"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Thursday, June 27, 2013

Pregnancy : Check up 30th week


Cepatnyer masa berlalu....tak sangka lak this week dah 30wk...smlm check up 30wk dkt Klinik Kesihatan dan Ahad baru2 ni check up 29wk dkt KMC..

Doctor ganti dkt KMC ckp awak boleh choose kalau nak terus dtg ms bersalin nanti without dtg utk mnthly check up pon tak per since awak mmg consistenly check up dkt KK..or awak boleh dtg next mnth utk next check up..tapi Hb awak low laa! Awak dh buat Blood test dkt KK kan but kat sini kita buat another blood test psl kt KK mmg tak buat..ya ler, ms kat KK aku buat Ion test, Hiv test n penyakit kelamin..dh brp byk darah daa aq donate dkt botol2 cute tue! :p
Pengalaman pregnancy yg sgt mengujakan...

Aku since awal2 preggy mmg hb rendah..masa Nureen dulu ok ja..

Smlm check up 30wk dkt KK...Alhamdulillah..semuanya ok..stiker hijau pon dh berganti ke putih after melalui mcm2 test...

2x buat sugar test
Amik darah utk ion test psl hb asyik low jer!
Terbagi tau kat doc yg aku amik supplement lain instead of vits KK whereby doc suh stop ms previous check up pdhal aku lupa nk mkn vits dua hr bturut2..sbb tu la hb not consistent! Haiyaakk!
Aku dh cancel scan dkt KK psl aku mls nk repeat g sana..Doc pon ckp ok n amik result kt KMC jer tunjuk kt dorang..siap doc tnya cfm ke u nak bersalin dkt KMC..
X berani nk ckp dkt doc..cuma aku ckp InsyaAllah doc..tgk keadaan..:)

Masa check up KMC..berat baby dh 1.4kg ~ Ideal weight dgn usia kndungan...Ummi jer still nmpak mantain cuma bump jer yg maju ke depan..:p
Alhamdulillah...details scan menunjukkan baby sihat..x der sumbing..jantung ok..bone ok..Syukur n counting for my precious di lahirkan..Hopefully dipermudahkanNya agar dpt balik bsalin kt KMC..x leh berniat psl sume Auntie, mak n kakak aku dh pesan siap2..cuma minta doa jer apa yg kita hajati tu dimakbulkan..:)

Utk tatapan..gambar Ummi yg comel..kahhh..:P

Aku nk bercuti awal this time psl nk relax2..uols tahu ler kan..since jln kt second bridge yg collapsed tu di tutup..nk g kerja n balik kerja kt opis aku ni kemain sgt jam nyer...risau gk beb psl aku drive sendiri dtg kerja..sian hubby klau nk susahkan dia mnghantar n mengambil..:)
Cuma timing nk dtg kerja leh adjust sendiri asalkan cukup working hour..byk kengkwn aku yg opt dtg opis kul 7.15 n balik kul 5.00pm..tp aku tak boleh la psl nk menghantar Nureen...nnt bulan puasa boleh la psl boleh balik awal..ngeh2...aku planning nak balik pkul 4.30pm time puasa nanti...yeayhh!

~ Mendoakan mummy2 yg seangkatan sihat2 hendaknya..PinkyMomma, take a good care babeh!

Wednesday, June 26, 2013

Wordless Wednesday | Menumpang KASIH


Happy giler aq bila tgk anak burung ni berkicauan...Alhamdulillah dgn tumpangan kasih ni! Ada juga makhluk yg tolong tgk2kan umah..:)

# pokok2 aq dh tak terjaga..:(

Tuesday, June 25, 2013

The latest of me..pregnancy, check up n psl blog!

Assalamualaikum...

Last week n bbr hari ni asyik not feeling well jer..sama juga dgn blog ni! Tak perasan pon yg domain yg aku beli tu dh expired haa...so terpaksa ler convert ke blogspot balik...nak beli gunakan nama domain yg sama tp dah ada orang amik.so no more Gieyana.com...nanti2 la aku beli domain n kasi nama lain lak! Tu pon kalau mood berblog kembali...
If not just remain jer dgn blogspot ni...:(

Last week minggu yg super dupper fenat..dari selatan n utara kite..aku ni klau x skip check up dkt KMC mmg x g dah weekend recently...ni since kesihatan x mengizinkan jer ku gagahkan jua..risauuu! Tp x per ar..aku keep it by myself n of coz laa kwn baik aku a.k.a suami mengetahui tahap kesihatan aku dan baby..:)

Alhamdulillah...29 week check up ni both ummi dan baby sihat walafiat..Baby keep kicking mcm main bola jer & suka mengeras! Apsal baby mengeras eh?

Toilet dkt ground floor..suka dgn mirror nih!

Check up kalini terpksa amik doc pakar lain psl doc aku tu ada operation lak..malas lak nk turun AS again psl this coming weekend aku nak rest ja n next week on trip again! Bercuti sebelum puasa..:)

Cantik bilik doc nih!

Check up kali ni doc amik darah for blood test...kat Klinik Kesihatan mmg x buat test ni n cost kali ni mahal sket psl aku da amik ubat sket..:)

Ok laa..tu jer kot nk kongsi...need a lots of rest n klau rajin mak update lagi! Daaa....

Till then.....AND





Friday, June 21, 2013

Thursday, June 13, 2013

Alhamdulillah...Terima Kasih Nuffnang..~~


Lama betul aku tak tgk Nuffnang...
Lepas aku cash out ritu terus aku ignore jer...
Tambah lak mls sgt nk bw n for sure x ramai yg dtg sini...
Nak aku terus ignore jer blog suka suki aku ni rasa sayang lak...

Haha..jrg juga aku g blog Eyriqazz tp kdg2 jer aq g bila free...thks bro!

Berblog ni kena kreatif n setiap blog tue ada isinya...(menulis pon isi juga tu)

Yg penting, biarlah ada visi or identiti yg tersendiri..bkn copy paste dr mn2 blog..

Aku ni mls psl bg aku berblog utk suka2 jer psl masa spending with family is very crucial for me...nnt hadir baby yg comel lagi la aku busy haa!


Tapi..lepas tgk iklan dari Nuffnang nih..aku rs best lak berblog....

Aku ni kan mana la ada ms nak buat research and so on  pon nk bg up traffic n ks readers super dupper syiok bila mai blog aku...so mmg blog aku nie suka-suki jaa haa...
Nak update banyak2 pon satgi ada orang ckp blog syok sendiri pula..kahhh..:P

For readers..aku sgt2 appreaciated uols dtg sini dan tinggalkan jejak...kalau boleh tu mmg aku nak sgt balas komen2 awesome dari kesayangan semua..tapi mak busy won!

Yang aku paling syiok kan...aku dpt byk kwn...dan sstghnya mmg da chemistry dgn aku..:)

Anyway uols...thanks again! 





Wednesday, June 12, 2013

Kampung aku memang awesome! Kau ada??..:P


Balik kampong mmg awesome..

Tempat percutian yg aku rasa paling best yg aku ada…
Untung sangat…

[entry mengandungi semua gambar Nureen]




Dulu aku mmg dibesarkan dalam persekitaran kampong yg nyaman…
Dpt dgr kicauan burung2..
Bunyi unggas2 yg sememangnya aku tak kenal….
Bunyi lembu mak…
Bunyi Kambing mak…
Bunyi ayam2 mak…



Kesan parut allergic yg Nureen kena dulu..now dh go off!


Mengharungi kehidupan yg susah…
Dari rumah berdindingkan buluh…
Kemudian berdindingkan papan…
Dan akhirnya Berdindingkan konkrit..
Alhamdulillah..rezeki dari anak2 maybe…
So now, I do appreciate with what I have!




Eventhough now aku menetap dkt bandar yg penuh dgn hiruk-pikuk kebisingan..
Aku sentiasa rindukan suasana kampong…pdhal tepi flat aku pon kampong juga! Setinggan..:P
Awesome weh!



Paling best, kecik2 dulu aku suka mandi dkt sungai blg umah mak..
Best woo! Siap panjat pokok n buat aksi tarzan! Oppss! Terlebey sudahh..
Now…sorry kalau nk suruh aku buat semua tue…
Takut weh! Tgk air sungai yg banyak pon aku dh rasa smcm ja…

Kalau dulu masa zaman kanak2…bila time air empangan tue dorang buka..
Leh plak hanyutkan diri kat sungai tue…
Pastu siap naik atas jambatan gantung & terjun…perghhh! Ganas mak!


(gila jadi jakun masa aku 2mnth+ pregnancy recently..mandi dkt sungai rasa best suit..tapi lepas tue jd sengal & gatal satu badan! Rasa taubat nk berendam air sungai:P)





Nureen now pon suka gila kalau balik kampong..
Tapi....
Dkt lembu mak dia takut…
Dkt kambing mak pon dia takut…Eh..tapi now kambing dh takder..dh dikendurikan..
Unggas2 yg sepupunya tangkap then buat mainan pon dia takut…(ganaih sepupu dia)



Since dia dh pandai naik basikal roda dua tanpa additional roda tue…
Kemain asyik ajak balik kampong..
Dkt kampong kan luas…




Dan yg aku perasan tentang Nureen…
Tempat yg paling aku rasa awesome utk ambil matahari pagi…
Pon jadi tempat dia utk melepak dan makan…adess! Memang no good kalau makan atas tangga nih!

 
Port nie mmg best cari kutu uban, garu kelemumur….dari ayah, mak smpai ke anak2 beratur ja sorang satu amik anak tangga!

Kik kik…



Aku asal bangun pagi ja & pas settle kerja lebih kurang..tempat nie ler yg paling suka aku terjah..
But kadang2 asal bangun jer terus aku duduk sini…best berangan won!..:P




Ok..itu jer kot aku nak citer pasal kampong…itu tak termasuk lagi aku pernah tanam padi kat sawah mak…naik pokok asam jawa..naik pokok keriang…berbasikal panas2…kik kik..:P



# Uols sure ada kenangan di kampong tp majority my friend now mempunyai “kam dar” = kampong Bandar..or “kam Man”= Kampung Taman..

Suka-suki aku jer kan mereka ayat…:P


I Love you Nureen!



~tak sabar nk makan lemang nih!

Tuesday, June 11, 2013

Photoshoot : Selamat Pengantin Baru utk An & Nadia...





Selamat Pengantin Baru utk Adik2 aku..moga Kalian berbahagia hingga ke Jannah..

Cukup ler mak tayang glamourkan uols 3 keping photo..:P

OP: En Suami..~~

Georgetown Festival 2013 : Apa yg menariknya di sini...

Assalamualaikum....

Lama giler haa tak mengupdate menggunakan gambar dari Cik N..
Aku mmg rindu betul nak bercerita melalui gambar2 dier..
Tapi apa kan daya..kemalasan mengatasi segalanya..
Malas nak transfer..
Malas nak letak watermark..
Malas nak duduk lama2 depan pc..
Malas serba-serbi laa...Eh..lupa cheq nak habaq! entry mengandungi banyak gambar! Ate meroyan nk update dari cik N..:P

Meh follow the story...
Tak tahu pon pasal nie...
Kebetulan nie actually....

Sebelum tue kite tempek gambar tuan tanah yg makin slim dan ayu..:P

Aku gigih ajak suami nk g menikmati coconut shake & mee goreng sutun dkt sini actually..
Lokasi : Esplanade, Padang Kota lama..
Tup2 tgk dkt sini meriahnya....
Suka betul Nureen bila tgk aktiviti mcm nie...
Maklumlah dkt rumah cuma ada Ummi dan Abah jer kan..
Mau ler dia jemu...

Bertemakan Colour, Culture & Tradition....
Seriusly aku suka bila mendengar alat2 muzik tradisional...
Pastu ada "kite making" utk kanak2 yg boleh anak2 mencuba..
Tapi bila sampai turn Nureen... dah habis...
So sbgai ganti dia dpt juga akhirnya layang2 cenonet..
Kemain happy lagi dier...
Cuaca adalah super dupper panas tp kat sini boleh berteduh bawah2 pokok tue..
So no worry k...

 Ada juga dari negara2 luar...
dan macam2 la..
ada booth jual makanan & so on...

Eh..tak larat nk story ler...uols yg nak dtg sini...jgn lupa singgah yer..
Kadang2 kat Padang Kota ni macam2 event dorang buat...tp aku jer tak tahu....
Macam last week 1/6/13 tue ada motor2 antik yg sangat unik..

Ok laa..meh cuci2 mata dgn photo yer...








 Angin kuat masa nie..tak lama pon lepak sini pasal suami ada hal pula...tapi seyess aku suka sangat waktu nie dgn air laut yg menghijau...

Dan last but not least....

Gambar yg comel yg di ambil oleh Nureen....


#Nanti mak rajin mak update lagi yer..tgh ambil feel nk trf gambar nih...~~


Monday, June 10, 2013

Pregnancy : Pengalaman bila Kali Kedua minum glucose


Alhamdulillah...hari2 terus berlalu...
makin dekat dgn due yg aku kira mayb akhir2 Aug baby akan lahir...
Due date 2 Sept but Nureen dulu due date 9 Feb but akhir January juga ler dia nk lahir..
Tak sabar la tue!..

Makin dkt dgn due makin berdebar2 lak terasa..
Sakit dkt opis kah nanti?
Jammed kah nanti?
Macam-mana aku nk hadapi kalau jammed?
Sakit utk bersalin tue normal ler psl semestinya tak dpt nak elak..
Cuba dpermudahkanNya atau tidak jer...
dari segi perjalanan...kelahiran dan so on....

Naluri tue asyik risau jer kan! normal la tue...

Hari ini hari kedua aku kena buat MGTT nie...
aku rasa kenapa la kali nie manis siut!
ataupon perasaan aku jer...
ataupon mmg nurse tue tambah kepekatan glucose tue...

kali ni aku muntah kuning haa after 10 minit minum..
ekekeke..tetiba teringat kembali ms minum air gula nie time preggy Nureen...
muntah smpai nk telan makanan pon rasa geli! kui kui...

nasib baik ler hubby sentiasa setia menemani..
at least dapat juga aku lelapkan mata smbil bersandar manja menunggu 2 jam utk amik darah kemudiannya..

ececece..sengih tak hengat!..:P

Aku suka kalau dia teman...at least ada juga kwn nk bergurau mesra..
kutuk-mengutuk..usik-mengusik..paling tak pon tolong picit kepala aku ker! ngader..:P

Seyes..kali ni pon rasa sakit giler time kena cucuk...dah lebam haa tangan aku! Tak per..pengorbanan tue byk ganjarannya kan..:)

ok..daa..nak sambung kerja n rini last day course aku..pasni takyah susah2 balik lmbat! ~

#macam2 pengalaman minum air gula ni...ada org berjam2 woo nk telan..aku can't imagine kalauler hubby yg kena telan..rsnya sehari baru habis kot..dia x suka manis..eeeee!

#lepas amik darah berselera lak aku makan haa..:P

Friday, June 7, 2013

I feel blue...dan tazkirah utk hari ini..:)


Jahat opismate aq kacau rini ckp pkai kaler Barisan..Barisan pon barisan laa...

Salam Jumaat yg indah uols...kat opis ni tak hbis2 lg ckp psl issue Penang bridge kedua tue..mangsa2 yg dhimpit pon x dpt di keluarkn lg, my boss says psl konkrit n besi semua tue berat..AlFatihah..


Nak berkongsi tazkirah utk hari ini :

'Harta dan anak adalah fitnah - Tanyalah Ustaz Tv9'

Ayat Al Anfal ayat 28 bermaksud "Dan ketahuilah kamu bahawa sesungguhnya harta2 kamu dan anak2 kamu adalah fitnah (ujian). Dan sesungguhnya Allah di sisiNya balasan yg sgt besar."


~ Aku klau pg2 tu da buka tv ni smbil/ bersiap haa..







Four feared dead after a ramp linking Penang expressway collapses


GEORGE TOWN: Four people were feared killed when a section of the ramp connecting the Tun Dr Lim Chong Eu Expressway to the second Penang bridge in Batu Maung collapsed.


The section, which fell onto at least one lane of the expressway, was believed to have buried two passing cars and a motorcycle under its debris.

Police said initial information revealed that the four victims in a car were feared dead.

Balik Pulau deputy OCPD Supt Lai Fah Hin confirmed that a car was found smashed.

Penang deputy police chief Senior Asst Comm Datuk Abdul Rahim Jaafar said three people were injured. The incident, which occurred during rush hour at 7pm yesterday, caused a massive traffic jam.

Span damage: A section of the Second Penang Bridge that collapsed.


Hundreds of rescue workers, including firemen, voluntary fire-fighters and Civil Defence Department personnel, were removing the rubble.

More : read Here:   #Alhamdulillah, aku hanya terlewat beberapa second jer after bridge ni collapsed! Hari Selasa masa lunch tue da lalu & ckp kat kwn aq, macam nk runtuh ja..jangan ler runtuh time kami lalu psl aku tak beranak lagi & kawan aku ada 2 anak kecik...Ngeri weh bila lalu kat bwh nie!...  

Mmg dekat sgt bridge nie dgn office & tiap2 hari lalu dpn nie...

#First entry aku baca kat blog Zie. SINI 

Update:   Tiga cedera dalam tragedi runtuhan Jambatan Pulau Pinang Kedua

Kren tumbang: Pemandu lori dakwa dengar retakan

4 maut tragedi runtuhan Jambatan Kedua Pulau Pinang

Bomba keluarkan satu mayat dihempap runtuhan jambatan

Thursday, June 6, 2013

Durian Balik Pulau | Craving utk anak kedua.!


Assalamualaikum....

Alhamdulillah..leklok smpai umah jer aq terus bedal! Rezeki jgn dtolak! Aku dh teringin since berminggu2 lalu tp risau gk psl durian kan HOT! Karang terberanak mcm preggykn Nureen dulu kang..:P


Ritu hubby ckp x yah lagi la psl cr ms balik kg tu mcm x best jaa...lgpon rsnya bkn yg local punya..sure from Thailand..:)

Now musim Durian kt Penang ni mmg x lepaskan peluang n since hubby belikan dr kwn so dpt murah..5 biji $45..klau beli kat market time2 durian br mngeluarkn hasil ni confirm kena sembelih! Sebiji mau above $20 bergantung pd jenus buah..:)

Do visit Durian fair yer uols klau datang Penang dkt Balik Pulau New Market until 31st July yer..dkt Visitpenang website tak update lagi but ada nmpak banner dkt Penang ni..:)


# Lepas nie macam2 resepi baru keluar time Durian season nih..:)