"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Thursday, May 22, 2014

Perkembangan di usia 9 bln..

Alhamdulillah..dah 9 bln rupanya baby aku nih! Kalau pregnant, time ni lah dh nak beranak dh!

Skrg dia dh ada 4 batang gigi atas dan 2 batang gigi bawah! Dh x breastfeed psl mmg dia x nak! Keciwa mmg keciwa psl semua ibu mmg inginkan anak still breastfeed athough x seratus peratus kan! Si kakak dulu smpai dua tahun tp adik cuma smpai 6 bln! Kali ni mmg susu aku kurang. X yah pertikaikan lah yer..'eh! Anak aku now dh nak dua thn still fully bfeed tau! Ibu mana yg x nak susukan darah daging dia sendirikan tp dh mmg baby x nak n ss kurang! Ko makan segala jenis supplement pon kalau dh Allah takdirkan mmg setakat itu jer tahap kemampuan ko mmg itu jer la yg ko mampu! So sebulan kos utk susu Najlaa almost $400+ psl sebln dia minum 6 pack (650gm setiap satu gram) susu sama mcm si kakak dulu. Enfalac A+.
Geram gak aku bila sstgh org tu suka kondem org lain.puji diri sendiri melambung dgn kemampuan dorang! So Kita redha n sabar ja laa..:p

Now dia dh boleh berdiri, duduk, merangkak. Cuma tunggu last step jer haa..berjalan! Dh pandai memberontak kalau benda yg ada kt tngan dia kite ambil without gantikan dgn barang lain. Dan yg paling x tahan, pantang pintu bilik air terbuka! Zassss jer dia ilang msuk kt dalam tue! Kite pon hairan apa yg special sgt dgn bilik air tu! Kalau mandi mmg seronok giler main air.! Smpai dh nak kecut pon dia leh dul dlm bathtub. Kalau di angkat mmg menangis makcik kenit tue!

Haa lagi satu, dia action kemain! Kalau berdiri, dua2 tngn dia lepaskan pastu kebaboom..ekeke...

Now berat dier 7.7kg. Sepatutnya 8kg+ tp dh dia x sihat before ni kan. Tp berati terkini ni still ok. So ummi, no worries k!

Last but not least! Saya suka kutip benda2 kecik masuk mulut! Huwaaaa! :p

Air liur ko dik! Ishh ishhh!

13 comments:

Falsya said...

haloh haloh cumelnyeeee lahai....kaler mmg mmg sinonim ngan gieyana...wahahahaha...

samo laaaa kiteeee..susu dh kurang..sedih tahap gaban...tp betul la..kalau dh ditakdirkan smp situ je kan, mmg smp situ je la..bertabahlah sbb mek qisya pun minum susu enfalac..pengsaaaannn!!!..

Gieyana said...

Falysa

Kannn! Eh merah lg! Ekeke...:p

Kan kan! Sakit jiwa betui..
Ouchh kita harus bertabah! 1.3kg dh $100+..mahalnya ss lembu ko dik!

Z.u.r.a and I.w.a.n said...

yeayyy...najlaa dh bleh mcm2...
tk lama lagi ummi kena kejar mengejar la plak..dh bleh berjalan...tu blm berlari..haha..

itu rezeki najlaa kan....masing2 bb tk sm...

el said...

topi najla tu mcm biasa tgk..kakak nureen punya ke?

hahha dah mula kutip brg masuk mulut ke..ekekeke budak2 tara umur cam tu biasalah kan..kena pantau tu gie..riso kot2 tertelan ke ape ke kan

pasni ligatlah najlaa nak lari sn sini pulak haha makin slim lah ummi kamoo

Chekgu Azrine said...

Takpe beb..
As long as dia nk minum fm..
Ada khasiat jgk..
Ni aish nk bergntung susu ebm je..
Susu fm xmo lgsg..parah beb!!
SSh hti sgt

::NureeN:: said...

6pack sebln G, kalah la emir.. emir 4pack ja sebln.. hehehe...
jgn la sedih pasal bf tue
tiap org x sama kan...
x per at lease hg dh berjaya utk 6mth kan..
aku pon kali ni x tau lg.. dh la x minum langsung susu sepanjng preggy
mmmm agak M la preggy kali ni....

merahitujambu said...

tak sabar nk tgok anak sendiri membesarkan

Daddy Ziyyad said...

wahhhhh..cepat jugak tumbuh giginya..4 btg atas..2 btg bawah..anak saya dah 10 bulan, baru sebatang atas, sebatang bawah..hahahah

Nad MamaZN said...

takpe kak g, biar la org nk ckp apa. dorg tak berada dalam situasi akak dan dorg x paham. tau ckp je huhu..janji najlaa membesar dgn sihat dan cerdas, alhamdulillah ;)

Siti Fatimah said...

Biar org nak ckp apa. Yg penting anak.kita sihat. Setiap anak tak sama. Setiap rezeki yg allah bagi setiap org pun tak sama.

Tak yah la nak compare...

Z@i Z@mR33 said...

Dh 9 bln dh?cptnya...

Sm la kita.Susu dh xde.bkn x usaha.dh mcm2 petua n supplement dh mkn tp susu mmg x byk.
Pastu ada la org dok kata itu ini...huuuuuu

Eyriqazz said...

Comelnya..cubit2 pipi skit...

Siti Fatimah said...

haish... shomelnya. geram aku tengok aih..