"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Wednesday, July 31, 2013

SSF Home Deco Mart | Best juga dtg sini cuci mata n poket..:p


Aku suka benor dtg sini...Ssf kt Penang island ni lebih besar dr kt seberang tu..sini ada perabot sekali..x dpt beli, dpt cuci mata pon jd laa..now ada sesetgh product dier dperbuat dr plastik..cantikkk! Semua kaler putih...now mmg aku suka dgn kaler nih! Murah juga...:)

Cantik table cloth ni kan..weekend ritu aq terjah sini bkn nk shopping utk raya..tp nk cr balang comey2 nak letak bekas garam semua tu..Nureen tumpahkn bekas garam kunyit gara2 nk main msk2..now dh x leh guna psl pecah...pdhsl bekas tu plastik jer pon! :p

Nmpak mcm kain kan table cloth ni..actually plastik n boleh masukkan dlm washing machine..not bad gk price dier..klau 4 segi tepat fr 6 kerusi cuma $39.90..utk member price laa...but then, aku terbeli! :p

Pastu bekas2 yg aku plan nk beli tu x terbeli pon pdl x bkenan...lain yg nk beli..lain lak yg terbeli! Perempuan mmg mcm ni kan? :p

Aku suka plate2 kt sini..tmbah lak kaler putih..but sket pricy laa...ada juga yg murah...:)

Nnt aq nk dtg lg psl aku nk beli box utk letak bj baby..ritu x beli n blik regret lak..:)

Ok..last but not least..gmbr anak aq yg mmg sgt2 sygkn aq...see see...:p


~~ wanita dgn peralatan rumah tidak dpt dipisahkan..x gitu..:)





Monday, July 29, 2013

Ini mmg betul2 berbuka kat LUAR!


Ko sabar jer Jah! Bila anak ko dah besar kan...kemainnya demand! Mcm ko sendiri juga laa...demand nak itu..nak ini! Semalam aak aku ni demand tul nak berbuka kat luar! 

Elok jer bangun dari tido sabtu tue terus melalak nk berbuka dkt luar..padahal time tu aku dan suami dan menempek dkt meja mkn tunggu azan utk berbuka...so buat donno jer psl anak aq ni kalau merajuk kejap jer...nnt ok la tu..:p

Seingat aku ms keluar g SSF tu dia x gitau pon nk mkn kt luar..lgpon now dgn keadaan aku yg sarat ni mmg x nak berbuka kt luar..lepas mkn jer cfm aku kena baring psl sakit urat belikat tu Tuhan ajer yg tahu..mcm di hiris2 haa kulit..tp sabar psl ganjaran mengandung nie mmg tak berbelah bg..malaikat2 mendoakan kita setiap saat..diri-sendiri pon belum tentu mendoakan setiap saat kan..plg kurang pon 5 kali sehari...

So, smlm aq gagahkan diri gak menerjah Mall plg dkt haa...Queensbay nih! Satu apa pon preparation utk raya x buat..sob3x...mood beraya tue non-adoo! Sian lak kat anak dara tu yg nk baju raya padahal gaji aq belum masuk lg..kt tpt aq ni selagi x smpai 31hb jgn menghrp ler sgt..

Terjah sini leh juga beli toilettries utk baby nnt..tggal bbrp minggu jer lg nk bsalin..myb awal 2 minggu ker..raya ni mmg sarat sgt aq! Ni pon gigih aq masak utk berbuka psl kt param tu x terasa pon nk membeli..sekali jer kot g param..tu pon singgah kt sbrg jaya ms on the way back ke Penang..eh melalut lak aq!

Kan aq dh ckp...ni ler mmg betul3 berbuka kt luar haa! Seyess..ini ler kali pertama aq n hubby berbuka cmni! Tp best gk..semua restoren full hse beb..x da tpt kosong...last2 tapau mekdi n berbuka kt luar queensbay ni..nasib baik ada bw buah kurma utk alas perut..Best won picnic cmni!  =.=

~~ pengalaman best  nih eventhough mak semput berjalan...
~~ this weekend hunting dress n jeans utk Nureen..set comforter utk baby..
~~ pampers bb leh cr kt border Thai ker..ada satu tpt tu kwn hb ckp murah..tu pon klau aq da kudrat nk menapak lepas ry nih..:)

Wednesday, July 24, 2013

Cameron Lavender : Destinasi best utk cuci2 mata dgn bungaa....


Assalamualaikum...

Pheww...dah makin malas aku nak mengupdate haa! trip g Singapore pon x khatam habis lagi....:P

My wishlist nak terjah sini menjadi..Alhamdulillah! Pada mulanya just plan jer...jadi ker tidak tue belakang kira! tp x boleh awal2 bocorkan rahsia kat Nureen psl dia nie mmg pantang kalau sebut nk g holiday! confirm mmg harus pergi la kekdahnya! Nie pon dh siap2 atur dh pasni Ummi bersalin nanti nk g holiday lagi..nak bawa baby katenya! haizz!

Ok..back to the story! Rentetan keterujaan nk pergi Cameron Highlands katenya..padahal last p akhir thn lepas jer haa! tap masa tue Cameron Lavender nie x buka lagi...Tgk blog Kak Lona pon kemain cantiknyeee bunga....tgk kat fb InaAchik pon..phewww! tertarik..menarik...ko mmg daboom haa! So apalagass...taruhkan keinginan juga utk jejakkan kaki....Akhirnya plan menjadi before bbrp hari menjelang Ramadhan....So, before check in & since awal lagi kite terjah sini dulu...kemain ramainya manusia...tptnyer x ler luas sgt..ok..kena bjalan juga smpai termengah2 mak..cuma nk komen sket jer..kecuraman ms nk naik kt kedai2 yg jual pelbagai tue mcm licin jer...rasanya tile tue x sesuai..myb kena tukar yg lebih kesat sket! risau i taw..psl i preggy!..:P

Lokasi Cameron Lavender nie senang jer haa nk cari..kalau naik CH nie..lokasi dier dkt Tringkap jer...side kanan...cuma parking jer ciput haa...byk visitor..ate benda baru kan! More infor: [ cameron_lavender_garden ]

Meh uols tgk gambar gediks ai and family nih!..:P


ni ala2 kat China tue kan..Beijing ka mana ntah...x tau brp ringgit nk beli kunci2 nie n lockkan kt sini...

Lobang hidungmu totap menjadi pojaan hatiku..kahhh!



susah juga nk captured macro ni..rindunya dgn lense 70-300mm tue...nanti la aq da budget leh beli lense yg best ag...haizz!

Nureen mmg susah sgt nk berposing..posing cover gigi..kahhh!

Ummi jer yg paling senang sgt nk posing..ate suka posing kannnnn Joyah!..:P

Sabar jer makcik ni..tetiba jer nangis..kik kik...tp kejap jer haa..



Ni dh nak keluar dh...x lama pon kat sini psl for me ok ja tpt nie...ada tpt utk menikmati snack..leh petik strawberry gak...tp mcm mahal sket brg2 yg djual kat sini...

Overall...best juga kat sini psl i lovee flowerr.. ~~

Tuesday, July 16, 2013

Surat Cinta Untuk Nureen...

Assalamualaikum....

Kisahnya bermula begini...ada suatu hari tu, Nureen stay ngan suami..x sure lak mana dia dpt idea utk menulis surat ni...

Pastu dia ada tulis surat cinta utk Ummi... Mati2an dia tak nak suami buka n baca isi kandungan surat yg dia tulis tu..leklok jer ummi smpai dkt rumah..di bgnya surat n suruh ummi buka n baca cepat2..

Isi kandungan surat tu mmg kelakar aq rasa..'ummi, nureen nak pegi makan'...tu jer pon yg dua tulis n beria2 x nak suami bc...nak tergelak aku! Pastu ummi dpt idea nk balas balik surat dier..mcm2 ummi tulis...Nureen cantik..Nureen comel..N bla2...sejak dari itu kan...hari2 dia nk aq tulis surat utk dia...pastu aq terfikir juga..bagus gak buat camni psl dia dpt learn perkataan baru..so ada certain words yg dia tak faham tu sure dia akan tnya...try ler uols! Part of learning process utk anak2 juga nih...Alhamdulillah, Nureen dh boleh membaca dgn baik cuma makna perkataan tu bg nya masih kurang jelas...~~

Nanti awak dpt surat ni dr ummi yer!

~~ tetiba teringat ayat padu maut dier..korang dah kawin..so kena tolong2 laa jgn gaduh2 tau! ...erkkkk!

Thursday, July 11, 2013

Pregnancy : 32 Week Check Up..~~

Assalamualaikum....

This week sudah 32 week...Alhamdulillah..perkembangan baby & Ummi memberansangkan...Sihat Alhamdulillah...

Cuma tak sabar nak meet baby again on 21st July nie dkt KMC..nak tgk perkembangan baby seterusnya..songsang ker..kepala dh turn ke bawah ker...
Check up kali ni saja pergi lewat at 10.00am..selalunya aku pergi pukul 8.00am after hantar Nureen g school. But this time saja nk tengok ramai ker tak pregnant mommies! Tak ramai rupanya kalau time mcm nie psl mostly semua pergi awal pagi...

As usual laa...dugaan 1st day puasa..lamanya nk tunggu...almost pukul 12.30 baru settle...lembs sgt nurse tue...siap ada Pendidikan Kesihatan kali kedua lg..tu yg lambat..bla2 tentang breasfeeding..tentang persiapan utk bersalin n bla..bla...kali ni tak payah check hb psl hb aku dah ok...Syukur! jimat darah i!..:P

Yg tak bestnyer....masa yg nurse tue amik bkn psl pendidikan kesihatan tue...pasal dia nak menulis tue yg jd lambat haa...masa Nureen ritu aku tak kena pon 'ceramah' nih! haizz!...

Pastu jumpa dentist lak..tu yg jd makin lambat...Aku dah ler ngantuk siut psl tak cukup tido haa!..:P

But overall....Alhamdulillah semuanya ok...1st day puasa pon rasa kuat sgt..tapi lepas buka puasa weak giler!


ok lah..nak sambung buat kerja...mak balik awal yer since before puasa lagi! Nak avoid jammed haa..:P



Last but not least..Me ~ 31st week of pregnancy....cheers~

Tak lama lagi dah nk meet Gieyana Junior 2...Nureen dulu week 37 dah bersalin dah...~~

Tuesday, July 9, 2013

Cameron Highlands treat | Da Intro

Alhamdulillah..hajat nk cuti2 bfore puasa n bersalin diizinkanya...~~

Keinginan utk menikmati jagung n strawberi sepuas2nya..:)

Visit Lavender Park yg baru di buka nih! Last year pegi belum ada lg..~~
Ambik gmbar kenangan ms pregnancy kedua nih! Auwww! :p
Rakamkn kenangan pics romanlentik yg di snap oleh anak dara yg ikut mood nk snap! But jd ler dr x der..:P
Mkn steamboat...x dpt mkn kt CH kite mkn kt Juru..sengkak perut!
Wishlist nk dtg sini lg..last dtg ms ngn Zura 5 thn yg lalu kot..time tu Nureen br sthn lebih jer! Ms dtg sini aq rewind blik video Nureen yg cute tu! Touchingnya...x sgka aq now kandungkn anak kedua...

I will share my beautiful n moments here soon!  Auww..:p







Thursday, July 4, 2013

Pendaftaran Haji melalui Potongan KWSP


Assalamualaikum...

Tak di nafikan semua muslimin dan musliman semestinya bercita2 utk jejakkan kaki ke Tanah Suci...

Eh..nak tnya? Korang dh ada buku Tabung Haji ker belum?..:P
macam bagus jer ko G tnya soalan cepu emas nie! Suka hati orang la nak ada ker tak der!

Senang jer..nak buka buku, minimum RM1.00..Duit yg disimpan dkt Tabung Haji dapat Zakat Examption (Pengecualian Zakat Pendapatan) psl duit yg di simpan kat sini, dorang dah urus Zakat siap2..~~
Aku pon tak yakin nak simpan duit dkt commercial bank psl aku tak sure kemana dorang laburkan duit..kecuali ler bank2 islam...so aku cuma ada 3 account bank jer..Maybank utk payroll, CIMB (dh lama dh x guna) dan Tabung Haji..ada aku tnya ker G? :P

Since aku dah tak beli Company Stock kat Nasdaq tue yg aku tak yakin kemana $ tue di laburkan..aku buat salary deduction kat sini...At least ada juga saving akaun di kala kecemasan..Bila dh ada anak nie mmg wang simpanan tue is a MUST!

Oppss! mak buat dua transaction kat sini...:P

Suka sangat staff yg peramah dan baik hati dkt Tabung Haji Bayan Lepas nie...baik dari pakcik guard yg tolong bg no tue sampai ler ker kaunter...

Ok2...Back to the story...Senang jer kalau nk buat pendaftaran Haji nie...kalau dah ada simpanan kat sini, wang RM1300.00 diperlukan utk mendaftar dah duit nie akan freeze..dah tak boleh dikeluarkan sampai simpanan cukup & dpt seru utk tunaikan haji...InsyaAllah...Uols nak tahu tahun brp aku dpt haa...2062! ko! Pheww..InsyaAllah kalau umur panjang ..:(
tp kdg2 its just an estimation jer..kan ikut Kuota  n bla2...

Ok2..sambung lagi...kalau nk gunakan akaun ke-2, KWSP...just bw statement KWSP ker Tabung Haji jer..dan sekejap jer dorang key in itu ini dan its DONE!

Mesra Pelanggan!

Aku suka dgn "Penilaian Kepuasan Perkhidmatan" dorang nih..nampak canggih!..


“Mengerjakan haji adalah kewajipan manusia terhadap Allah, iaitu (bagi) orang yang sanggup mengadakan perjalanan ke Baitullah” [TMQ Ali `Imran (3): 97].


Haji diperintahkan tanpa alasan (‘illat) sebagaimana ibadah-ibadah yang lain. Manakala waktu, tempat dan tatacara telah ditetapkan oleh Allah melalui RasulNya. Sabda Baginda SAW,

“Kalian ambillah daripadaku manasik haji kalian” [HR Muslim].

Walaupun demikian, dalam nas yang lain, Allah SWT menyebutkan hikmah di sebalik pelaksanaan ibadah ini. Dalam surah al-Hajj [22]: 27 Allah menyatakan,

“Dan serulah manusia untuk mengerjakan haji, nescaya mereka akan datang kepadamu dengan berjalan kaki, dan mengendarai unta yang kurus yang datang dari segenap penjuru yang jauh, supaya mereka menyaksikan pelbagai manfaat bagi mereka.”

Menurut at-Thabari, pendapat yang paling tepat terkait dengan manfaat di sini adalah semua aktiviti yang diredhai oleh Allah termasuk juga perniagaan. Alasannya, kerana Allah memberi manfaat tersebut untuk siapa saja yang menjadi saksi musim haji, sama ada manfaat dunia mahupun akhirat. Kerana tidak ada satu hadis atau alasan yang dapat menjelaskan manfaat tersebut hanya berlaku untuk perkara tertentu, maka manfaat ini berlaku umum (at-Thabari, Tafsir Alquran, Juz XVII/106).

Sumber : http://mykhilafah.com/fokus-muslimah/3734-haji-dan-kepentingan-khilafah

Tuesday, July 2, 2013

Homecooked!

Assalamualaikum...

Tarik nafas panjang smbil mengambil mood utk berblog!
Seriusly mmg dh ke laut sesangat! takper la kan..berblog just a part of my hobby! kalau rajin update laa..kalau malas, tunggu bila rajin nanti!

Rasulullah S.A.W berkata kepada puteri kesayangannya:

"Wahai Fatimah..Kelebihan wanita yg mengeluarkan peluh ketika memasak utk suami dan anak-anaknya, Allah akan bina parit antara dirinya dengan neraka bagi menghalang bahang api neraka itu dan jarak antara parit dengannya adalah sejauh langit dengan bumi..." (Abu Hurairah r.a)


Ummi...Nureen lapar laa....
Ummi...Ummi nie macam masterchef laa!

Oh..Mesti lahh! Ummi kan Masterchef Nureen & Abah! Tersengih2 aku bila now dier dh pandai berkata2 dgn sgt petah! kekadangnya kite sendiri pula terpukul dgn kata2nya...

Ni nak jek Ummi la tue! Dek kekangan masa..walaupun tak dapat nk masak setiap hari...depend pada keadaan pasal sampai rumah pon dh lewat dh...Tapi now, mmg suka air tangan sendiri instead of makan kat luar...lebih jimat kan...:)

Nureen..Ummi penat laa!

Eh..sapa suruh Ummi masak banyak2...

see..kang dh terkena!..:P

Suka mee goreng basah sendiri bikin..kalau kedai kat sini more tu mamak style! once in the bluemoon boleh ler pekena mamaknyer mee..not bad jugak!

Ini ..menu feveret Nureen..ketam nie dapat foc jer ms beli udang dkt Teluk Kumbar tue..
Sekor jer tersesat dlm gumpalan udang2 besau tue! Alhamdulillah..rezeki utk Nureen!
Besau kemain tau ketam nih!

Favourite suami kesayangan n me juga! sanggup g afternoon market semata2 nk beli petai ni!..
Nak beli petai..nak beli petai!..:P

Last but not least...ada sayur juga..:P



#Wanita dgn masakan tak dpt di pisahkan kan! bila anak dh membesar..mmg dh jd kewajipan utk masak...penat tue belakang kira but janji ikhlas...~~