"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Thursday, August 29, 2013

Pengalaman kelahiran anak kedua..~~

Assalamualaikum...

Time aq tgh sibuk2 nak draftkan entry ni, jam menunjukkan jam 5.00 pagi...suami hensem lak tgk sibuk2 kat dapur nk bsahur katenyer! Lagi 2 hari kot dia nk habiskan posa Syawalnya tu! Bangganya aq! Eh! dgr suara ayah menemani menantunyer! Hari yg aq sakit nk bersalin tu pon dia  try posa tp dia x dpt nk thn lapar n buka posanya tu...

20th Aug 2013 ~ Selasa

Hari ni aq g kerja mcm biasa tp aq da rs mild contraction dh...hr ni ler my opismate belanja the whole team mkn kt Cargas Cafe kt Bayan Lepas area eport tu..mau almost $10 hengget kot harga makanan aq..da ayam goreng yg mmg top, kari ikan pari yg supper dupper sedap, smbal terung n tauhu kot yg aq amik! Makan smpai semput beb! Nk bgerak pon rs sakitnya urat belikat aq! Kali ni preggy mmg aq sakit urat belikat..sakit yg teramat sgt klau makan terlampau kenyang or duduk tlampau lama...

Time nak balik aq gtau kt opismate aq yg aq da rs mild contraction...n pinggang aq da rs sakit on n off...so aq ckp next wk myb dh bsalin la kot! 

21st Aug 2013 ~ Rabu

Aq gtau kt boss n opismate aq nk timeoff psl da last check up kat Klinik Kesihatan Jln Perak bfore cont check up kt kg..aq plan nk ler g shopping brg2 sket dkt Paragon Mall tu..aq nk terjah H&M, nk beli 'hat' yg btenun kaler putih dkt Mothercare utk bb dkt Gurney tu juga weekend, sabtu or ahad ni bfore balik kg katernya..tp x dapettt! 

Eh continue jap ag psl kakak Nureen tjaga nk air! Dia demam..pitty to her!

Ok smbung balik...akhirnya rini aq x g kerja pong psl masa aq bngun pg tu aq rs letih sgt..sakit pinggang pon on n off...aq amik mc ja lah! Leh relax kt umah n kemas2 apa yg patut.. =.=

Se awal pg aq n hubby g klinik utk meet last appointment dkt KK ni..:)
Masa nk amik urine tu aq tgk da kesan blood sket..x byk pong n aq gtau suami n x nk gtau KK psl x sakit n takut kena seluk...so aq ckp kt hb myb bsok dh bersalin la kot...

Settle2 semua we all balik n hb bsiap nk g kerja..dia kerja shift ptg week ni...aq kemain aktif mengemas brg2 nk bw balik kg incase sakit nk bersalin ker...tp dgn keadaan diri yg sarat ni mmg semput weh! Buat kerja sket rehat...buat sket lg n rehat! Pheww mmg fenat...hb lak setiap jam call kot2 aq sakit..tp aq ok jer! Siap gtau hb aq nk g fetch Nureen...

Lepas solat Zohor aq bc Surah Yasdin..Sedekahkan utk Allahyarham pakcik..utk mereka2 yg telah pergi..tatkala sampai dkt ayat 'Sallamunkaulanmirrabbirrahim' bb menendang sbyk 3x time aq bc 3x..Ya Allah rs touchingnya..

Ptg tu jam 5 aq fetch Nureen n aq ajak Nureen g SR..kot2 dia nk mkn kek ka...aq x ler teringin nk mkn sgt...
I love her! Dia sgt baik ms aq pregnant! Ya Allah terasa sgt disayangi...


Nureen siap order kek feveret dier, spagetti dan air strawberry yogult...kemain dier mkn n ummi pon tumpang!

Mlm tu before tido suami bc ayat2 suci utk bb n kemain aktif bb bergerak..aq n hb dah rasa semacam jer...dh dkt dh sgt kot bb nk lahir..:)

22th August 2013

Ok sambung lg...welcome to the world baby!

Subhanallah..she's so adorable!

Aq terjaga pkul 4.00pg tgk basah ja tpt tido aq..aq igt aq kencing tp cium tgk x bau hancing pon...so cfm air ketuban aq pecah..kejutkan hb utk kemas2 n terus direct g KMC ( Kedah Medical Centre. Alor Setar). Aq x rs sakit pon cuma sakit pinggang ja on n off..4:30pg aq dan suami gerak balik lepas mandi2 n packing mana yg patut..sempat lg aq posing utk snap pict! Kerlass ko!

Singgah pump minyak kt Bdr Sunway, Sbrg Jaya dan beli ns lemak dkt Gurun..Spnjg perjalanan aq msg kakak2 aq gtau..msg boss aq yg aq on the way g spital pdhal time tu 5:30pg..for sure dorang tgh tido... =.=

Kakak aq yg no dua yg kerja nurse tu reply suh aq cepat2 g spital..dia kerja mlm..no wonder cpt dia reply..:)
No bertuah..satu utk aq dan satu utk bb..yeayhhh 26 babeh!


We all smpai KMC jam 6.00pg lebih n aq terus di 'check in' kan kt Labor room until bersalin... Dorang check bukaan dh almost 4cm..aq x rs sakit sgt! Dorang ks ubat berak n dan2 rs nk tercirit! Ekekeke...
Kali ni x dischrge keluar byk pon psl smlm aq dh keep visiting toilet non-stop...

Dorang psg CTG utk check kekerapan contraction n heart beat bb..taruk air utk percepatkan proses kelahiran..hubby siap buat lawak2 bodo lg after hntar Nureen g umah kakak sulung aq kt Jitra. Alhamdulillah..dia temankan aq dari mild contraction until bersalin...

Lebih canggih dari 6 thn aq lahirkan Nureen kt tpt yg sm..SOP pon byk sgt berubah..staff yg sgt friendly n service yg sgt bagus!


Sakit bersalin kali ni mmg terasa sgt eventhough taruk ubat tahan sakit..aq x amik epidural pon...masa bersalinkn Nureen dulu aq x feel lnsung rs kesakitan utk melahirkan smpai wajah Nureen pon aq x perasan cmna psl mabuk ubat...

Ya Allah besar rahmatNya pd setiap kelahiran umatNya...ms doctor check bukaan tu br 5cm..terasa lmbt sngt bukaan kali ni n sakit pon jd makin kerap..dlm ingatan aq dh x pikir apa2 dh cuma suami dan Allah Taala ja..Nureen pon dh x terlintas dlm fikiran aq dh! Pitty to her!

'Abang..maafkan G ya!'N hubby pon ungkapkan ayat yg sm! Ms ni rs sebak sgt..eh, time aq type ni pon mengalir airmata..:p

Aq minta ubat tahan sakit lepas nurse tambah ubat lg untuk percepatkn bukaan dgn arahan doctor n kali ni aq dh jd mcm separuh sedar...

Ms ni dorang psg oksigen kt hidung aq dan ks aq sedut gas utk kurangkan kesakitan..aq still igt, kuatnya gengaman tngn aq dkt tangan hubby n merengek gtau sakit tiap2 kali contraction dtg! Mcm sedut ganja jer beb psl high smcm jaa..kik kik..aq rs panas giloss ms sakit nih eventhough ms mula2 check in kt labor room ni sejuk gediss! Lepas dorang psg alat bntuan bersalin utk letak kaki tu dorang advise aq pegang besi kiri n kanan tu utk lebih senang n kuat instead of pegang tngan hubby..

Aq dgr nurse advise jgn tutup mata psl aq rs mcm nk tido ja! Alhamdullillah dgn dua kali push baby comey aq dan suami dh lahir kedunia tpt jam 12:13tghr..terus dorang letakkan ke dada aq without cuci lg..aq touch pp bambam dier dan rs sebak sgt! 

Doctor tarik uri bb keluar n jahit kt $&#*^...x byk pon luka but still kena toreh psl gap jauh sgt kot n memudahkan kelahiran...hubby ckp doctor pkai kasut pua chu kang! Nak tergelak aq!

Hubby ckp dia bgenang airmata tgk aq menahan sakit! Lepas selamat bsalin berkali2 dia kucup dahi aq tnda terima kasih!

Lepas tu dorang bw bb masuk utk aq dan hb luangkn ms bersama n sempat lg aq snap pict bb selepas bsalin..dpt luangkn ms dua jam bsama sebelum bb dihantar ke nursery n aq di tolak msuk ke wad utk rehat..:)

Subhanallah...dia sgt comel..ada lesung pipit kt side kiri sm mcm hb! Idung seiras kakak n skin dier lebih fair dr kakak..
X sgka bb nk keluar awal pdhal aq dh plan nk g jenjalan lg weekend tu..:p
Day 8..Jaundis bb dh makin menurun..Alhamdulillah..:)

Kesakitan bersalin ni tersgt berbaloi..rs syukur sgt2 bila Allah bg peluang utk merasai kesakitan yg sm ms mak aq melahirkan aq...setiap saat ms menahan kesakitan ni aq x putus2 igt pdMu..

Terima kasih Ya Allah kerana tidak lalaikan aq utk mengingatiMu tatkala menahan kesakitan melahirkan zuriat aq dan suami..:)

Last but not least..tersangatlaa appreciated dgn kengkwn yg wish, ks goodies, angpau dan so on..hanya Allah S.W.T yg mampu membalasnya..

~ eventhough aq dpt free GL utk ke hospital kerajaan tp aq takut la psl dgr citer itu ini..x per laa, bg aq duit boleh di cari n bukan often pon kita beranak kan..tp ms preggy ni mmg aq x psg niat pon nk jugak2 bersalin dkt KMC..cuma aq ckp klau Allah izinkan dpt lah aq bersalin kt sini..mn tau kn..kita sbgai hmba yg lemah ni hnya mampu merancang n Allah yg menentukan..:)

~Hugs utk readers semua~

Tuesday, August 27, 2013

B-Complex dan Jaundis...


Assalamualaikum...

Day 6 dlm pantang...
Sempat lg ko online yer G?
Sorry la..aq online guna mobile jaa...
Bkn tab or lappy...
Kalau lappy confirm aq kena marah! Eh..mcm mak aq straight giler dlm pntang ni kan!
Cuma pntang ni aku memilih giler food! Aq serik dh ms pntang Nureen dulu dorang bg aq mkn ayam! Gatal $&%%* beb! Lalalala...

Ok..aq nk story psl title kat ataih tu!
Byk kengkwn aq ckp klau amik vits hat klinik govt kasi ms pregnant tu anak leg dot Jaundis a.k.a kuning ni! 
Mmg jaundis ni ler benda yg plg kena amik berat time bb baru lahir ni..
Nanti side effectnyer teruk...
Korang pon tahu kan apa akibatnya..
Tak tahu google laa! :p

Day 4 baby aku ada kuning sket..
Day 5 pon naik sket
Dan hari ni naik sket lg...
Doakan jaundis bb aq tak terus naik la yer!

Oh ya..continue story...aq totally tak amik vits yg klinik ks tp aq amik supplement yg aq beli yg tgh top skrg ni tu..aq amik full package utk pregnant worth $300+..

Korang teka2 sendiri laa...aq tahu B complex mmg sgt penting utk perkembangan bayi tp supplement ni mmg bila time kencing ms pregnant tu kuning giler! Aq da tnya kt dealer yg aq beli tu..mkn suma vits ni bb x besar ka? So dia ckp tak! But then aq akui bb aq x ler besar pon..lahir 2.7kg ja..so boleh la terima dgn hujah yg dberikan tue...

Cuma aq ritu lupa nk tnya..makan suma supplement ni anak leh dpt jaundis x? Nukilan aq ni bkn nk kondem..aq just nak sharekn pengalaman aq jer! 
Aku tahu..pembaca2 blog ni pon myb ada juga yg jual supplement yg pelbgai ni kan..so just take its as knowlegde k..no heart feeling..:)

Aku time preggy mmg bkn mkn hari2 pon..on n off jaa...nasib baik aq x tmbah lg ja..but then after dischrg tu hr ketiga n ke aq start amik vits supplement balik nk bykkn susu katanya! .ptg hari ke 4 tu aq nmpk kesan kuning tu dh ada kt mata bb..hb immediately suruh aq stop amik supplement! Seriusly nk ks susu kt bb pon aq x sanggup weh!
Kuning giler susu aq..bb pon x brp nk isap..myb dia nyer body lemah dek jaundis ni! So jd bengkak susu lak aq!
Terpaksa ler aq perah n buang ja! Nk bg bb mmg tak ler psl mmg kuning giloss!

Aku bkn nk kata supplement x bagus tp bila dpt pengalaman cmni rs nya mcm x brp nk confident ja nk teruskn..tp ada gal type supplement yg aq amik tu bagus cam omega tu najis aq x keras pong! :p

Anyway, thks pd friends yg inbox kt fb kasi petua utk kurangkan jaundis..tp klau bab suruh bb minum mmg sorry to says aq x kasi! Paed kt tpt aq bersalinkn bb pon dh gtau organ2 dalaman kt bb tu br lg n tgh sesuaikn diri dgn alam ni..yg boleh utk bayi cuma susu ibu ja! So jgn dek kerana benda2 yg kita ks tu jd kot lain lak! This is my opinion k..msg2 ada pendapat yg tersendiri so i do respect individual opinion..cheers!

Klau ks mandi or sapu ker aq ok lg tp ayah aq ckp sapu pon klau boleh tu jgn la psl skin lembut lg! 

Dah berubah sket dh baby! Nanti lg berubah.. =.=



#kasi mandi dgn teh n akar kayu dulu..:p


Friday, August 23, 2013

Alhamdulillah...Selamat bersalin sudaa... =.=


Assalamualaikum...

Syukur Alhamdulillah...selamat melahirkan anak kedua...legaaanyer dr segala perit,alahan, sakit n bla2 dugaan Allah time preggy tu...need to share more positive things kan during pregnancy instead of negative..do that, will influences you to always motivated yourself to 'Redha!'...

I'll share this wonderful moments during delivered me n hubby's zuriat later k...so aq berpantang kt Kedah n limited access to the internet or maybe will not acess to da internet, i guess..need time to recover n handle my little princess! Auwww...ms utk berjagaa yo! 

Nureen mmg hover excited n nm bb pon aq x choose lg psl ritu x brp nk pasti gender baby..haizz! Ponin den nk buh nm nih! :p

Ya Allah touchingnyer bila dpt tgk muka bb comey ni in real instead of dkt scan 4D jer..mcm aq kn? Delivered 12.13pm, weight 2.7kg..d.o.b 22 Aug 2013.

Neway..smlm aq da update status kt fb n insta n really appreciated kengkwnnyer wishes! Terharu beb n x mampu nk reply komen ratus2 uols...

Do follow me dkt insta under Gieyana or fb under Gieyana muhamad psl aq mmg often gk update status kt sana...malas weh nk update blog! Cheers!

Live update frm Kedah Medical Centre..ptg ni dischrge kot insyaAllah..:)

Monday, August 19, 2013

Kehilangan pak cik pd 7 Syawal...


Assalamualaikum...

DariNya kita datang dan kepadaNya kita kembali...Mati itu pasti dan itulah janji Allah S.W.T..

Arwah pak cik dh start sakit2 ms pertengahan Ramadhan tu...pak cik menghembuskan nafasnya di Hospital..Semua sedara mara berada di sisi kecuali Kak Ros anak sulung pakcik yg masih dlm perjalanan dr Penang..

Arwah pakcik adalah abg mak..msg2 x sngka dgn kehilangan arwah psl sekejap jer arwah sakit...

Sebak juga aq psl ms anak2 n sedara mara kucup jenazah utk kali yg terakhir tu msg2 x dpt nk tahan air mata dr gugur..aq kuatkan diri jugak utk x menangis psl kita kena redha walaupon perit..cuma makcik, isteri arwah jer yg dpt menahan kesedihan...tp dlm hatinya siapa yg tahu kan...

Ramai sanak sedara menziarahi Arwah..

Arwah mng baik sgt..buah2an cm dokong n langsat sume tu mmg dia yg kasi anak2 beranak amik ja dkt dusun blkg umah mak aq tue...

Masuk hari ni dah 5 hari arwah pegi..sebak lak bila bc status anak bongsu pakcik pg td..x sempat juga arwah nk tgk cucu baru dia...

Al-Fatihah utk arwah pakcik..semoga arwah ditempatkan di kalangan hamba2Nya yg beriman...

Alhamdulillah..Allahyarham selamat disemadikan jam 11pg...

Haji Mahmad bin Taib
2 sep 1951 - 14 Aug 2013

Tuesday, August 13, 2013

Pregnancy : 36 week check up yg aku rasa owhh touchingnyeee...


Assalamualaikum...

Meriahnya raya uols...saya? Biasa jer my raya...sarat2 ni mood raya mmg so so jer..mcm aq ckp ar..lebih excited nk jumpa baby... =.=

Smlm check up 36/6 week of pregnancy...before g check up aq usap2 baby minta dia tunjukkan mukanya...tiap2 kali scan mmg dia x tunjuk..asyik terlindung dgn tngan or tali pusat jer! Alhamdulillah bila buat details scan...dpt juga tgk wajahnya but aq x confirm bila keluar nanti mcm raut wajah sapa...yg nmpak ketara mmg sedikit chubby! Yg plg aq rs touching sgt! Ya Allah..baby bukakan matanya... :)

Berat me? X yah gtau laa! Blushing haa...:p

Bump aku mmg maju kedepan..nk jln now mmg semput giler..tht why raya x kemana pong..asyik baring jer! Asal duduk jer sakit blkg..asl sakit blkg jer cfm time duduk...Doc ckp this stage mmg awak akan rs x selesa! Baby pon dh turun ke bwh but not so soon bersalin..myb another 2/3 week lg!

Perasaan aq? Mmg teruja giler! Imagine jarak bb dgn Nureen 6 thn lak tu! Tmbah lk smlm dpt tgk muka dier although sebelah side lg tu terlindung dgn tali pusat..tapi kechubby annyer terserlah! Rs nk geget2 jer! Doc pon ckp eh chubby! N baby face' look round! 

Uols nak tahu gender ker? Tunggu aku lahirkan dia nnt laa...kasi surprise sket! Ngeh3...

Jantung baby, bones dier Alhamdulillah dlm perkembangan yg baik..sepatuynya rini aq scan kt Klinik kerajaan lak tp aq mls nk pegi..ritu aq da tnya kt doc pakar kt KMC ni..x per ka scan byk kali ni doc? Dia gtau its won't harm ur baby k! Don't worry! Ya lah kan..ritu kan byk dgr ckp2 org klau scan kerap ni nnt akan miscarriage..

Ok ler uols..take care k! Klau ada salah silap..aq nk mohon maaf byk2..aq kan suka tulis ayat2 yg merapu meraban kt blog ni! No heart feeling k...minta maaf awal2 ni mn tau pasni x dan nk update blog kaa? This weekend nk gagahkn diri shopping final utk baby!

He..myself...and baby! Nureen? Tukang snap!  =.=

~ menghitung hari to meet little angel..next week aq last kerja! Yahoooo!



Tuesday, August 6, 2013

Bercerita pasal nak raya...

Assalamualaikum...

First at all...aq nak ucapkan Selamat Hari Raya ..Maaf Zahir dan Batin buat semua...

Mood aq utk berblogging lately mmg dah ke laut dh..aq rs x penting kot spend too much time dkt blog ni! Lgpon aq kan budget rajin nk spend ms dgn housemate aq kekdahnya! Kik kik kik...
Ayat ko mmg x boleh belah la G...
Seyes..makin hari makin malas jer nk mengupdate..

Ok ler..ni aq gagahkan juga nk kongsi...
Ramadhan tahun ni mmg Ramadhan yg sgt indah...bkn aku nk puji diri sendiri or keluarga..aq nak citer jer! Kahhhh..

Ko tgk manik ni mcm grand ja kan..x der makna! Aku suka suki jer nk jahit kt bj preggy aku tu! 

Suka sgt bila sm2 solat berjemaah..sm2 menonton cerita2 keagamaan...Ya Allah indahnya..aq lebih teruja dgn RamadhN instead of Syawal..sedih plak bila bsok dh last Ramadhan...:(

Aku rasa bahagia sgt bila time Ramadhan ni ada little angel yg moving kat bump aq..setiap saat menikmati makanan time berbuka..oh! Syahdunya aq rasa...Bahagia tu tak terkata!

Pastu relationship among aq, Nureen and hubby tersangatlah indah...i can't describe its pdhal sebelum ni pon bknnya x indah..tapi aq rasa sgtttt speciall!

Bab shopping...i spend more to Nureen and bb jer! Asal nk beli brg..sure terbeli brg baby or Nureen...x per, aq klau beli utk aq pon sure pregnant nyer bj jer...

Baiknyer dier menunggu...

Utk aq time raya ni pon budget nk beli jubah jer..last2 x jumpa n takut rush sgt besok time nk amik bj melayu hubby..cfm kt AS mesti jem! Planning nk gather2 sekeluarga ngan mertua pon myb cxl kot psl mertua can't make it..myb adik beradik yg sporting yg nmpak sebaya tu jer yg joint da gang! yo lahh! Dh hari org sibuk buat ketupat/lemang, ko gatal2 nk berbuka kat luar! Cfm ler mertua x nak! This year mmg aq x suka berbuka kt luar psl mmg cfm rushing utk solat...:p

This year Nureen kemain sakan dgn high heelnyer..aq mmg x bkenan dgn high heelnyer tu psl aq rs x worth..since dier gediks2 nak n aq x larat nk menunggu..redha jer lah! pastu dgn bj kurung yg sendiri dier pilih before puasa tu..pdhal bj biasa jaa tp tgediks gal nakk! dgn bj2 biasanyer lagi! t-shirt murah jer pon aq beli kt Padini n Miki tu...ko tau ler bila anak dh 6thn ni mmg dia demand memilih! Uols jgn ckp tau..for sure mesti uols akan alaminyer someday...kanak2 skrg x sama mcm kanak2 dulu woo....

Aku? Cuma pregnancy dress jer dua helai..tu pon hubby ckp..eh! Awak kn dh nk beranak..buat apa beli? 
Aq pon rs regret gk beli haa...mcm aq ckp laa..aq nk jubah..tp dh tgedik2 nk membeli psl mls nk himpit dgn kesesakan...kang bsok aq g Alor Setar x psl2 terembat lg cmna nih! Tang bj preggy tu x per laa..leh jer aq sedekahkan kat sapa2 yg preggy nnt..:)

Kat hubby pon cuma bj melayu n kemeja formal buat pkai ngan jeans jer...tu pon dia x nak bj kemeja tu..aq jer yg beria2 suh dier beli! Kahhh...

Kuih raya aq? ....tu pon berkat belas kasihan kak long aq dia tlg buatkan 3 jenis jer..kuih feveret aq..samperit..biskut makmur n conflake jer...and mertua dia yg baik hati bg kuih tempeyek, biskut batang buruk n kuih loyang....huwaa this year almond london aq x der psl aku dh parking oven aq kt hometown...Alhamdulillah ada ler juga kuih raya homemade yg akan aq rasmi kt umah aq kat kg nanti..bkn umah mak yer psl kak aku dh buat siap2 utk mak..
Ditekankan...baby aku cuma nk mkn hat homemade jer taw..x terasa pon nk mkn hat jual kt kedai2 tue...

Aku nk beli kuih tunjuk2 ja sket bw balik utk dorang..sek bek la umah mertua leh jeritt jaa! Haha..pg beraya umah mertua n ptg beraya umah aq..then leh balik tido kt umah sendiri nanti...eh uols..jemput la dtg umah aq raya ketiga ni yer! Bkn buat open hse pon..cuma aq rs aku nk lepak situ jap...~~

K lahh..nk continue settle things..next time mood mari i update lg! Arioss n take care babeh!