SK Jelutong kita buat pendaftaran lewat dkt SK Bkt Gelugor. Anak dara ni yg choose sekolah sendiri psl ramai kengkwnnya daftar kat sini. Tak per la mana2 sekolah pon asalkan semangat nk belajar tu ada.

Aq dulu pon sekolah luar bandar jer but now Alhamdulillah dgn kerjaya skg..huwaa..bila aq leh jd fully hsewife haa.. Haizz! =.= Eh ada org tnya ker G? :p

Waa..anak yg aku lahirkan dh 7 tahun weh next year...
Semangat tgk budak2 ni kat sekolah kan..so ummi pon back to school laa..cuci kasut sekolah, cuci baju sekolah, da bla2..ni anak ka ummi yg sekolah ni?


Hal2 berkaitan sekolah Nureen semua suami yg uruskan. Cuma persiapan pakaian sekolah jer yg ummi amik bahagian. Beli kain n kasi kakak yg buatkan. Tnya dier nk pakai baju skirt tu, dia tak nak so semua baju sekolah dia baju kurung. Aq mulanya buat 2 pasang jer tp tkut x dan nk cuci..erkkk ummi budget busy! :p yer la baju Najlaa pon ummi handwash..syg weh kalau nk taruk washing machine.

So kakak aq g beli lagi 1 psg..so semua skali 3pg, 2 psg kasut sekolah yg sendiri dia pilih. Demand weh memilih..kalau uols beli kat Tesco leh dpt lg 10%. Kasut yg awal tu jer x der less psl beli asing2 haa..:)

Bab bangun awal mmg x da masalah bagi Nureen. Hari2 biasa pon dia bangun awal. Tak yah susah2 nak kejutkan. 

Keterujaannya nk masuk sekolah ni makin menjadi2 haa..keep reminding aq mcm2 haa..penat mak! :p
Nak itu ini n bla bla..

30hb baru2 ni hubby bawa dia g orientasi. Mmg seronok betul dia tp bila hubby nak ambil gambar dia, dia malu2. So hubby curi2 ambil gambar dia.
See..balik umah terus buat ulangkaji. Ni pon dh minta nk buat homework kt buku ni dh haa..fitamm mak psl keep remind dier x leh buat lg selagi cikgu x suruh! Aduyaii..

Now mmg tak sabar makcik ni nak g school. Baju sekolah dh siap2 suruh gosok..kasut sekolah pon sama..dh siap2 tunggu tuannya nak pakai. Cuma bsok jer nk g beli tudung psl dia request nak pakai. 

Pasni makin busy aku..opss! Laki aku..:p

9 comments:

NinaAz said...

syoknyaaa.dah besar dah anak akak :)

Zura@Iwan said...

ALhamdulillah..
Nureen dh masuk 7thn..kena ngan umor dia gk kan..lahir bulan 1 gk?

Semangat tu mmg ada..mcm kita dl2 ye dak..hehe..

neway..study smart ye Nureen...dh bsr arr kamu..

Nad MamaZN said...

Besar dah nureen
Cute sgt pakai baju skool:)

Chekgu Azrine said...

Yezzzaaa..seronok tau ank2 dh sekolah ni

::NureeN:: said...

sronok plak aku yg bernama nureen baca n3 nureen.. hahaa
mmg best wei.. perasaan tu kan...
kita mak2 xcited lebih dr anak kot hehe...
aku pon bru nk g ambik borang kat minden tue..
greenland pon ada yg suggest sbb staff opis aku anak c2, cuma dia kata utk 3thn pertama kita kena la ajaq n control depa takot tersalah kantin bila time rehat :P

wantie said...

anak pompuan aku tak sure la wei.. tapi kalau si Naiim tu kena 3 pasang baju uniform dan 2 pasang baju PJ. memang jadual sekolah sebegitu.
hari PJ pakai terus baju PJ. so jimat Uniform.

Kalau si Naiim baju kena rendam. kalau tak rendam mesti berdaki berdakak. tok mesin pun tak leh nak tolong. kena sental ngan tangan. U know boys are always active. then they not even border about dirty and so on..

kalau asyik letak varnish, takut baju jadi faded lelama. last that day balik kampung pi nat. beli sekotak sabun kilat. haaa..kuaq pun daki dakak dia tu...

QasehnyaRania said...

alhamdulillah.dah besar kan

Seri Selaseh said...

mesti excited baru masuk sekolah. Jumpa ramai kawan. Kalau anak2 yang pernah masuk pre-school lagi senang. Tak rasa takut dah kat sekolah.

ALoNa CintamaniszLite said...

Bagus kakak....kakak nanti leh jd contoh yg baik kat adik najlaa...

Betul Gie...sekolah ni mana2 pun boleh berjaya. Pucuk pangkal pada diri sendiri..serta usaha pihak guru memastikan agar kejayaan pelajar2nya sekaligus boleh menaikkan level sekolah tu sendiri..