"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Friday, November 29, 2013

100 Days!

Although not feeling well..she still able to smile! Alhamdulillah..hari ni dh 100 hari! 

Tuesday, November 26, 2013

Queensbay mall, cake coklat, jumpa org Ganu kitee..!

Assalamualaikum...

Sibuk ker? Aq cam biasa ler! Sibuk dan buat2 sibuk! Ate kerja accounts kah! Hari2 kira duit org juta2..:p

Lately hari aq asyik tgk kengkawan tayang cake jer! Cheesekut la, red velvet laa, cupcake laa & bla2...meroyan weh! Air liur dah meleleh2 dh haa!

Aq ni nak keluar dr tempat pertapaan a.k.a umah mmg pikir berkali2. Baby baya Najlaa ni bknnya sesuai utk outing bagai ni. Dorang need a rest, tido dalam suasana tenang dan nyaman tanpa gangguan. But, since umminya dh tergedik2 nak keluar, terpaksa ler dia mengekori! Ekekke..:p

Percubaan outing kali ni mmg menyeronokkan. Kan aq dh ckp, above 3-4 month mmg kembung tu makin go off. Alhamdulillah...

Najlaa ok masa keluar ni, cuma sedikit merengek psl nak tido. Bila di tepuk2 dh lena..tp kejap2 jer haa lenanya. Seronok tgk cahaya lampu dan manusia kot! :p

Kakaknya jer, dari pg smpai pkul 3 asyik alarm clock bunyi jer! Mmg x sabar nk keluar! Nk cuci2 mata cam kebiasaannya..:)

Mak bapak jer lambat nk keluar psl syok tgk HBO cite the battleship kot x silap aq..😝

Kali ni mmg terlebih seronok psl package 2 dalam 1. Siap jumpa Naa Mama iyad & iqy lagi! 💃

Ko tgk anak dara aq. Pics ni jer yg dia sporting nk bergambar! Minta nak pakai tudung..ummi layankan jer! Mula2 siap nak pakai bj kurung ag ala2 nk g kenduri. :p

Aq nak new york cheese cake or indulgence, tapi dah habis..so bedal kek choc cheese ni. Pdhal mulanya nk amik red velvet, tp x jd..

Kan aq dh ckp..kejap jer haa dia pakai. Siap gtau nnt terkena eskrem..alselamba badak dia tanggalkan. Kalau org tua buat camni cfm org sekeliling kutuk x hengat. Tp kalau uols berada kat sini, majoriti adalah chaa yaa nun aliff. X sama mcm shopping mall dkt KL nun. Majoriti org malay.
See..Najlaa dh lena dh haa..bfore ni berdondang sayang nk tido..hihi..😋
Sempat rakamkan gambar kt sini. Nureen ni cfm tak nak captured apek sebelah tu! Tht why mode of seeing Nureen x balance tu! Ms ni lepak jap amik nafas psl bb nak df. Siap mak sangkut shawl ag tu! :p

Dan yg paling best! Dapat jumpa Naa. Mmg tahu naa on trip ke utara ni. Ke kuala nerang gak a.k.a kg kite. But x sangka gak rombongan dorang ke Penang gak. Saja jenjalan yer Naa?

Time jumpa ni x berjanji bagai pon. Nak djadikan cerita, aku mmg keluar lewat ptg. Pkul 5.30 kot n sampai Queensbay pkl 6 camtu. Leklok parking kereta kat lebel bawah n menapak nk nek escalator. Pusing2 tgk Naa kat dpn mata! dia nmpak hubby dulu katanya! Ouchh.. Glamer hb ai yer! 😋

Kita cuma sembang2 dkt escalator tu jer psl Naa dh nk gerak keluar. Jadi ler walaupon kejap kan psl da anak kecik. Rasa mcm lama jer dh kenal pdhal kenal dr alam maya jer! Neway Naa, nice to meet u! Hb Naa pon ramah orgnya...2014, Ganu aq datang! ✌️


~ aq ngan hubby ni kan, kalau dtg shopping complex, nk duk kejap jer..tapi cfm jd lama..pkul 9 lebih br keluar. Tu skali package layan anak dkt menan bagai ag tu! Aku srg jer ka or uols pon sama erk? Cfm lama kann. Bertapa dlm nie....shopping & window shopping! Ngeh3..






Friday, November 22, 2013

Bertandang ke Seoul Garden, Tapi jiwa terkenangkan...


Assalamualaikum...


Before aku bersalin ritu..aku mmg teringin giler nak makan steamboat. Aku nyaris nak merajuk dan menangis masa g Cameron Highland ritu psl hubby taknak makan! Eh, salahkan hubby lak! Yer la! time preggy kan aku asyik nak melantak jer! Pdhal ms tu baru jer mkn makann yg we all beli kt night market tu! Ngader2..:p

So, lepas turun Cameron tu, aku dan suami terus proceed balik umah mertua..Dan, the next day masa time nak balik ke Penang tue, we all secara berjemaah dgn adik-beradik/kaum-kerabat menerjah Korea nih! opss..Seoul Garden. Ate nak makan steamboat kan..so kat sini pon jadi lah! more variety gitu!

Ni posing ala2 gadia korea. Kalau dpt online shopping kat Zalora Malaysia best nih!
Eventhough laki binik sebelah aq ni posing romantik x hengat..jiwa aq tetap terbayangkan ko jubah muslimah di Zalora! Imagine time ni  sure bertambah cung! Ekekeke

Time ni anureen tgh syok bermain mata dgn pak ndaknyer..kerlass ko Nureen!

 Asia's Biggest Online Fashion. Giler kentang ko! aku mmg admired giler dgn product2 yg dorang jual! Cantik2 siut..ada mcm2 from the top to da bottom. Tak yah susah2 nak queue up dkt mall. Segalanya di hujung jari!

Aku suka giler dgn design baju nih..Selalu jer tgk Lisa Surihani modelkan dkt Insta dier! Cung siut beb!
Design2 yg menawan hati nie ler mmg membuatkan hati tertawan..kalau dpt pakai nie confirm meleleh mamat2 lain tgk nih! ekekeke..:P
Suka tul aku dgn kaler purple nih! seyes cung kan!
Yg ni pon tergoda tul tgknya. Dapat satu best nih!

Tambah lak free shipping nih. Lagi ler senang nak shopping. Tak yah susah2 nak berangkut anak-beranak g Mall gitu. Now uols leh dpt free voucher RM20 kalau nak tau status update dari Zalora macam promotion, new design dan so on!
Weh..lawa siut wedgesnyer! Aq mmg suka tul dgn wedges..nmpak stylo ko! 


See see..sebahagian snapshoot yg aq amik dr web dorang..mmg super awesome wa cakap lu! Aku nakkkkkkkkk!

Tetiba hati yg tgh berangankan Zalora ni memberontak2 nak membeli haa..uols, jom kitaaa!!!


See aku siap sekodeng Zalora dkt sini tau..mana tau dpt terus rembat kaa..:)

Pls hero, ko senyum2 jer buat apa. Mai ler hulur seratus dua buat shopping haa! Kik kik...


Seyess..aq suka bebenor sushi ni! Bila la haii nak terjah sushi..leh juga ber sushi sambil teringatkan Zalora! Tido pon termimpi2 kan Zalora ko!

~ kalau mkn dkt Seoul garden ni, kid doc on Sunday. Tp masa we all terjah ni, ahad jatuh pd public holiday. So Nureennyer portion kena bayar ler. Dh ler mkn ciput jer!

~ uols, jangan lupa terjah butik online Zalora tau! Shopping kat sana teruss k! 

Thursday, November 21, 2013

Baby Najlaa 3 month check up..

 
Baru balik dr klinik n lunch kt luar haa...
Selalunya tiap2 kali g check up baby, aku keluar lmbt. Dalam pukul 10.00 to 10.30 camtu. Rini lagi lambat! Almost pukul 11 kot. Aku mls nak g awal kul 8 tu psl sure ramai giler org. So dlm pkul 10 to 11 pg ni ler selalunya timing aq g klinik. Dkt jer haa klinik dgn umah.

Kali ni best lak g klinik. Cepat! 20 mins kot semua dh settle termasuklah package melalak Najlaa. Bkn psl sakit injection tu. Tapi 'sakit' nak tido. Tetiba angin kus2 menyerang psl nk tido. Cung2 inject n cung2 melalak dek pensngan ngantuk. So aq rs sakit kena cucuk tu pon dia x rs ler kot psl pntas nurse tu cucuk. Leklok pas cucuk leh lak dia senyap. Luckily Najlaa psl cepat!

Alhamdulillah, usia Najlaa 3 bln ni dh 6kg beratnyer! Pheww..no wonder ms dok dukung dia tu mmg terasa kesemangatannya! Ekekeke..

Beratnyer mmg cepat naik compare dgn kakaknya dulu..:)

Ko sengih jer yer Yang! Ko x tau stg nk boleh sakit! Hiapp hiappp!


Hari ni try bw ebm skali psl ummi mls nk direct feeding baby. Pakai kemeja rs mls nk selak haa..:)
Just bw termos air panas n cawan jer utk rendam ebm tu. So far, bagus gak wat cmni. Next time klau g mall or outing nk wat camni ler. Jimat ms sket utk Najlaa dan ummi! Ekekeke..

~ now baby tgh tido n ummi pon rs nak tido gak!
~ tetiba aq rs cepatnya ms berlalu. Baby aq dh 3 bln dh now..

Wednesday, November 20, 2013

Tuesday, November 19, 2013

Makan2 bersama kengkwn...

Tak ramai sgt pon geng melayu yg kerja kat opis aq nih! Eh aq nmpak skema n pp kembang! Kahhhh...:p

~smlm aq tooks 2 hour to reach home! Traffik jammed yg hectic! Huh!

Monday, November 18, 2013

Bihun sup Taman Pertama Pokok Sena yg awesome!


Ko tahu ler..anak dara aq yg sulung tu mmg suka giler bihun sup! Klau anak dara aq yg kedua pon turut suka, mmg pitam mak psl bb tgh gigih breastfeeding haa...ekekekek..:p

Aq klau balik kg mmg cari bihun sup utara ni dan port ni ler merupakan port wajib singgah. Mmg sedap n best lahh! Tiap kali mkn kt sini, cfm dua mngkuk anak dara aq balun. Jgn jd mangkuk hayun sudah..ekekeke

Gerai ni gerai biasa jer kg tepi2 jln tu. Dulu terletak depan Sek Men Sains pokok sena tapi now dh pindah psl dorang tgh gigih cont. buat highway smpai Kuala Nerang upto Durian Burung. Pintu sempadan baru nk masuk Thailand.

So now, nama warung ni still remain the same. Cuma lokasinya dh bpindah dkt betui2 pekan koboi Pokok Sena. Kalau dr alor setar, side kiri lepas Stesyn minyak shell pokok sena. Dlm Kopitiam. Kopitiam ni nama gerai2 yg juai pelbagai jenis makanan mcm laksa, bihun/kuey teaw th'ng, western n mcm2 jenis lg la mknan termasuk ler bihun sup tmn pertama ni. Mmg sedap won!

See..terangkat beb! Mkn kt sini br rasa kick yer..bila bungkus blik aq rs biasa ler plak..ekekeke

Ini wajib bawa time nk mkn psl senang sket laki bini melantak..carrier ni turun temurun dr Nureen dulu..biru ko mcm boboi jer haa! Kik kik...
So far, tiapkali singgah mkn kt mana2 mmg Najlaa behave jer.. Nureen cm biasa ler, air teh o ais yg tak dpt di pisahkan..haizz!

Interframe aq yg dh lama x mengglamerkan diri! Aq tau..aq tau! Ibu baru bersalin ni mmg nmpak comot kit..:p

Kan aq dh ckp..mmg sedap! Bermangkuk2 aku bedal! Oh bkn aku..Nureen punya! Erkkk..:p

~ eh aq tgh gigih draft entry yg masih x siap2..tetiba screen pc aq rosak daa! Mn nk cr monitor murah2 erk? Pc depot??




Friday, November 15, 2013

Breastfeeding Journey..

Assalamualaikum..

Breastfeeding or exclusively susu ibu ni memerlukan semangat yg kental dan tinggi. Dan semestinya kena tabah, tak boleh stress dan of coz memerlukan time management yg tinggi serta berserah pd Allah S.W.T. Senang jer conceptnyer..supply vs demand. The more you pump, the more production u'll get.

Di sini, aku nak kongsi apa itu exclusively penyusuan ibu bg aku. Aq tahu, dgn zaman sains dan teknology ni, mmg byk ibu2 moden yg berkerjaya support pd penyusuan ibu ni. Salute tul dgn info2 dkt internet dan semangat2 kental ibu2 ni. Sila angkat tangan tinggi2 yer! Tp aq tau aq x nmpak haa uols angkat tngan tuu..:p

Susu ibu mmg susu yg terbaik buat bayi. Tak dpt menandingi susu2 formula yg lain. Nak tergelak aq bila ritu dgr Ustaz Hassan Din dkt rancangan Tanyalah Ustaz ritu. 'Sebaik2nya bagilah bayi anda susu manusia. Paling kurang pon exclusively selama 6 bln. Dan bukannya susu lembu psl nnt anak jd perangai mcm lembu/binatang.'..erkkkk...:p

Back to the story..atas persetujuan aq dan suami. We all decided utk bg baby 100% susu ibu. Seriusly aq mmg takder simpan stok ebm ms dlm pntang psl berpantang dkt kg. Storage ebm yg menjadi isu. Takder tpt nk simpan psl esbox mak aq ada mcm2 harta karun. So aku hanya sempat buat 20-25oz jer kot stok ebm. Sadiss tau!


Bila baby makin besar, mmg demand utk minum sgtlah tinggi. Nak pump pon x der masa psl baby asyik nak menyonyot jer. Klau ko dpt pump pon cuma hasilnya dlm 1oz-2oz jer. Then sehari dpt pon cuma 4oz. Masa ni dh panik giler dh haa..so aq tawakkal haa..dan yg psling penting dorongan suami yg memotivasikan diri.

Yg paling aq sedih ms aku demam teruk last two week ritu. Tak leh nak bangun, x der selera nak mkn dan of coz, production susu merudum secara mendadak. Mana taknyer, asal nk minum jer rasa payau giler mulut..makan pon sama. Cuma aq tetap gagahkn diri bg direct bf kat baby jer..mmg sgt sefih time ni psl aq makin risau takut susu aq tak cukup bila aq g kerja. Alhamdulillah walaupon stok susu mmg zero, Allah still bg peluang utk aq produce susu dkt baby.

Sekarang, sehari sekurang2nya baby Najlaa minum 480ml or bersamaan dgn 16oz susu. Seriusly mmg stok aq zero dek kerana hasil merudum last two week. But berkat doa dari suami dan diri sendiri, aku dpt hasilkan 16-18oz sehari. Tu pon mmg kental giler mengepam. Aq tau, bila stress or pikir susu dh kurang, hasilnya mmg susu pon kurang. So now aq tawakkal n think positively. InsyaAllah bila niat kita baik, Allah akan permudahkan setiap urusan kita. Dan semestinya yakin pd rezeki Allah.

Uols nak tahu ker jadual pumping aq?
Mmg giler kentang jadual mengepam haa..aq start jam 5:45pg or pukul 6 pg. ms ni dpt dlm 3.5-4oz psl 2/3 jam sebelumnya Najlaa dh direct feeding. Then aku pump dkt opis lunch time dlm pukul 12camtu. Dptla dlm 5oz..aq terpaksa ler rotate dgn member cina srg ni psl dia pon bsalin awal seminggu dr baby aq. Kdg2 kite pump secara berdua..mmg lawak bila berdua dgn opismate..asyik gelak jer haa! Ekekeke..
Then next pumping pukul 4.45pm. Ms ni aq amik masa working hr..sbb tu seisi pertama time kerja tu aq pump time rehat. At least aku x consume ms yg lama hnya utk pump..yer la, satu kali pump average dlm 20-30mins kan..tp member aq srg tu lg lm..45mins. Aku x nk ler pump lama sgt psl nk simpn sket susu utk Najlaa direct feed ms aku smpai umah. So dua kali pump dpt ler 10oz..

Dkt umah lak bfore tido aq pump lg n dpt 2oz jer psl Najlaa dh df kan..since aq nk kena jd kelawar utk early morning. Plg lewat aq tido jam 11. Alhamdulillah ler psl Najlaa mmg x byk hal. Dia mmg tido awal lepas menyusu. Syukur!

Alhamdulillah..satu2nya sumber makanan bayi aq walaupon satu hr ritu dh nyaris2 nk beli susu formula..hiapp hiappp! :p

Then last session of pumping bila najlaa bangun utk menyusu dlm pkul 1.45-2am. Time ni dpt pon sket jer psl mind tak berapa nk function well. Ngantuk katakan. Tu pon pump one side jer psl Najlaa dh minum hat lg sebelah..haizz!
Mmg pack bkn jadual pumping aq! InsyaAllah weekend ni back on track balik. Dpt kot simpan stok utk following week. Doa2 kan eh..

So moral of the story, nothing impossible once we set certain things as our goal. Not only for breastfeeding..in your life journey, career, friendship n so on..yg penting, tawakkal..look forward..think positive..always says 'yes! If they can do, why not me!'...berserah sepenuhnya kpd Allah disamping sokongan yg berpadu maut dari susmi tersayang..

Fresh frm oven this morning..dh gatai nk bergurau senda dh haa..
Aku tau..aku tau! Cfm uols ckp aq mcm daddy! :p


~ meh kongsi your bf journey too..but for those yg x experienced lg, boleh jadikan sebagai pedoman n gain knowledge too k..

~ best tgk singapore yg support breastfeeding. http://www.breastfeeding.org.sg/

~ ko jgn gatai nk tanya..x amik milk booster ker? Aq mmg amik Alfalfa n esp haa..sbb tu muka aq gebuss jaa! Kahhhh..:p

Wednesday, November 13, 2013

Bayi kembung? Meragam sepanjang hari? macam mana nak mengatasinya?

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia...

Welcome back peep! Now a day tersgt ler sibuk dgn tugasan harian. As a working mother mmg masa sgt mencemburui. Mana taknyer, pukul 7pm baru sampai rumah psl tersangkut dgn kesibukkan lalu lintas..:(

Hari ni nak kongsi psl kembung perut pada bayi. Of coz, semua bayi mmg mengalaminya samada secara berterusan or one off. Macam Nureen dulu mmg jarang nak kena kembung but lain pula buat Najlaa. Mmg tersangat kerap, especially bila terlampau sejuk, berada dlm tempat yg ber hawa dingin dlm tempoh masa yg lama. Or berada dlm kenderaan yg berhawa dingin. Jadi, minyak angin adalah peneman yg setia bila keluar dari rumah.

Mengesan ciri2 bayi terkena kembung.

Mulanya, bayi akan merasa sedikit gelisah. Nak menjaga bayi bukannya susah. Cukup minum susu, pampers kering dan selesa serta perut tak kembung. So, takkan menjadi masalah sekiranya kita nk buat kerja2 rumah yg lain. Bayi selesa, ibu pon selesa! 
Bayi akan merengek2 diikuti kaki dan tangan tetiba menjadi sejuk. Ini melalui pengalaman baby Najlaa ler. Dan seterusnya menangis secara berterusan. Time ni, klau uols sumbat susu pon tak di minumnya psl perut tak selesa.

Apa, bagaimana dan cara utk mengatasi?

Urutan dan minyak bayi adalah satu2nya benda yg perlu ada pd isirumah yg mempunyai bayi. Urutan dilakukan selepas mandikan bayi disertai dgn spuan minyak pd tapak kaki, belakang betis, ari2 dan sekitar perut. Bagi aku, minyak yu yee cap limau ler satu2nya minyak angin yg sgt serasi dgn Najlaa. Sebelum ni aku gunakan minyak telon. Namun kembungnya tak reda. Lately, ada juga dgr khabar2 mengatakan minyak yu yee tak halal. Mmg dkt botol minyak tu takder tanda halal, tapi dek kerana minyak ni we all beli dkt farmasi islam so yakin pada Allah taala kerana minyak ni ler satu2nya pelega kembung baby Najlaa.

Bila baby Najlaa meraung dek kerana kembung, salah satu caranya adalah meniarapkan bayi setelah disapu minyak angin. Disertai dgn menggosok tapak kaki bayi sehingga kembali ke suhu asal. We all turut tuamkan perut bayi dgn tuala lembut utk menghalau angin2 yg berkeliaran mcm butterfly dlm tummy baby. Haizz!

Kesian bila bayi terkena kembung. Mmg menangis teresak2. Ibu pul perlu mempunyai kekentalan emosi. Tak boleh marah2 psl akan menyebabkan tekanan emosi dan seterusnya menyumbang kepada perkara2 yg tak diingini. 

Biasa ler bila amarah menguasai akal, mcm2 perkara yg x elok pasti berlaku. Nauzubillah..mudah2an ibu2 diluar sana yg aku kenali merupakan ibu2 yg sabar dan tabah mendidik anak2..

Macam baby Najlaa, bila di serang kembung, masa yg di ambil utk kembali ke keadaan asal tu dlm 10-20 mins. But now, bila dh dpt agak/feel ketidakselesaannya..we all cepat2 sapu minyak angin dan urut.
Ada juga bc artikel, kembung ni akibat dr usus bayi yg not performed well lg..so bersabarlah mybe after 4 month, kembung pon go off InsyaAllah..:)

~ aku mmg mkn pntang psl fully breast feed kan. Pemakanan ibu pon menyumbang pd bayi kembung gak tp yg semestinya, Allahlah maha penyembuh dgn setiap penyakit yg dberinya..

Monday, November 11, 2013

Terima Kasih Nuffnang..

Assalamualaikum...

Asal jer aku nak slow down berblog, cfm tngan ni gatai nk usha nuffnang..pastu tgk amount cam tertanjat haa..dh leh cash out dh ni..tp biarkan dulu ler beranak pinak..:)

Seriusly, mmg lama giler aq tak buka. Berblog kan hanya as hobi kan..Tapi bila tgk rezeki masuk nih...phewww! Suka suka suka! Sapa nak bg duit free kan! Setiap perbuatan kita kan perlu usaha..baru ler ada hasilnya!

Aku tak yah nak hide ler..lgpon bkn byk sgt pon duitnya..boleh la nk belanja family dkt Sakae Sushi or Secret Recepu ker nih! Apapon..Alhamdulillah..

~ leh beli pampers anak nih! 

Friday, November 8, 2013

Untitle...

Assalamualaikum...

Selamat Tahun Baru semua..apa azam tahun baru uols? Sure mcm2 yer...aku?
Cuba utk jd insan yg lebih baik dari semalam...
Alhamdulillah Allah hadirkan insan2 yg baik dalam hidup aq..especially suami. Dulu aku hanya ada anak. Now dh ada anak2....

Being a super ummi to da two kids mmg sesuatu yg sgt aq banggakan..i can describe how the feeling but terima kasih Allah bg peluang indah nie..

Few days back yg sgt turf dgn dugaan2 kesihatan...kehidupan...

Got so many things to share here but of coz now terpaksa di sunting terlebih dahulu psl tak penting nk kongsi kot....
Blogging now tak sama mcm dulu..dulu aq meet more fun and friend but now kengkwn yg sama batch dulu pon byk yg dh stop blogging..tak per if aq tak aktif blogging, you all may able to ctc me via facebook or instagram..i still there insyaAllah..

Alhamdulillah..Allah bg pinjam both of them... =.=

Setiap hari aq keluar umah aq sentiasa mendoakan agar anak2 aq sentiasa dlm lindungan  Allah...

Last but not least..thanks peep fr always visiting me here athough sometime aq x jejak pon blog uols but uols tetap dtg sini. Aq tak jejak bkn psl aq x suka bw..tapi aq x der masa..but i always read ur comment taw! 

Till then, take care!