"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Monday, January 13, 2014

Singapore Trip ; Marina Bay & Merlion Park


Erkkk!...aku mmg suka sgt mengarang entry yg sudah berkurun2 lama usianya...
Tapi nak juga berkongsi pengalaman jalan2 cari makan kat tpt orang kan! Masa aku & co terjah singapore ni. exchange rate 2.10+ kot rasanya. Ada simpan resit tukar duit tue tapi dh blur dh! kan dh berdekad jenjalan kat Singapore kekdahnya. Tahun lepas won!..:P

Klau planning nk berkayuh a.k.a jalan kaki, nak masuk senang jer..just park kereta dkt JB Sentral & naik bas masuk. Kat sini kalau tgk kereta parking mmg lawak siut. Limited space kan! Then follow signage ke Woodland jer masa dkt JB Sentral tu dan sila ler menapak. Penat gak weh nk menapak!Dari Imigresen JB Sentral ke Singapore dekat siut jer. Tak sempat nk panas vontot sampai botol air tertinggal. Pastu choo passport, menapak ke bus stand Imigresen Singapore tu & tunggu ler bas. Korang leh turun either ke MRT stesen Kranji or dkt Queens Street. dkt2 stesen MRT Bugis.

Tambang RM2 lebih jer psl dari JB Sentral plan nk turun Kranji. Tapi sepatutnya masa turun dkt Imegresen Singapore tu we all kena naik bas yg menuju ker Kranji dari JB Sentral whereby tak yah ler bayar tambang.
tapi tersalah naik bas yg dr Imegresen Singapore ke Kranji. Kang x pasal2 kena byr tambang lain.

Benda2 yg perlu uols titik beratkan kalau nk pergi jalan kaki menggunakan MRT mcm we all ni.
~ download siap2 MRT/LRT map. Kan fenin lak nk transit mana time nak turun tu.
~ sediakan air mineral/minuman secukupnya.
~ Energy/stamina yg gagah perkasa gitu psl transit antara satu stesen ke satu stesen MRT sgtler berlayer2..jenuh menapak haa~
~Time management.

Marina Bay & Merlion Park
Motif nak masuk nk g Universal Studio actually. Tapi cancel psl time nie aku preggykan Najlaa. Since flight ticket dh book sesiap & atas nasihat doctor juga, aku boleh jer teruskan travel nie.
time ni fenat sket psl semput nk menapak lama2. so byk check point masa trip ni.
Dekat sini mmg luas giler. satu hari dok kat sini pon x cukup. Tu x masuk dalam mall lagi. & recreation park dkt2 area sini. so jenjalan rakamkan kenangan dh la.
Cuaca mendung time nie! gigih nak bergambar dgn Singa weh! kah kah..:P

Naik MRT turun dkt Marina bay..tapi terpinga2 gak psl keluar dr train, mana Marina nyer! ekekke...pastu tgk kiri baru ler nampak..then menapak sket! Merlion park just opposite jer..korang tgk ler map/signage dkt sana..sure nampak!

Huwaa..air mineral dkt sini mahal siut! sebotol air mineral 1ltr mau SGD3. so terpaksa ler beli psl Nureen dahaga haa!..

















~ nanti aku free aku kongsi lagi kat mana we all p lepas ni yer! see escalator nk naik MRT..berlayer2..mmg penat siut menapak..haizz! 2xbasement kot..

5 comments:

Zura@Iwan said...

ak bw n3 hg pon rasa penat weh...kahhH!

kalau bw bb..jenuh tu..tk larat ak..haha..

sila update lagi..hehe

Dalia Hajar said...

Aku mmg tertunggu2 n3 ko masuk Singapore ni Gie, aku plan nk g sana thn ni...Thx 4 sharing yer...

Ko rasa masuk dgn keta mudah lg x? aku bc ko penat menapak riso jgk, yelah aku kan ada 3 askar, jenuh nk control...

Chekgu Azrine said...

Wowww..bestnya..rindu singapore!!

wantie said...

hahaha..berkurun lama , kurahsiakan perjalananku padamu..hanya kerna aku tak sempat..( sambung sendiri) hiksss...

NANTI DAK NAJLA TU PULAK LEPAK KAT BAHU SI ABAH ...

el said...

bila aku tgk cerita hg psl marina bay wat aku rs penat bila igt yg aku p ritu fuhhh mmg adventures sggh haaha