"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Friday, May 30, 2014

Baby and Kids Fair, D Piazza Mall Penang

Assalamualaikum...

Orang yg ada anak kecik ni pantang dgr fairs semua nih! Cfm terjah! Aku nak g weekend ni x dpt psl on travel! Yeayhh x sabariahnyaa! Bsok sesudah subuh aku gerak convoi dgn kawan hubby!

Haa td aku terjah fair ni! Dr opis jem lak psl hujan kan! Aku nk beli botol susu utk Najlaa! Si kenit tu ko bagi ler botol susu jenis apa...semua dia belasah! Avent, medela, pigeon and terbaru Tommee Tippee semua aku ada! Now aku nk guna TT ni jer! So aku gagahkan g beli TT yg 9oz tu! So dua botol $45! Of coz ler kaler pink! Ngeh3...

G ler terjah uols buat yg stay area utara ni! Berbaloi2..:)

Those yg nk beli carseat n stroller kt sini mmg berbaloi! Ferrari Najlaa aku beli kt sini ler last year!



Thursday, May 29, 2014

Tahniah utk anakanda Nureen!

Assalamualaikum...

Mood ke laut...ekekeke
Alhamdulillah...result exam Nureen sgt membanggakan bg ummi! Cuma sedikit ummi rasa ralat psl dier salah satu utk math. No 5 pi tulis J. Tnya dia apsal tulis camtu? Dia ckp psl tulis cepat! Sabar jer ko Nureen. X paa, ummi ckp nnt boleh baik2 k..ni pon dh ok ni! Motivate balik anak2!

Overal, PK dia dpt 100, DST 100, BM 91, Math 98, English 96 & Bahasa Cina 78. Result utk agama x dpt lagi! Alhamdulillah...proud of u! Ummi kalau kena jwb bahasa cina rsnya dpt telur ayam! Ekekeke

Aku x kira dia belajar kat mana psl yg penting lokasi n suasana pembelajaran dia suka. Tang sekolah tu mana2 pon ok psl aku dulu pon belajar sekolah luar bandar. Cuma kat bandar ni kena rajin jer lebih psl persaingan tu mmg sgt tinggi! Tp bagi aku itu bukan ukuran psl aku pentingkan anak2 aku balance kan pengetahuan agama dan duniawi. 
So aku rs paling syiokkk bila dia dh pandai bc jawi! Sekarang silibus agama dkt sekolah kebangsaan n kat sekolah agama rakyat semua dlm jawi. X sama mcm zaman kite dulu..


Aku doakan anak2 kengkwn di lindungNya dan belajar rajin2 hingga berjaya. 

~ still to early for Nureen jauh lagi perjalanan hidup dia sekiranya di izinkan...

Thursday, May 22, 2014

Perkembangan di usia 9 bln..

Alhamdulillah..dah 9 bln rupanya baby aku nih! Kalau pregnant, time ni lah dh nak beranak dh!

Skrg dia dh ada 4 batang gigi atas dan 2 batang gigi bawah! Dh x breastfeed psl mmg dia x nak! Keciwa mmg keciwa psl semua ibu mmg inginkan anak still breastfeed athough x seratus peratus kan! Si kakak dulu smpai dua tahun tp adik cuma smpai 6 bln! Kali ni mmg susu aku kurang. X yah pertikaikan lah yer..'eh! Anak aku now dh nak dua thn still fully bfeed tau! Ibu mana yg x nak susukan darah daging dia sendirikan tp dh mmg baby x nak n ss kurang! Ko makan segala jenis supplement pon kalau dh Allah takdirkan mmg setakat itu jer tahap kemampuan ko mmg itu jer la yg ko mampu! So sebulan kos utk susu Najlaa almost $400+ psl sebln dia minum 6 pack (650gm setiap satu gram) susu sama mcm si kakak dulu. Enfalac A+.
Geram gak aku bila sstgh org tu suka kondem org lain.puji diri sendiri melambung dgn kemampuan dorang! So Kita redha n sabar ja laa..:p

Now dia dh boleh berdiri, duduk, merangkak. Cuma tunggu last step jer haa..berjalan! Dh pandai memberontak kalau benda yg ada kt tngan dia kite ambil without gantikan dgn barang lain. Dan yg paling x tahan, pantang pintu bilik air terbuka! Zassss jer dia ilang msuk kt dalam tue! Kite pon hairan apa yg special sgt dgn bilik air tu! Kalau mandi mmg seronok giler main air.! Smpai dh nak kecut pon dia leh dul dlm bathtub. Kalau di angkat mmg menangis makcik kenit tue!

Haa lagi satu, dia action kemain! Kalau berdiri, dua2 tngn dia lepaskan pastu kebaboom..ekeke...

Now berat dier 7.7kg. Sepatutnya 8kg+ tp dh dia x sihat before ni kan. Tp berati terkini ni still ok. So ummi, no worries k!

Last but not least! Saya suka kutip benda2 kecik masuk mulut! Huwaaaa! :p

Air liur ko dik! Ishh ishhh!

Wednesday, May 21, 2014

Tuesday, May 20, 2014

Minat berkebun?

Aku boleh di katakan suka juga berkebun..
Tapi duduk umah sarang merpati ni ssh nk berkebun..
Klau dok kt kg mmg syiokk..mcm2 leh tanam..:)

Kat umah aku kt KN, aku da tanam pkok krismas..ekeke
Pokok kelapa renek..pokok yg berdaun ler mostly! Tp x tau nm..
But now byk pokok dh kena cantas psl ritu suspect takut ular berkeliaran!

Sapa yg suka bercucuk tanam?

Nnt aku buat entry psl pokok? Nak ker? Haha..:p


Tuesday, May 6, 2014

Hai hai...

Assalamualaikum...

Seriusly aku mmg malas sgt nk berblog now. Alhamdulillah, anak2 dberikan kesihatan yg baik after x sihat before ni.

Thanks all for da wishes..meh layan random photo aku yg x seberapa ni!

Biler la aku dpt sambar satu! Teman beras, ipar g cuci mata!
Mark down dr H&M. Aq suka beli brg Najlaa dkt sini. Reasonable!

Best bila dpt cuci mata dkt mall! Ni dkt H&M.. Rewards utk anak2 n diri..

Najlaa sayang dh sihat..nmpak sket kurus lepas keluar wad.

Finally dpt juga cr shawl rimau bintang ni! Mmg dh lama aim! From H&M. $20 ringgit jaa..:)