"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Wednesday, May 6, 2015

Trip to Hatyai..

Assalamualaikum...

Lamanya x update blog ni! Mood nk berblog tu mmg dh lama berkubur...

Baru jer balik dari Hatyai.. Actually plan nk pegi lg tu mmg dh lama jd impian, tp terpaksa letak tepi dulu psl Najlaa masih kecik dan keadaan diri yg x mengizinkan!

Alhamdulillah dpt gak jejakkan kaki lg weekend recently psl plan mmg nk g jalan2 cari makan jer!

Sorry picture mmg limited psl mood nk bgambar mmg dh x da. Klau ada gmbar pon more to scenery or pic Najlaa jer! Si kakak mmg x nak lnsung! 

What is the best in Hatyai?

Of coz periuk belaga, kain baju, titbit, mangga dan thai food!

Yg jd impiannya bkn nk g shopping pon psl kt mesia pon blmbak juai. Org ckp sana brg murah.. Tp klau periuk belanga mmg murah...yg lain2 tu biasa jer..lgpon  now ringgit jatuh. So klau nk beli brg dorang yg rega $10, kena tmbah duit kita lg singgit. Dulu ms msuk THB0.99 vs RM1..skrg dlm range THB0.85-0.88. Tgk kt mn tpt kita tukar duit ar. Kalau tukar kt bank of coz rugi!
Budget kalau nk masuk, $500 pon cukup  utk mkn dan pnginapan. Insurance keta dlm $16, tips ms kat border Thai now dh $2. Dulu singgit jer! 

Klau nk book tpt penginapan. Kt Agoda pon murah but kita book dkt tpt buat insurance keta. Mulanya igt nk walk in jer tp makcik tu ckp nnt lebih mahal. So rega hotel kt Diamond Plaza hotel ni $145 jer but without bfast. Selesa biliknya and ada bathtub! Budak dua org tu asyik2 berendam jer...lokasi mmg strategik. X brani nk stay area Lee garden psl kt situ da byk pub n tpt history kes bom tu kn. kt setiap penjuru area situ da askar kawal.

So since kita dr Kuala Nerang, nak smpai Hatyai cuma 1hr+ jer. Yg jd lmbt psl stuck dkt border Thai. Rmainya makhluk yg ikut bas persiaran. Nak blik lg laa..almost 4 jam kot sangkut dkt Dannok. Nasib baik da insan baik tunjuk jln pintas and we all ks dia seploh hinggit. Kalau x lg lama kot..😂

On of the femes food..Pulut duyan, x kena lak dgn tekak aku..manis santannya. Lgpon aq x pndai sgt mkn dgn santan wz pulut. Klau mkn duyan slalunya duyan alone jer!

Ms 1st day smpai tu plannya nk g zoo terus! Tp since bw budak kecik, and ummi dier penat...terus jer check in. Ms different satu jam dr mesia. Klau kita pukul 4, dorang br pukul 3. Mostly tpt shopping tutup pukul 9:30mlm bsamaan pukul 10:30 kita. Pampers mamy poko mmg murah you! Next time nk msuk ag n kite borong pampers!

Aku suka pulut ayam nih! Sedap won)! Ni kita tapau kt Dannok ms nk g hatyai. Klau kt Dannok..leh ag guna RM. rega $6. Tp time blik g kt tpt len rega mhlnya..$8 you!

Tempat mkn best?

Aku google jer! Beli thai nyer phone no. then dpt free internet for 2 days! Mostly byk tpt da free wifi especially kt hotel n kedai mkn. So no worry klau nk layan internet. Ni terpaksa beli psl dpt call btalu2 dr baby sitter. Igt apa kes! 

Kite google n jumpa Chekkar restaurant nih! Seyes sedap cuma kerabu kaki ayam tu rs masam sket! Std ler mknan thai..mesti pedas n masam.next time nk try ikan yg best katanya. Smlm dh mkn iksn tu yg x nk order tu.  Suka ns putih dier! Mmg best waa ckp u! Kt restaurant ni leh byr guna RM. ni pon we all tnya psl duit Thai dh x cukup. Nk g tukar mls dh nk cr psl perut dh tahap gigil! Ekeke..total chrges was RM66. Klau guna THB, murah seploh hinggit..

Mlm tu kite mkn kt kelantan restaurant tp x brp ngam ngan perut aku. Ckp x ngam, tp ikan almost sekoq aku bedal! :p


Eh gmbar shakking lak! :p 
Ni dkt kelantan restaurant. X suggest uols g sini tau psl servis mmg poor! Lmbat giler tunggu! Air pon lmbat served! Haiyaaa...

Ni kt market. Kt fb aku da check in market nih! Kat atas market nih da foodcourt halal food. Sini mcm2 da jual..titbit pon beli kt sini..kat sini leh jumpa ramai tourist dr Mesia! And most penjual dier leh berbahasa mesia..klau kt tpt len ckp thai jer..english pon dorang x pndai..

Tpt leh sawan nk beli gloceries! Detergent, washing liquid, kopok lays..phew murahnyaaaa....
Then jgn lupa mkn eskrem kfc dier..ala2 eskrem mekdi! Sedap...

Tpt best g cuci mata n mkn.. Floating matket..dkt jer nk p..main gagau jer thk msp psl tume ni x beli sim card thai ag. G sini all beli benda ringan2 ja psl mlm nk dinner kt thai restaurant.. Not bad makanan dia n eskrem a bit manis! Air yg dorang juai kt most of the place mmg manisnyaaaaa.,..

Mcm2 da jual kt floating market nih. Rega pon x mhl..dlm lingkungan 20baht to 40baht jer. Food dia mostly halal..:)

Kat atas floating market ni da jual mcm2 ala2 night market tu. one thing yg best kt thai..tpt tourist attraction dier mmg x yh byr parking. Klau kt mesia.....

Plan bfore blik nk g zoo tp x larat dh..next trip laa..

Overall mmg best giler! Next time nk g lg klau di izinkn..:)

Happy reading!














8 comments:

syawalsimpsons said...

wahhh seronok jalan G hatyai kan...

el said...

ritu weols pergi hatyai pun makan pulut ayam ni..sedappp sgt
tiap kali lau husband p buat bisnez kat danok tu sure tapaukan aku pulut ayam..ritu p hatyai x singgah pun tesco tu..baru bukak ke ape

Nad MamaZN said...

kak gieee...!!!!
rindunya!
bestnya kak gie, jenjalan tgk tmpt org! sonok kan, tgk budaya n rasa food dorg

kak gie, kak gie ok ke? hope sehat2 ja noo
asek update tak sehat ja, nak tanya lebih lanjut segan plak..

Mizz ErMa said...

ha ah la, baca review akak nie pon dah rasa macam xsabar2 nk p jugak..hihi

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam gieyana,
dah lama teringin nakg sini
tapi hubby tak bawak pi lagi pun sob3

eima said...

nnati nk reapeat balik hatyai .... best jugak ....

PinKy MoMMa said...

aktif balik pls ummiiiii...ni entry jalan jalan harus dikongsikan..jgn diperam hahaha

eh iols pn byk entry peraman sesejak denggi ari tu..baru nak start balik ni..mood tak mai spnuhnya lg..

tp food kt thailand mmg memanis kan..dulu pergi sana makan eskrem dia rasa mcm ngiluu gigi sbb manis sgttttt..yg pulut tu iols tergoda..jauhnyer nak pi cari hukhuk

- dieyana - said...

syoknya g hatyai..pulut duyan-my feveret ;-))