"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Friday, April 11, 2014

Nureen..hye there!


Dia dah x nak dah glamer2 ni..( x yah percaya, ummi buat cerita jer! :p)
Sebab tu ler cerita psl dia dh kurang..

Eh bukan, dia mmg dah x nsk bergambar dh..
Sebab tu dlm setiap gambar ada gambar ummi with adik or abah with Najlaa.
Yg dia syok, berkejaran mcm org meroyan.
X pon dia layan skutter klau time kami singgah mana2 nak bergambar! Tpt makan or whatever lah!

Dia mmg byk cakap.. Leh ckp sponteneous yg membuatkan aku rs...erkkk! Syabas nureen!

'Abah, jangan marah isteri!'
Abah, tak baik buat isteri!'
Eh, tak baik la korang suami-isteri bising2!
Or..'bengong!' Haa..yg ni mmg kena sedass dgn aku psl ni pengaruh rakan sebaya nih!

Paling ketara, now melidi jer dia..sm mcm mula2 dia msuk tadika!
Terkejut dgn budaya persekolahan kot or over excited smpai mkn lalu tp berat badan turun.
Tiap2 petang mmg sound system aku increase psl nk suh dia mndi. 
Klau dia start pegang phone, ipad or whtever mmg liat sket nk mandi. Last2 aku amik penyangkut baju! Tp x pernah aku pukul anak2 aku..suara jer kuat tp x pernah pukul anak2..
Budak ni kejap jer dia layan games. Lepas dh mandi mmg dia x sentuh dh. Time tu la dia nk bc Iqra'..
Pastu dia buat homework.
Dia rajin belajar. X yah suruh. Boleh kadang2nya dia paksa abah dia g kedai bawah semata2 nak beli exercise book.
1 buku tulis tajuk = orang yg buat bising.
1 tajuk tulis = bahasa cina.
Dia mng amik subjek elektif bahasa cina. Abah terpaksa ler g pujuk rayu cikgu nak tukar subjek bahasa arab ke bahasa cina. Ikut kan ajer psl sek agama dia da belajar arab..

Pergi sekolah mmg hari2 aq bekalkn dia. Bg wang saku dua hengget. Dulu 3 hengget tp kita cutdown singgit psl dia dok bg kwn pinjam. Now klau bw bekal, duit tu dia simpan. Dia nk kumpul smpai seratus katanya.. Smlm aq x sempat buatkn bekal utk dia, so bg 4 hengget. Pheww, licinnnn....kwn dia pinjam singgit katanya..sabar jer anak!

Neway, dia mmg byk tolong aku.
Tgkkan adik of coz! 
Pagi2 nak kejutkn dia senang jer..letak adik kt tepi dia..adik tepuk2 bdn dia, terus senyummm jer dia tgk kerenah adiknya! 

~ korang pon sure alami mcm2 experience dgn anak kan! For yg TTC, insyaAllah Allah makbulkn k.. Yakin pdNya...


10 comments:

Falsya said...

Hahahhaah..suke baca perihal nureen nie..mcm2 kerenah..tp itu la yg wat kite senyum blk bile ingat..;)))

Nebes lak tetibe bile memikirkan si tembun tuh..mcm mana gamaknye bile die dh beso..

Nad MamaZN said...

rindunya kat nureen!!!!!
akhirnya ummi up jugak citer pasal awak!
rindu rindu!
dah besoo dah, mcm2 ragam ye.. hehe

Chekgu Azrine said...

nureen..dah kakak2 sangat dah
alhamdulillah
semoga membesar dengan sihat
jadi anak yg patuh ye nureen

Z.u.r.a and I.w.a.n said...

nureen mmg dh big girl
bijak pula tu...
kakak yg prihatin..

mmg mcm2 pengalaman kn dr bb smpi bsr...Alhamdulillah, smoga nureen mjadi anak yg baik serta juga adik najlaa.

nnti najlaa dh bsr..sure tgk depa berdua sweet je kan....bestnya..

Siti Fatimah said...

tu la kan pengalaman. nampak yang dia melidi sekarang ni. Naiim jgn cakap le. asyik lapa je..

bagus Nureen rajin belajar. kena dok pedo leklok. mana tau besar jadi doktot.

Gieyana said...

Falsya

Kdg2 x terlayan jdnya tau...especially klau mood weng2nya dtg..ekeke

InsyaAllah tembun membesar dgn jayanya..:)

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

bagus nureen ni suka ngan gelagat dia...mungkin gegirl senang sikit kalau boy huh mencabar...tapi tu la kerenah setiap anak 2 memasing lelain...unik tau..
kadang tergelak sendiri bila teringa dierang punya peel...mcm uwais kalo bgn nak gi sekolah cukup liat tapi bila dah bgn ok jek...
pemurah nureen ni bagi pinjam kat kawan duit yer...hehe

Myra Jay said...

Alhamdulillah perkembangan yang baik..
Syabas Nureen..
Belajar rajin2 tau :D

Admin said...

Nureen, nanti besar cari bf yg baik-baik ya.

el said...

betul tu..anak sulung ni w/pun baru 7 tahun sgt2 lah menolong kita..dialah pembantu yg boleh di harap selain abah beliau hehe